Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 19 okt 2023 15:33

Johnson & Johnson | Beleggers worden niet warm van degelijke cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Na de afsplitsing van Kenvue hebben de twee overgebleven divisies van Johnson & Johnson een degelijk derde kwartaal achter de rug. Het bedrijf legt de winstlat voor heel 2023 iets hoger.

De omzet van Johnson & Johnson (JNJ) groeide in het derde kwartaal op operationele basis met 6% naar $21,4 mrd. Dat was voor het overgrote deel te danken aan een toename van 11% naar $12,0 mrd op de Amerikaanse thuismarkt. Omdat de verkopen in Europa onder druk stonden, bleef de omzetgroei in de rest van de wereld beperkt tot minder dan 1%. Op divisieniveau sprong de divisie medische apparatuur eruit met een operationele omzetgroei van 10% naar $7,5 mrd. Die stijging was overigens vooral het gevolg van snel toenemende verkopen van apparatuur voor hartcontrole en -operaties: +48% naar $1,6 mrd. De omzetgroei van andere activiteiten in de divisie bleef beperkt tot hooguit 5%.

Dat was ook de omzetgroei van de farmaciedivisie, die na de afsplitsing van consumententak Kenvue in augustus veruit de belangrijkste activiteit is. De operationele toename van 5% naar $13,9 mrd was voor een groot deel te danken aan 21% hogere verkopen (tot $2,5 mrd) van beenmergkankermiddel Darzalex. Onderaan de streep ging de aangepaste nettowinst met 14% omhoog naar $6,8 mrd. Dat is $2,66 per aandeel. Voor heel 2023 verhoogde het bedrijf de bandbreedte voor deze winst iets naar $10,02 à $10,08.

Opnieuw onderhandelen

Beleggers reageerden lauw op de degelijke cijfers en de lichte bijstelling van de winstverwachting. Het bedrijf moet mogelijk binnenkort om de tafel met de Amerikaanse overheid om opnieuw te onderhandelen over de vergoedingen die gezondheidsverzekeraar Medicare voor enkele middelen betaalt. Johnson & Johnson heeft in navolging van enkele andere farmaciereuzen een rechtszaak aangespannen om dit te verhinderen. Een andere reden voor de recente koersdruk is dat inkomstenbeleggers in obligaties steeds meer een alternatief zien voor het dividendaandeel (3,0% rendement).

Advies aandeel Johnson & Johnson op ‘kopen’

Een belangrijk verschil is dat het bedrijf een rijke traditie heeft van dividendverhogingen. In combinatie met de onderliggende winstgroei levert dat een jaarlijks rendement op van circa 10%. Op basis van die inschatting is het aandeel Johnson & Johnson onverminderd koopwaardig. De waardering (k/w 15,4) ligt overigens iets lager dan het historisch gemiddelde, wat met het oog op het hogere juridisch risico gerechtvaardigd is.

JnJ in cijfers Q3 2023 Q3 2022
Omzet $21.351 mln $19.996 mln
Brutowinst $14.745 mln $13,824 mln
Aangepaste nettowinst $6.777 mln $5.938 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €32,25 per kwartaal. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!