Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Achtergrond Michiel Pekelharing, 3 feb 2023 12:05

ELTIF 2.0 | Nu wel beleggen buiten de beurs om?

0 0 Leestijd ongeveer

Private equity-fondsen worden steeds actiever op de markt voor mkb-overnames. Dankzij nieuwe regelgeving kunnen particuliere beleggers beter inspelen op de gunstige eigenschappen in dit segment.

Onder meer hoge inflatie en oplaaiende recessievrees maken het lastig om de beleggingsportefeuille 2023-bestendig te maken. Deze zaken leveren echter ook hoofdbrekens op bij kleine en middelgrote bedrijven. Bijna een vijfde van de Nederlandse ondernemers verwacht dat hun onderneming dit jaar gaat krimpen, bleek dinsdag uit cijfers van softwareontwikkelaar Teamleader.

Het percentage eigenaren dat overweegt om het bedrijf te verkopen is binnen vijf jaar opgelopen van 12% tot 20%. De koper is steeds vaker een private equity-fonds. Deze partijen zijn tegenwoordig betrokken bij 50% tot 70% van alle overnames. In veel andere Europese landen ontvouwt zich een vergelijkbaar patroon.

Aasgieren! Of toch niet?

Aan private equity-investeerders kleeft steeds minder het imago van aasgieren. Dat beeld is ontstaan doordat sommige partijen zich met veel geleend geld waagden aan riskante overnames. Voorbeelden zijn de aankoop van RJR Nabisco ($25 mrd in 1988) en TXU ($32 mrd in 2007). Hoewel de lage rente afgelopen jaren een rugwind vormde voor het beleggingssegment, ligt de focus voornamelijk op het ontsluiten of toevoegen van waarde bij de overgenomen bedrijven. De investeerder kan het bedrijf bijvoorbeeld helpen bij het ontwikkelen van nieuwe producten of het aanboren van nieuwe afzetmarkten. Onder meer door de goede groeikansen voor mkb-bedrijven in vergelijking met grote ondernemingen ligt het rendement relatief hoog.

Dataverzamelaar Preqin becijferde dat het rendement op private equity op de lange termijn uitkomt op 10 tot 14% per jaar. Voor beursgenoteerde aandelen is dat 7 à 8%. Ook uit onderzoek van investeringsmaatschappij Cliffwater komt naar voren dat het rendementsverschil op gemiddeld 4 procentpunt per jaar uitkomt, terwijl de volatiliteit vergelijkbaar is. Dat zijn opvallende cijfers, want in de beleggingswereld gaan rendement en risico gebruikelijk hand in hand. Het rendementsverschil wordt voor een groot deel verklaard door de illiquiditeitspremie. De meeste fondsen hebben een looptijd van zeven jaar of langer. In die periode kan een belegger niet, of slechts tegen heel hoge kosten bij zijn vermogen.

ELTIF 2.0: nieuwe regels, nieuwe kansen

Een andere verklaring voor het hoge rendement van private equity is dat de categorie voor slechts een selecte groep beleggers toegankelijk is. Een regelherziening kan daar verandering in brengen. In 2015 introduceerde de Europese Commissie nieuwe beleggingsinstrumenten (ELTIF’s) die de drempel moesten verlagen voor fondsen die zich ook op particuliere beleggers richten. De populariteit viel door de vage bewoordingen in het regelpakket echter flink tegen. Een jaar geleden stonden er volgens EY slechts 57 ELTIF’s geregistreerd.

Dit jaar wordt echter ELTIF 2.0 ingevoerd, die het veel makkelijker maakt om private equity-fondsen voor de particuliere markt te ontwikkelen. Grote partijen zoals Schroders en BlackRock zijn al bezig om honderden miljoenen euro’s op te halen, die de komende jaren geïnvesteerd worden.

Aangezien private equity-fondsen die in een recessiejaar worden gelanceerd historisch gezien goede rendementen opleveren, is het voor beleggers interessant om in 2023 behalve naar het beursnieuws, ook te kijken naar alle ontwikkelingen op het vlak van mkb en nieuwe kansen in het private equity-segment.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ