Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Portefeuilles Johan Brinkman, 14 nov 2023 16:07

Portefeuille NL | Dankzij Besi nog steeds voorsprong op AEX

0 0 Leestijd ongeveer

Met een totaalrendement van +13,3% loopt de Portefeuille NL dit jaar nog altijd voor op de AEX, vooral dankzij de koersverdubbeling van Besi in 2023. Voor een kwart van deze positie nemen we vandaag winst, waarmee we volgende maand een of meerdere andere posities willen versterken.

September en oktober waren stormachtig op de beurzen en die storm heeft ook zeker de voorbeeldportefeuille van onze favoriete Nederlandse aandelen getroffen. Sinds de laatste update acht weken geleden liep het rendement over 2023 terug van +15,2% naar +13,3% eind vorige week. In die periode slonk de voorsprong op de AEX Total Return van 5,1 naar 2,4 procentpunt.

Daarin speelde ongetwijfeld mee dat beleggers in woelige tijden als eerste kleinere en middelgrote fondsen van de hand doen en daarna pas bluechips. In de afgelopen acht weken rendeerde de AEX, na het mooie herstel van deze maand, +0,7%, terwijl de AMX (-4,1%) van middelgrote en de AScX (-8,8%) van kleinere fondsen duidelijk terrein inleverden.

Negen van de vijftien aandelen in de voorbeeldportefeuille wisten hun verliezen de afgelopen twee maanden te beperken tot maximaal 10%. Drie fondsen boekten terreinwinst: Fagron (+0,5%), Vastned (+1,2%) en vooral Besi (+21%). Voor de drie overige fondsen bedroegen de verliezen meer dan 10%: ASR (-15,7%), OCI (-18,7%) en – opnieuw – AMG (-34,2%).

Omzetstijging

De koers van Besi schoot omhoog na de kwartaalcijfers. De chipmachinefabrikant verwacht voor het lopende kwartaal een omzetstijging met 15 tot 25% tegenover het derde kwartaal. Het belangrijkste nieuws was echter de toename van het aantal orders. Met een stijging van 13,1% op jaarbasis ging Besi tegen de markttrend in. In de eerste jaarhelft nam het aantal orders nog af.

Vastned publiceerde eveneens een beperkt handelsbericht, waarbij de vooruitzichten voor dit jaar werden gehandhaafd. De winkelbelegger gaat een deel van de portefeuille verkopen om de stijgende financieringslasten te kunnen opvangen en de broodnodige herfinanciering te kunnen vergemakkelijken. In dat licht is het een meevaller dat het aandeel dit jaar nog zo goed blijft liggen.

Positiever zijn we over de derde en laatste stijger. Fagron trok vorige maand voor de tweede keer in 2023 de jaarverwachtingen op. De farmaciegroep haalde in de eerste negen maanden €563 mln omzet (+12,2%) en mikt voor 2023 op minstens 10% groei. Fagron wil tot 2026 op organische basis en tegen constante wisselkoersen jaarlijks gemiddeld met 8% groeien.

Woekerpoliszaak

Dan de drie grootste dalers. ASR, dat pas op 30 november openheid geeft over het derde kwartaal, maakte eind september een klap naar beneden na de uitspraak in de woekerpoliszaak. Volgens het Hof in Den Haag hadden verzekeraars bij het afsluiten van dit soort verzekeringen meer informatie moeten verstrekken aan klanten.

De koersdaling van OCI had twee belangrijke redenen. Op de eerste plaats viel de winst over het derde kwartaal lager uit dan verwacht. Na een winstdaling van vier kwartalen op rij voor de kunstmestproducent lijkt de bodem volgens ons overigens nu te zijn gevonden. Daarnaast keerde OCI eind vorige maand nog een dividend uit.

De grootste klap omlaag was, net als in de zomer, voor AMG. De materialengroep werd zwaar afgestraft nadat vorige week voor de tweede keer in enkele maanden tijd de winstprognose werd verlaagd. Tegen een laagste koers voor het aandeel nu in drie jaar en met een dividendrendement van 4%, laten wij het koopadvies voor geduldige beleggers staan.

Marktsentiment

Met uitzondering van ASR op 30 november en HAL volgende week donderdag, hebben alle aandelen in portefeuille nu openheid gegeven over het derde kwartaal. Met een kleine voorsprong op de AEX, een positief jaarrendement met dubbele cijfers en momenteel weer een positief marktsentiment, ben ik tot nu toe enthousiast over 2023. Maar ik heb ook zorgen.

Van de vijftien aandelen in portefeuille stonden er met slotkoersen van vrijdag over dit jaar tien in de min. Van de acht grootste dalers dit jaar behoren er zeven tot de mid- en smallcaps (ASR is de uitzondering). Hoewel middelgrote en kleine fondsen ook de meeste potentie hebben in een positief marktsentiment, is de Portefeuille NL dus kwetsbaar gebleken in onrustige tijden.

Daarbij komt dat de portefeuille met de koersverdubbeling dit jaar van Besi nog afhankelijker is geworden van de chipmachinemaker. Ik ben heel blij met deze positie, maar ons beleggingsbeleid schrijft voor dat één positie maximaal 20% mag wegen. Die grens was eind vorige week bereikt en daarom verkoop ik tegen slotkoersen van vandaag een kwart van de positie in Besi.

Dividenduitkeringen

Met de opbrengst versterk ik de kaspositie, die de afgelopen tijd al verder was opgelopen door de dividenduitkeringen ASR (€1,08 per aandeel), UMG (€0,24 per aandeel) en OCI (€0,85 per aandeel). Daar komt nu alleen nog een kwartaaldividend van Unilever (€0,43 per aandeel) bij. Maar één positie in de portefeuille, CM.com, betaalt dit  jaar géén dividend.

Met de kaspositie zal ik in december een of meerdere van de andere posities in de portefeuille versterken, omdat we uitgaan van maximaal vijftien posities en ik niet verwacht dat we nog een bestaande positie zullen opheffen. Voor de hand liggende posities om te versterken, zijn die van de sectorfavorieten Arcadis, Vopak, UMG, SBM Offshore, HAL Trust, CM.com, KPN en/of Unilever.

De auteur heeft posities in Ahold Delhaize, AMG, Arcadis, Besi, KPN, SBM Offshore, Vopak en Unilever.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!