Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Dividendportefeuille | Monolithic, Ahold en Castellum

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille had een redelijk goede week, met vooral uitblinkende Amerikaanse aandelen. De twee spoorvervoerders en nagenoeg alle halfgeleideraandelen kenden een goede week. Ahold leverde juist in.

De Dividendportefeuille bleef op weekbasis per saldo goed liggen, ondanks de oplaaiende spanning tussen Rusland en Oekraïne. Per saldo is de Dividendportefeuille in 2022 nu goed voor -11,2%, wat een totaalrendement van 315,6% geeft gemeten vanaf de start in september 2011.

De verliezers

De afgelopen week waren er vooral lagere koersen voor Europese aandelen, en voor de gezondheidszorg en industrie. Onder meer 3M, dat om verschillende redenen onder druk staat, Ecolab, Honeywell en L3Harris behoorden tot de grotere dalers met verliezen van 3 tot 6,5%. In de gezondheidszorgsector waren Tecan en Abbott de grootste verliezers. Beide bedrijven konden de laatste jaren bij uitstek profiteren van corona. Nu de pandemie naar de achtergrond verdwijnt, levert dat minder (extra) corona-omzet op. Hetzelfde geldt voor het geplaagde 3M, dat met medische (mond)maskers een belangrijk extra stuk omzet ziet wegvallen.

De grootste verliezer op weekbasis was echter Ahold Delhaize, dat 8,8% kwijtspeelde en daardoor in 2022 inmiddels op een verlies van 13% staat. Het supermarktbedrijf, nog altijd goed voor +18,3% sinds de aankoop maart vorig jaar voor de Dividendportefeuille, kon niet overtuigen met de laatste kwartaalcijfers. Op lange termijn blijft Ahold echter een cashmachine die naast de inkoop van eigen aandelen ook elk jaar het dividend mooi verder blijft verhogen. Dit jaar krijgen beleggers er bijna 6% bij, met €0,95 dividend over 2021. Ahold verhoogt het dividend nu veertien jaar op rij en biedt een relatief hoog dividendrendement van 3,6%. Dat, in combinatie met de aantrekkelijke waardering, maakt dat de recente koersdip een mooi nieuw instapmoment oplevert voor de langere termijn.

De winnaars

De grote winnaar op weekbasis was Monolithic Power Systems, dat analisten eerder in februari al wist te verrassen met sterke cijfers en een veel beter dan verwachte (omzet)prognose voor het eerste kwartaal. Veel analisten verhoogden vorige week hun koersdoelen voor dit in 2020 gekochte halfgeleiderpareltje, dat nog altijd ruim onder het gemiddelde analistenkoersdoel van $568 noteert. De omzet zal in het lopende boekjaar 2022 naar verwachting met 28% stijgen tot $1,5 mrd en ook voor de daaropvolgende jaren verwachten analisten tenminste een dubbelcijferige groei voor Monolithic, dat ik uiteraard kocht vanwege het dividend. Ook in dat opzicht stelde het bedrijf niet teleur, want het dividend gaat in 2022 met 25% omhoog naar $0,75 per kwartaal. Het is daarmee het vijfde jaar op rij waarin het dividend met meer dan 20% groeit. Ondanks een koerssprong van 8% staat het aandeel in 2022 nog op een verlies van ruim 7%.

Ook de twee spoorvervoerders waren afgelopen week grote uitblinkers. CSX verhoogt het dividend met 7% en Union Pacific liet weten versneld eigen aandelen in te kopen. Het mooiste nieuws kwam misschien nog wel van het Zweedse vastgoedpareltje Castellum. Naast een dividendverhoging van 10% gaat Castellum ook per kwartaal uitkeren. Op 1 april noteert Castellum voor het eerst ex-dividend voor SEK1,90. Op 29 juni, 29 september en 29 december gebeurt dat eveneens. Met nu 24 jaar op rij van dividendverhogingen is Castelllum een uniek aandeel in Europa. Tel daar een dividendrendement van bijna 4% bij op en het is moeilijk om niet enthousiast te worden over dit Zweedse topaandeel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!