Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Portefeuilles Menno van Hoven, 24 mei 2023 14:37

Dividend | Vijf chipaandelen blijven renderen en wijzigingen op komst

0 0 Leestijd ongeveer

De Amerikaanse chipaandelen van de dividendportefeuille waren de grootste winnaars in een week waarin we later ook enkele wijzigingen zullen doorvoeren.

Met vijf semiconductoraandelen, goed voor een weging van 12,2% in totaal, was het herstel van deze sector de motor voor de Dividendportefeuille afgelopen week. Monolithic Power, dat kort geleden nog een dreun kreeg na cijfers, pluste als grote winnaar op weekbasis 8,7% en heeft bij een koers van $448 het verlies van enkele weken terug weer helemaal goedgemaakt.

Bekijk ook het dossier dividendbeleggen

Ook de andere chipaandelen in de Dividendportefeuille (allemaal uit de Verenigde Staten) presteerden sterk. Wereldwijd was er veel vraag naar deze aandelen, mede door beleggers die het thema kunstmatige intelligentie (AI) willen bespelen.

Broadcom

Voor Broadcom, na Monolithic de grootste stijger met +6%, leverde dat zelfs een hoogste koers ooit op van $684,95. Sinds de aankoop nog geen drie jaar geleden voor de Dividendportefeuille op $370,90 is Broadcom inmiddels goed voor een totaalrendement van net geen 100%. Omdat de uitkering elk jaar fors wordt verhoogd blijft het dividend ondanks de koersverdubbeling nog altijd aantrekkelijk met 2,7%.

Microchip

Een derde mooie stijger afgelopen week was Microchip, dat qua dividendgroei alle andere halfgeleideraandelen al een paar jaar ver achter zicht laat. Begin deze maand werd het dividend voor de tweede keer dit jaar verhoogd, wat in 2023 nu al 16,8% dividendgroei geeft. Ik verwacht later dit jaar nog twee mooie dividendverhogingen van Microchip, dat vorig jaar uiteindelijk het dividend met 41,4% opschroefde. Daarmee past het aandeel perfect in de Dividendportefeuille en is de weging van nu 1,6% eigenlijk wat aan de lage kant.

AGCO

Dat laatste geldt ook voor traktorfabrikant AGCO, die op 18 mei ex-dividend ging voor het speciale dividend van $5,00 per aandeel. Samen met het flink hogere reguliere dividend van $0,29 (+20,8% dit jaar) geeft dat dit kwartaal dus $5,29 dividend op een beurskoers van nog geen $115. Het spreekt voor zich dat AGCO dit kwartaal met afstand de grootste dividendbijdrage levert van alle Dividendportefeuilleaandelen, met in totaal $364. Inclusief het superdividend van AGCO staat de teller in het tweede kwartaal nu op €3095.

Teller loopt op

Hoe belangrijk het tweede kwartaal elk jaar is blijkt wel als we naar het totaal ontvangen dividend van nu €4555 in 2023 kijken. Bovendien is het kwartaal nog niet voorbij, want veel Amerikaanse aandelen én het Franse SEB gaan de komende weken nog ex-dividend. In 2023 staat de Dividendportefeuille nu op 6,9% winst en het totaalrendement sinds de start in 2011 bedraagt ruim 330%.

Eind deze week hakken we definitief knopen door over de kaspositie van in totaal 2,1% die nog resteerde na de verkoop van VF Corp en Thule, die allebei het dividend verlaagden. In Europa is er ruimte voor minimaal één nieuwe aankoop en in de Verenigde Staten ligt het bijkopen van enkele achterblijvers met een kleine weging momenteel het meest voor de hand.

Later dit jaar zullen we ook de grotere posities zoals LVMH wat afromen en nog meer spreiding aanbrengen met de aanschaf van enkele nieuwe aandelen, mogelijk ook uit Japan.

Wijzigingen op komst

In het Verhaal van de Week van volgende week staat de Dividendportefeuille centraal en worden de eerste wijzigingen aangekondigd, zodat we weer voor 100% belegd zijn zoals voorheen.

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ