Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden

Dividendmachine in impopulaire sector

0 0 Leestijd ongeveer

Producenten van schalieolie en -aardgas zaten jarenlang in het verdomhoekje, door lage olieprijzen en een vergroening van de beleggingsindustrie. Sommige spelers hebben zichzelf omgetoverd in echte dividendmachines.

Voor de beste groeikansen moeten beleggers in de energiesector zich richten op bedrijven die profiteren van de energietransitie. Het afgelopen halfjaar maakt echter duidelijk dat er ondanks de slechte vooruitzichten op zeer lange termijn, voorlopig nog heel veel geld verdiend wordt in het segment fossiele brandstoffen. Pioneer Natural Resources (PXD) is daar een heel mooi voorbeeld van.

Pioneer Natural Resources


Het bedrijf is de grootste speler in het hart van het Texaanse Permian-schalieveld. Dit gebied kenmerkt zich doordat olie en aardgas relatief eenvoudig en goedkoop is aan te boren. Hierdoor liggen de productiekosten relatief laag. In het eerste kwartaal kwamen die uit op $7,24 per vat. Dit bedrag lag 22% hoger dan in het vierde kwartaal, wat onder meer het gevolg was van hogere kosten voor het inhuren van personeel. De belastingafdracht van $3,90 per vat stegen nog sneller (+48%), wat het gevolg was van de forse stijging van energieprijzen. De gemiddelde verkoopprijs van een vat olie-equivalent schoot omhoog van $76,38 naar $96,40.

Delen met de aandeelhouders

De vrije kasstroom kwam in het eerste kwartaal op $2,3 mrd. In het verleden had Pioneer die middelen geïnvesteerd in apparatuur, nieuwe velden of in overnames. In de schaliesector is de prioriteit echter volledig verschoven van groei naar het doorschuiven van de inkomsten naar de aandeelhouders.

In de eerste drie maanden werd 88% van de vrije kasstroom uitgekeerd als dividend of gebruikt voor de inkoop van eigen aandelen. In een recente presentatie rekende de onderneming voor dat bij de huidige olieprijs het dividend uitkomt op circa $30 per aandeel (13,4% rendement).

Dividend naar beleggers

Door het riante dividendbeleid hebben beleggers hun investering ruimschoots terugverdiend voordat het einde van het olietijdperk aanbreekt. De reserves van Pioneer zijn goed voor nog ruim twintig jaar aan productie. De kleine nettoschuldpositie (0,25 maal de ebitda) maakt het mogelijk om ook in de toekomst het overgrote deel van de kasstroom naar aandeelhouders door te sluizen.

Aandeel Pioneer Natural Resources aantrekkelijk

Dat maakt het aandeel tot een heel aantrekkelijke belegging voor wie verwacht dat energieprijzen ook na de Oekraïne-oorlog nog lang hoog blijven als gevolg van jaren van onderinvestering, en die er genoegen mee nemen dat Pioneer relatief in plaats van absoluut goed scoort qua duurzaamheid. De CO2-uitstoot die vrijkomt bij de productie van vat olie-equivalent, ligt namelijk half zo hoog als het sectorgemiddelde.

Kerngegevens Pioneer Natural Recources
Fondscode PXD
Beurs NYSE
Hoogste koers 12 mnd $288,46
Laagste koers 12 mnd $133,73
Beurswaarde $54,2 mrd
Jaaromzet boekjaar 2022 (t) $17,4 mrd
Jaarwinst boekjaar 2022 (t) $7,9 mrd
Koers-winstverhouding 2022 (t) 6,8
Dividendrendement 2022 (t) 13,40%

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ