Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
kopen
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
houden
Aandelen Nederland

Allfunds

Advies
kopen
Analisten Christian Slagter-Koster, 15 okt 2022 09:00

Capital Group | Lessen uit recessies

0 0 Leestijd ongeveer

Recessies ontstaan om verschillende redenen, maar in essentie is er altijd een onevenwichtigheid in de economie die moet worden rechtgezet om nieuwe groei mogelijk te maken.

Capital Group ziet in sommige delen van de wereld tekenen van een economische vertraging, maar acht het steeds onwaarschijnlijker dat er al eind 2022 of begin 2023 een recessie plaatsvindt. De exacte timing hangt af van het tempo en de omvang van de maatregelen die centrale banken nemen om de inflatie te verlagen.

Voorspeller

Dat er volgend jaar een recessie komt lijkt volgens Capital Group echter onvermijdelijk. Voor het voorspellen van een recessie zijn de werkloosheidscijfers, het consumentenvertrouwen en de activiteit in de woningbouw veelgebruikte maatstaven. Uit een analyse van elf economische cycli in de Verenigde Staten vanaf 1950 komt volgens Capital Group naar voren dat de omgekeerde rentecurve een zeer betrouwbare indicator is.

Hierin wordt de relatie tussen tienjarige en tweejarige staatsobligaties duidelijk. Zodra de rente op een tweejarige obligatie hoger is dan op een tienjarige, volgt er doorgaans binnen anderhalf jaar een recessie. Deze inversie wijst erop dat nerveuze beleggers de veilige optie van staatsobligaties verkiezen boven activa met hogere risico’s.

Duur

Capital Group stelt dat recessies vaak relatief kort duren. In de afgelopen zeventig jaar duurden recessies tussen de twee en achttien maanden, met een gemiddelde van tien maanden. De Amerikaanse markten waren dan ook slechts 15% van de tijd in recessie en de impact was vaak redelijk beperkt. Tijdens een recessie kromp de Amerikaanse economie gemiddeld 2,5%, maar tijdens de expansiefase van de cyclus bedroeg de groei gemiddeld 25%.

Sectoren

Verder merkt Capital Group op dat niet alle sectoren hetzelfde reageren op een economische crisis. Tijdens de acht grootste dalingen van de MSCI World Index tussen 1997 en 2022 deden onder meer consumptiegoederen- en niet-nutsbedrijven het beter dan de index. Ook de gezondheidszorg valt positief op door in zeven van de acht perioden de index te verslaan. Bedrijven in deze sectoren keren vaak aanzienlijke dividenden uit, die een stabiel rendementspotentieel kunnen bieden in tijden van neergang.

Vastrentend

Tot slot stelt Capital Group dat in tijden van recessie vastrentende waarden vaak een integraal onderdeel vormen van succesvol beleggen. Tussen 2010 en 2018 behaalden wereldwijde obligatiemarkten tijdens vijf van de zes correcties een positief rendement. Wel zijn de huidige omstandigheden uitzonderlijk, gezien het feit dat in de eerste helft van 2022 obligatiebeleggingen geen veilige haven waren voor beleggers.