Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASR

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
houden
Aandelen Nederland

Van Lanschot Kempen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Portefeuilles Johan Brinkman, 14 aug 2023 16:19

Portefeuille NL | AMG dissonant in succesvol cijferseizoen

0 0 Leestijd ongeveer

Naast een flink aantal uitblinkers kende de Portefeuille NL het nu aflopende cijferseizoen één grote dissonant. Een beslissing over een nieuwe positie als vervanging van Value8 verwachten we nog deze maand.

Van de veertien aandelen in de Portefeuille NL hebben er de afgelopen weken dertien hun kwartaal- of halfjaarcijfers gepresenteerd; ASR Nederland is eind deze maand het enige fonds dat nog openheid van zaken moet geven. De cijferpublicaties tot nu toe hebben niet geleid tot adviesverlagingen of mutaties in de portefeuille. Wel zoeken we nog een vervanger voor Value8, dat na een tussentijdse adviesverlaging tegen slotkoersen van 11 juli werd verkocht.

Sinds de laatste uitgebreide update van de Portefeuille NL eind juni, breidden onze Nederlandse sectorfavorieten hun jaarrendement inclusief uitgekeerd dividend uit van +15,9% naar +18,1% met slotkoersen van vorige week vrijdag. De voorsprong ten opzichte van de AEX Total Return, die eind vorige week op een jaarrendement stond van +13,4%, nam daarmee iets toe. Vooral portefeuillezwaargewicht Besi was verantwoordelijk voor die toegenomen voorsprong.

Grote dissonant

Het succes van de Portefeuille NL de afgelopen cijferperiode kende één grote dissonant. Het aandeel AMG leed sinds eind juni een koersverlies van 28,1%, nadat het metaalbedrijf bij de cijferpresentatie eind juli zijn ebitda-verwachting voor heel het jaar omlaag schroefde van ruim $400 mln naar $350-$380 mln. Wel hield het midcap-aandeel zijn vertrouwen in de doelstelling voor de middellange termijn van ruim $650 mln ebitda binnen vijf jaar.

Op basis van de die doelstelling voor de middellange termijn én de aantrekkelijke waardering, handhaafde onze specialist zijn koopadvies voor AMG en behielden we het aandeel ook in de Portefeuille NL. Door de koersklap bedraagt het koersrendement van AMG, dat een gemiddelde weging heeft in de portefeuille, over 2023 tot nu toe -1,9%. Sinds opname in de portefeuille is het rendement op het als volatiel bekend staande aandeel nog wel ruim in de plus.

Mooie koersuitslagen

Tegenover de zeperd met AMG stonden sinds de laatste uitgebreide update van de Portefeuille NL eind juni genoeg mooie koersuitslagen. Naast Besi (+4,6%) maakten UMG (+18,9%), OCI (+16,7%),  SBM Offshore (+10,2%), Fagron (+8,3%) en ASR (+8,2%) over deze periode prima rendementen, terwijl met uitzondering van dus AMG alle andere fondsen redelijk goed bleven liggen.

Desalniettemin was afgelopen vrijdag het koersrendement van de helft van de veertien posities in de voorbeeldportefeuille over geheel 2023 tot nu toe negatief, met OCI en CM.com als de grote achterblijvers, hoewel zeker niet hopeloos. CM.com is ook samen met Vastned en nieuwkomer Vopak een van drie aandelen die sinds opname in de Portefeuille NL nog geen positief koersresultaat kunnen laten zien.

Kunstmatige intelligentie

We laten de  cijfers van de afgelopen weken van vier van de positieve uitschieters nog eens de revue passeren. Om te beginnen UMG. De koers van dit aandeel stond tijdens het tweede kwartaal onder druk door bezorgdheid over de toekomst van het bedrijfsmodel vanwege de opkomst van kunstmatige intelligentie (AI). Wij dachten en denken dat dit meevalt en ook beleggers reageerden positief op meevallende kwartaalcijfers. Wij handhaafden ons koopadvies.

Dan OCI. De zwakke kwartaalcijfers waren een rechtstreeks gevolg van stevige prijsdalingen op de eindmarkten van OCI. Vorig jaar liepen die prijzen juist sterk op door gevolgen van de oorlog in Oekraïne, zoals de dreiging van een fors dalende Russische kunstmestexport en hoge aardgasprijzen. Er tekent zich nu echter marktherstel af. Bij een redelijke waardering en een mooi dividendrendement raadde onze specialist aan de stukken aan te houden.

Snel herstel

Vervolgens SBM Offshore. Anders dan bij UMG en OCI werden de cijfers van het olieservicebedrijf vorige week op de dag van publicatie niet goed ontvangen, maar in de weken daarvoor was de koers al wel fors opgelopen en in de dagen daarna volgde ook weer snel herstel. En net als bij AMG en OCI handhaven wij het koopadvies voor SBM Offshore.

Tot slot Fagron. De koers van dit aandeel zat eind juni in een dip, maar heeft sinds die tijd een redelijk herstel laten zien. Dat optimisme werd beloond met de halfjaarcijfers van begin deze maand. Fagron rapporteerde een prima eerste helft van het jaar en trok de omzetverwachtingen voor het hele jaar op tot hoog enkelcijferige groei. Net als voor OCI, bevestigde onze specialist voor Fagron het houdadvies.

Dividend

Van de veertien aandelen in de Portefeuille NL hanteren wij naast OCI en Fagron ook voor Vastned en Ahold Delhaize een houdadvies, misschien niet geheel toevallig twee aandelen waar de laatste maanden weinig muziek in zat. De overige tien portefeuille-aandelen zijn zonder meer koopwaardig, hetgeen betekent dat we er voor de komende twaalf maanden een positief totaalrendement van verwachten.

Op dividendgebied gebeurde er niet veel de afgelopen weken. We ontvingen betalingen van KPN (€0,052 p.a.) en AMG (€0,40 p.a.) en later deze maand volgen nog de dividenden van Vastned (€0,57 p.a.), Ahold Delhaize (€0,49 p.a.) en Unilever (€0,43 p.a.). En eveneens deze maand zullen we een nieuwe aankoop doen als vervanging van Value8. Belangrijkste kandidaten daarvoor zijn nog steeds Galapagos en DSM Firmenich.

De auteur heeft posities in Ahold Delhaize, AMG, Arcadis, Besi, KPN, SBM Offshore, Vopak en Unilever.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ