Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Opinie Jeroen Boogaard, 30 okt 2023 17:31

B & E | Enorme zeepbel obligaties is gebarsten

0 0 Leestijd ongeveer

De koersen van Amerikaanse staatsobligaties met een lange looptijd zijn inmiddels gehalveerd. Een goed instapmoment of een vallend mes?

Beleggers worden geconfronteerd met talloze onzekerheden. Doorgaans vluchten ze dan naar veilige staatsobligaties, maar de traditionele buffer biedt dit keer geen soelaas. De Amerikaanse tienjaarsrente is de 5%-grens genaderd en staat daarmee circa 20 basispunten hoger dan voor het uitbreken van de oorlog tussen Israël en Hamas. Zowel de tienjaars als de dertigjaars rente in de VS noteert op het hoogste niveau sinds 2007. Ondanks de veel hogere yields zijn de meeste beleggers nog terughoudend om hun obligatieposities te verhogen. Het is nog lang niet zeker dat de inflatie onder controle is en vooral de Amerikaanse economie blijft verrassend goed draaien. Daarom is het mogelijk dat de centrale banken de beleidsrente langer op een hoog niveau houden en wellicht nog verder optrekken.

Obligatie-veteranen zien kansen

Toch zien twee bekende obligatie-veteranen alvast koopkansen. Hedgefondsmanager Bill Ackman liet maandag weten dat hij zijn shortposities in langlopende Amerikaanse treasuries heeft gesloten. De risico’s in de wereld zijn te groot om short te blijven bij de huidige yields, aldus Ackman. Vanwege de groeiende geopolitieke risico’s zullen beleggers volgens hem weer de veilige haven van staatsobligaties gaan opzoeken. Ook maakt Ackman zich zorgen over de Amerikaanse economie, die volgens hem trager groeit dan de recente macro-data suggereren. De hedgefondsmanager maakte in augustus zijn shortpositie in dertigjarige treasuries publiekelijk bekend. Sindsdien is de dertigjarige rente met meer dan 80 basispunten gestegen. Aangezien de koersen tegengesteld aan de rente bewegen, heeft zijn shortpositie winst opgeleverd.

Ook obligatiekoning Bill Gross, de oprichter van Pimco, vindt dat de koersdalingen te ver zijn doorgeschoten. Hij heeft futures op de geldmarkrente gekocht. Onrust bij regionale banken en de toename van wanbetalingen op autoleningen wijzen volgens Gross op een aanzienlijke groeivertraging. Gross verwacht dat de Amerikaanse economie in het vierde kwartaal in een recessie zal belanden, waardoor de Federal Reserve de rente vermoedelijk weer gaat verlagen.

iShares 20+ Year Treasury Bond ETF

De twee obligatie-experts krijgen bijval van JP Morgan. De vermogensbeheerder liet zijn klanten onlangs weten dat de obligatierentes waarschijnlijk aan het pieken zijn en obligaties oververkocht. De iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT), die belegt in Amerikaanse staatsleningen met een looptijd van minstens twintig jaar, is in de afgelopen drie jaar gehalveerd. Zodra de verkrappingscyclus is afgelopen en de Amerikaanse centrale bank de laatste renteverhoging heeft doorgevoerd, zullen de obligatierentes vermoedelijk weer dalen. Dat was tenminste het geval in de laatste acht cycli, aldus JP Morgan.

Wie hierop wenst in te spelen kan een positie nemen in de genoemde ETF, maar ook in aandelen beleggen die negatief zijn gecorreleerd aan de rente. Het gaat dan vooral om defensieve sectoren, zoals voeding en dranken, persoonlijke verzorging, nutsbedrijven, gezondheidszorg en vastgoed. Deze sectoren zijn duidelijk achtergebleven en de koers-winstverhoudingen zijn gedaald. De rotatie kan wel eens te koste gaan van bankaandelen want die presteerden de afgelopen tijd sterk en zullen het bij een dalende rente moeilijker gaan krijgen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ