Updates

Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
houden
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 9 nov 2022 12:15

Aalberts | Geen tekenen van zwakte bij de industrial

0 0 Leestijd ongeveer

Aalberts merkt nog weinig van de verslechterde economische omstandigheden. De orders blijven binnenstromen en de sterke autonome omzetgroei zwakt nauwelijks af.

Industrieel concern Aalberts kwam met een positieve trading update naar buiten. In de eerste tien maanden steeg de omzet op autonome basis met 8,8% vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Daarmee is sprake van slechts een lichte groeivertraging ten opzichte van het eerste halfjaar (+9,8%). De autonome omzetgroei lag in lijn met de verwachting van ING en de bank mikt voor heel het jaar op een plus van 8,4%. Ook de orderontvangsten blijven sterk. Eind oktober lag het orderboek 47% boven het niveau van een jaar geleden, beduidend beter dan de door analisten van ING verwachte toename van 22,5%.

In het persbericht geeft Aalberts geen concrete cijfers. Wel stelt het bedrijf dat de brutomarge op een goed niveau bleef dankzij aanhoudende prijsstijgingen. In het eerste halfjaar werd de brutomarge verhoogd van 61,8 naar 62,8%. Volgens Aalberts hebben de problemen in de toeleveringsketen nog steeds een negatief effect op de activiteiten en leveringen aan klanten. Met hogere kosten tot gevolg. Gezien de hogere brutomarges weet het bedrijf dit echter aardig op te vangen. ING rekent voor heel 2022 op een brutomarge van 63%, een lichte toename vergeleken met vorig jaar (62,2%).

Orderboek stijgt naar recordhoogte

Uit het handelsbericht blijkt nog eens dat Aalberts minder cyclisch is geworden. Het bedrijf bedient vele eindmarkten, waarbij de volatiele auto-industrie nog slechts 6% van de omzet vertegenwoordigt. Een structurele groeimarkt als halfgeleiders heeft een omzetaandeel van 9%. Het orderboek is hier ondertussen naar recordhoogte gestegen. Ook op de belangrijke markt voor duurzame gebouwen (58% van de omzet) blijft de eindvraag goed. Aalberts ziet de renovatiemarkt voor verduurzaming zelfs versnellen, wat gezien de hoge energieprijzen en investeringsimpuls van overheden niet zo vreemd is.

Advies aandeel Aalberts op ‘kopen’

De onderneming geeft traditiegetrouw geen concrete winstverwachting, maar lijkt dit jaar op een hogere winst per aandeel af te stevenen. Hoewel Aalberts weerbaarder is geworden, zal een diepe recessie de winst onvermijdelijk tijdelijk onder druk zetten. Dit is bij een k/w van slechts 11 ruimschoots in de koers verwerkt, zodat het advies voor het aandeel Aalberts op ‘kopen’ blijft.

*De auteur heeft een positie in Aalberts.

Op weg naar hogere marges
Klanten brengen hun productie dichter bij huis, om minder afhankelijk te worden voor verstoringen in de toeleveringsketen en te besparen op transport- en energiekosten. Aalberts speelt hierop in door de R&D- en productiecapaciteit in Europa en Noord-Amerika te vergroten. Tegelijkertijd blijft het bedrijf gericht op kostenbesparingen door te snijden in het vestigingennetwerk. Dit proces is al langer aan de gang en vormt een belangrijke schakel in de strategie om de winstmarges te verhogen.

Voor 2026 mikt het bedrijf op een ebita-marge van 16-18%, tegen 15,2% in 2021. Daarbij moet de jaarlijkse autonome omzetgroei uitkomen op 4-6%, een duidelijke versnelling vergeleken met het verleden. Focus op de chipsector en andere groeiniches binnen de industrie moet hieraan bijdragen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!