Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen

Mercedes-Benz | Extra focus op koopkrachtige consumenten

0 0 Leestijd ongeveer

Beleggers zijn te negatief over het aandeel Mercedes-Benz. Autoverkopen trekken weer aan en de aangescherpte focus op luxemerken maakt het bedrijf minder kwetsbaar voor een recessie.

De mondiale autosector wordt geraakt door tekorten aan halfgeleiders en andere onderdelen. Ook de lockdowns in China leiden tot productieproblemen. Mercedes-Benz Group verkocht in het eerste halfjaar 8,1% minder personenauto’s. Maar de problemen in de toeleveringsketen zwakken geleidelijk af. Sinds juni trekt de afzet bij Mercedes-Benz weer duidelijk aan. In juli stegen de autoverkopen met 21,6% en in augustus met 43,1%.

Het bedrijf liet zich bij de publicatie van de halfjaarcijfers positief uit over de vraag en heeft een goed gevuld orderboek. Een opsteker is dat vooral de autoverkopen in China, met afstand de grootste afzetmarkt, weer in de lift zitten. Een groter aanbod van computerchips en belastingvoordelen op nieuwe auto’s zorgden ervoor dat de particuliere autoverkopen in China in augustus met 29% stegen vergeleken met dezelfde maand vorig jaar. Mercedes groeide in lijn met de totale Chinese markt.

Verwachtingen

In een stabiele mondiale automarkt verwacht de Duitse automaker dit jaar een lichte stijging van de personenautoverkopen. Hogere verkoopprijzen en een verschuiving in de productmix naar duurdere modellen leveren naar verwachting een significante stijging van de omzet op. Het bedrijfsresultaat komt licht hoger uit, waarbij de operationele winstmarge voor de personenautodivisie binnen een bandbreedte van 12-14% belandt.

In economisch goede tijden moet die marge op 14% uitkomen, dankzij de aangescherpte focus op duurdere modellen zoals de Mercedes-Benz S-klasse, Mercedes-AMG en Mercedes-Maybach.

Het topsegment moet tegen 2026 circa 60% van de omzet vertegenwoordigen. Kleinere, goedkopere modellen gaan minder zwaar wegen in de verkoopmix. Dat maakt het bedrijf ook minder recessiegevoelig dan autoproducenten die vooral de massamarkt bedienen. De vraag van koopkrachtige consumenten naar luxere producten blijft doorgaans beter overeind in een recessie.

Mercedes-Benz heeft al aangegeven de verkoopprijzen niet te verlagen mocht de vraag terugvallen, maar dan vooral in de vaste kosten te gaan snijden. In een recessie-scenario daalt de operationele marge volgens het bedrijf naar 8%. Dat zou zich vertalen in een winst per aandeel van ruwweg €8 en geeft op de huidige koers een koers-winstverhouding van 6,9. Op basis van de consensusraming voor 2023 van €11,10 per aandeel bedraagt de k/w slechts 4,9.

Advies aandeel Mercedes-Benz op ‘kopen’

Beleggers hebben een recessie al lang ingeprijsd en hebben onvoldoende oog voor de prijskracht van het bedrijf. Het aandeel Mercedes Benz blijft als sectorfavoriet koopwaardig.

Fors hogere afzet in derde kwartaal
De Duitse autofabrikant publiceert op 26 oktober de derdekwartaalcijfers. Naar verwachting stijgen de autoverkopen met ruim dubbele cijfers vergeleken met het tweede kwartaal. Wel blijft vooral het tekort aan halfgeleiders voorlopig op de productiecijfers wegen. Ford gaf onlangs een winstwaarschuwing vanwege aanhoudende tekorten aan onderdelen en hogere kosten in de toeleveringsketen.

Daarnaast schrapt Volkswagen extra weekenddiensten vanwege onderdelentekorten. GM ziet juist een verbetering van de toeleveringsketen. Hoewel de situatie verbetert, zullen de tekorten in de sector waarschijnlijk ook in 2023 nog aanhouden. De prognose die Mercedes-Benz voor dit jaar gaf komt echter niet in gevaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!