Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeff Thijssen, 28 feb 13:00

Aalberts | Sterke cijfers en een rijk gevuld orderboek

0 0 Leestijd ongeveer

Industrieel toeleverancier Aalberts blijft flink aan de weg timmeren. De jaarcijfers waren sterk en het orderboek is goed gevuld. Ook biedt de balans volop mogelijkheden voor overnames.

Aalberts kan terugkijken op een mooi jaar. De omzet in 2021 kwam uit op €2,98 mrd, en autonoom wist het bedrijf een groei van 16% te bewerkstelligen. Het operationeel resultaat (ebita) steeg daarbij met 61% naar €454 mln. Hierdoor verbeterde de ebita-marge van 10,8 naar 15,2% en daarmee boekt het bedrijf goede progressie om op termijn zijn ebita-marge doelstelling te behalen; deze werd onlangs verhoogd van meer dan 14 naar 16 tot 18%.

Onder de streep bleef een winst per aandeel over van €3,05. Daarvan zal €1,01 per aandeel worden uitgekeerd als dividend. En omdat naast deze sterke cijfers ook nog een eenmalige bate van circa €100 mln op ebita-niveau werd behaald, stelt het bedrijf bovendien een speciaal dividend voor van €0,64 per aandeel.

JAARCIJFERS
In € mln 2021 2020
Omzet 2979 2610
Ebita 454 283
Nettoschuld/ebitda 0,9 1,4

In een toelichting liet het management weten er in 2021 goed in te zijn geslaagd om de kosteninflatie door te berekenen aan de klanten. Ook voor komend jaar zullen er prijsverhogingen worden doorgevoerd. Het toont de sterke marktposities die het bedrijf heeft. In de presentatie voor analisten deelde het bedrijf daarnaast mee dat de blootstelling van Aalberts aan Oekraïne en Rusland klein is. Circa 11% van de omzet is afkomstig uit Oost-Europa, maar het grootste gedeelte daarvan wordt behaald in Hongarije, Polen en Tsjechië. Minder dan 1% van de omzet is gerelateerd aan Rusland.

De netto schuld daalde op jaarbasis met 18% naar €492 mln. Hiermee komt de verhouding tussen netto schuld en ebitda uit onder de 1. Daarmee is Aalberts, dat door menig belegger ook wel de koning van de overnames wordt genoemd, goed gepositioneerd om opnieuw op overnamepad te gaan.

Advies op Aalberts

Door de vele nieuwe orders binnen de eindmarkten Duurzame Gebouwen (58% van de omzet) en Semicon Efficiency (9% van de omzet), waar Aalberts onder andere toeleverancier is aan ASML, kwam het orderboek voor beide bedrijfsonderdelen eind 2021 uit op een nieuw record.

De cijfers gaven geen aanleiding de winsttaxatie voor het lopende jaar van €3,10 per aandeel te wijzigen. Bij een beurskoers van rond de €49,50 komt de geschatte k/w 2022 uit op 16. Daarmee is het bedrijf in historisch perspectief niet goedkoop en daarom niet koopwaardig. Het aandeel Aalberts is en blijft echter een mooie langetermijnbelegging en is dan ook zeker het aanhouden waard.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!