Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Karel Mercx, 14 nov 2023 10:53

Disney | Van repareren naar bouwen

0 0 Leestijd ongeveer

Disney is onze sectorfavoriet, en het afgelopen kwartaal is bewezen dat het bedrijf goed op weg is om uit de dip te klimmen.

Gedurende dit jaar schommelde Disney’s koers-winstverhouding tussen 30 en 40, een prijzig niveau voor een gevestigd bedrijf. De k/w is zo hoog omdat Disney veel te veel geld heeft geïnvesteerd in overnames en in de ontwikkeling en uitbouw van nieuwe platformen zoals Disney+. 

Toename nettowinst

De periode van ongecontroleerde uitgaven is voorbij: elke bespaarde dollar draagt nu bij aan een toename van de nettowinst. Het gevolg is dat de koers-winstverhouding zal gaan dalen. Daarom neig ik ernaar om de koers-winstverhouding van Disney momenteel minder zwaar te wegen en baseer ik de waardering liever op de verhouding tussen koers en omzet. In dit getal komt de tijdelijk lage winst immers niet terug. 

Tijdens de coronacrash bereikte dit verhoudingsgetal de 1,5 en eind oktober stond weer 1,5 op de borden. Door de algehele beursrally van de afgelopen weken is dit getal inmiddels opgelopen naar 1,7, maar het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar ligt met 2,3 wel een stuk hoger.

Winstgevend

De verhouding tussen koers en omzet zegt alleen iets als men ervan uitgaat dat Disney weer net zo winstgevend zal worden als vroeger. Ik heb hier vertrouwen in. Eerder dit jaar vertelde ceo Robert Iger dat het doel was om $5,5 mrd per jaar te besparen. Afgelopen kwartaal heeft de topman het doel voor kostenbesparing bijgesteld naar $7,5 mrd per jaar. In 2024 kan de vrije kasstroom volgens Iger mogelijk $8 mrd bedragen. De huidige beurswaarde van Disney+ is 160 mrd en dat betekent dat de vrije kasstroom volgend jaar 5% van de beurskoers uitmaakt. Deze cijfers beginnen duidelijk aan te tonen dat Disney een aantrekkelijke investering is.

Strategie

Een andere aanname die ik doe met mijn oordeel dat het aandeel Disney net zo goedkoop is als tijdens de coronacrash, is dat de bezuinigingen geen schade aan de bedrijfsvoering veroorzaken. In de kwartaalcijfers van afgelopen maand was hier niets van te merken.  Het is een goed teken dat Disney er 7 miljoen extra abonnementen bij heeft gekregen, terwijl de verwachting met 2,7 miljoen nieuwe abonnementen een stuk lager lag.  

Een ander positief punt is dat Disney geld weghaalt van onderdelen die minder hard groeien, om meer investeringen te doen in de winstgevende onderdelen van het bedrijf. Dit zijn de parken, resorts en cruiseschepen. De jaarlijkse investeringen in die activiteiten, de Experience-divisie, gaan omhoog van $3 mrd naar $6 mrd. In de afgelopen twaalf maanden is de omzet uit Experience met 12% gestegen.

Advies aandeel Disney op ‘kopen’

Doordat de winst omhoog gaat en de schulden dalen, verbetert de verhouding tussen schuld en ebitda. Vorig kwartaal was die nog 3,6 en nu is dat 3,1. De gemiddelde looptijd van de schulden van Disney is 13 jaar en dat betekent dat het concern pas met een flinke vertraging last heeft van de renteverhogingen door de Fed. 

Ik heb vertrouwen dat het aandeel Disney de komende tijd verder zal bouwen aan de dit jaar ingeslagen strategie. Als gevolg hiervan verwacht ik dat de waardering de komende kwartalen zal stijgen, en daarom handhaaf ik het koopadvies voor onze sectorfavoriet.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!