Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

HSBC

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
houden
Opinie Johan Brinkman, 19 sep 2023 14:00

Portefeuille NL | Nieuwe positie als vervanger van Value8

0 0 Leestijd ongeveer

Ahold Delhaize, AMG en ook Besi liepen afgelopen maand koerstikjes op, maar desondanks vergrootte onze Portefeuille NL de voorsprong op de AEX. Tegen slotkoersen van dinsdag 19 september voegen we een nieuwe positie toe als vervanger van Value8.

Goed en slecht nieuws over de Portefeuille NL. Het slechte nieuws is dat het totaalrendement over 2023 sinds de laatste update vijf weken geleden terugliep van +18,1% naar +15,2% eind vorige week. Het goede nieuws is dat de voorsprong op de benchmark in ruim een maand toenam van 4,7 naar 5,1 procentpunt. Kortom: de AEX Total Return verloor meer terrein dan onze portefeuille met Nederlandse sectorfavorieten.

Met uitzondering van ASR hadden alle fondsen vijf weken geleden hun cijfers al gepubliceerd. In de beurskoers van de verzekeraar zit al een half jaar nauwelijks beweging en dat veranderde ook niet na de weinig spectaculaire cijferpresentatie eind vorige maand. Een verhoging van het interim-dividend met 10% naar €1,08 en het dividendrendement van naar schatting 7% vormde echter aanleiding om het koopadvies te handhaven.

Ook de koersen van negen van de dertien andere lopende posities in de voorbeeldportefeuille bewogen de afgelopen vijf weken nauwelijks. In positieve zin was er één uitschieter, namelijk OCI (+5,8%). Met negatieve koersuitslagen sprongen Ahold Delhaize (-5,3%), AMG (-9,3%) en Besi (-11,7%) in het oog. Vooral dat laatste deed pijn, want Besi is met zo’n 17% de zwaarstwegende positie in onze voorbeeldportefeuille.

Recordstand

Eerst zoomen we in op OCI. De grote winnaar van 2021 en 2022 stond eind november nog op een recordstand, maar halveerde daarna bijna tot begin juni. Wij constateren echter al een tijdje dat de markt voor methanol en kunstmeststikstof aan het herstellen is. De analisten van Berenberg verhoogden deze week het koersdoel voor OCI van €28 naar €30 en blijven, net als wij, bij een houdadvies.

En dan de drie grotere verliezers. Ahold Delhaize noteerde in april nog op piekniveau, maar verliest sindsdien terrein. Het fonds kreeg begin deze maand een extra tikje door een adviesverlaging door JPMorgan met als koersdoel €28,17, hoewel de kwartaalcijfers naar onze mening volgens verwachting waren. Voor de komende jaren verwachten we een stabiele marge bij een verdere omzetgroei. Wij adviseren ‘houden’.

Harder kwam bij mij het verdere koersverlies bij AMG aan. Dit aandeel benoemde ik vijf weken geleden al als de grote dissonant in de Portefeuille NL, nadat het metaalbedrijf eind juli zijn ebitda-verwachting voor heel het jaar omlaag schroefde en helaas is het koersverlies daarna verder opgelopen. Deze zomer heeft AMG zo’n 40% beurswaarde ingeleverd, maar dankzij de koerswinst het eerste halfjaar is het verlies over 2023 nog beperkt. Ons advies is ‘kopen’.

Absolute uitblinker

En als laatste de grootste verliezer. Besi flirtte nog begin deze maand met een nieuwe hoogste stand ooit, maar ondervond de laatste twee weken flinke tegenwind van het weer somberder sentiment in de markt ten opzichte van de technologiesector. Dat is vervelend, maar met ruim 60% koerswinst dit jaar blijft Besi de absolute uitblinker in de portefeuille. Omdat beleggers daarmee wel erg enthousiast waren, verlaagden wij ons advies overigens onlangs naar ‘houden’.

Qua koersrendement dit jaar tot nu toe is Besi het enige aandeel dat er echt uitspringt: verder hebben in 2023 tot zover alleen Fagron, Arcadis een KPN een koerswinst van meer dan 10% geboekt, terwijl SBM Offshore, AMG, OCI en CM.com de grotere, maar niet superpijnlijke achterblijvers zijn. Daarbij helpt ook dat dertien van de veertien fondsen in de portefeuille – CM.com is  de uitzondering – gedegen dividendbetalers zijn.

In de tweede helft van vorige maand waren er dividendbetalingen van Vastned (€0,57 p.a.), Ahold Delhaize (€0,49) en Unilever (€0,43), terwijl ASR deze maand een uitkering deed van €1,08 per aandeel. Daarmee is de dividendkoek nog niet helemaal op, want ook UMG (€0,24), OCI (€0,85) en kwartaalbetaler Unilever (€0,4268) zullen later dit jaar nog dividend betalen.

Cashpositie

Met de dividenden die wij dit jaar ontvangen verhogen wij onze cashpositie. De kaspositie is sowieso ruim vanwege de opbrengst van de verkoop van de positie in Value8 ruim twee maanden geleden. Na een bescheiden koersstijging in de eerste jaarhelft zagen wij begin juli geen aanknopingspunten die een verdere koersstijging zouden rechtvaardigen en haalden het aandeel uit de portefeuille.

De afgelopen twee maanden heb ik enkele keren de sectorfavorieten Galapagos en DSM-Firmenich – onze favorieten in de in de sector(en) Chemie en (bio)farma – genoemd als mogelijke vervangers voor Value8. Hoewel koopwaardig, zijn er ook argumenten om deze aandelen niet in de Portefeuille NL te nemen. Technisch liggen ze er zwak bij en op hun respectievelijke cijfers reageerden beleggers negatief. Verder hebben we met OCI al een chemiefonds in portefeuille.

Ook andere sectorfavorieten die (nog) niet in Portefeuille zitten heb ik bekeken, zoals Van Lanschot, Just Eat Takeaway, Nedap, TKH en Nieuwe Steen. Maar uit het oogpunt van spreiding heb ik gekozen voor HAL. Vanwege de forse korting op de nettovermogenswaarde zag onze specialist Jeroen Boogaard onlangs een mooi instapmoment en tegen slotkoersen van dinsdag 19 september voegt de Portefeuille NL de daad bij het woord.

De auteur heeft posities in Ahold Delhaize, AMG, Arcadis, Besi, KPN, SBM Offshore, Vopak en Unilever.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ