Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Jeroen Boogaard, 22 feb 13:01

Walmart | Knappe resultaten (op de thuismarkt) maar niet goedkoop

0 0 Leestijd ongeveer

Ondanks kosteninflatie en verstoringen in de logistieke keten presteert Walmart uitstekend. Het bedrijf wint marktaandeel op de thuismarkt en verwacht de winst dit jaar verder op te voeren.

Beleggers reageerden positief op de jaarcijfers van Walmart: het aandeel steeg 4%. Op voorhand waren er zorgen in de markt over de impact van de gestegen inflatie en de problemen in de aanvoerketens, maar Walmart presteerde beter dan verwacht.

De omzet steeg in het vierde kwartaal met 0,5% naar $152,9 mrd, waar analisten hadden gerekend op $151,53 mrd. De nettowinst kwam uit op $3,56 mrd, tegen een verlies van $2,09 mrd in dezelfde periode vorig jaar. Zonder bijzondere posten verdiende het bedrijf $1,53 per aandeel (+10,1%). De analistenconsensus bedroeg $1,50 per aandeel.

Over het per eind januari afgesloten boekjaar kwam de omzet uit op $572,8 mrd (+2,4%). Walmart verkocht zijn winkelketens in het Verenigd Koninkrijk, Japan en Argentinië. Gecorrigeerd daarvoor ging de omzet met 8,3% vooruit. Het aangepaste bedrijfsresultaat steeg in constante valuta’s met 11,2% naar $25,8 mrd. Mede dankzij de inkoop van eigen aandelen nam de winst per aandeel met 17,9% toe, tot $6,46.

Marktaandeel en  prijskracht

De Amerikaanse Walmart-vestigingen, goed voor 70% van de concernomzet, trokken als vanouds de kar. Exclusief benzineverkopen steeg de omzet hier op vergelijkbare basis met 6,4%. Naar eigen zeggen heeft het bedrijf op de Amerikaanse levensmiddelenmarkt marktaandeel gewonnen.

Walmart beschikt over voldoende prijskracht om de inflatie door te berekenen aan zijn klanten, maar zal een goede balans zoeken tussen marges en marktaandeel. Juist dankzij de bekende lage prijzen van Walmart kan het bedrijf meer klanten bereiken die bij de huidige inflatie prijsbewuster winkelen.

Dividend Walmart

Voor het huidige boekjaar 2023 rekent de onderneming op een omzetstijging in constante valuta’s van circa 3% (4% exclusief desinvesteringen). Het operationele resultaat zal nog iets sneller toenemen. De winst per aandeel stijgt met 5-6%. De supermarktreus gaat waarschijnlijk nog eens voor een kleine $10 mrd aan eigen aandelen inkopen.

Bovendien wordt het dividend verhoogd van $2,20 naar $2,24 per aandeel. Het bedrijf staat er goed voor, maar het aandeel Walmart noteert op 20 keer de winst tegen een flinke premie ten opzichte van sectorgenoten. Een houdadvies blijft daarom gepast.

Jaarcijfers Walmart
In $ mrd 2022 2021
Omzet 572,8 559,2
Aangepast bedrijfresultaat 25,8 23,2
Nettoresultaat 13,7 13,5

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!