Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Opinie Johan Brinkman, 3 feb 08:59

Spreid altijd tussen groei en waarde

0 0 Leestijd ongeveer

Na de slechtste beursmaand sinds het begin van de coronapandemie en de beroerdste januarimaand sinds de financiële crisis van 2008-2009, gaat terecht veel aandacht uit naar groeiaandelen die in korte tijd 15% of (veel) meer van hun beurswaarde hebben verloren.

Ook wij doen daaraan mee, getuige ons Verhaal van de Week over onder meer Adyen en ASML en de optieconstructie waarmee we inspelen op het mogelijke herstel van DSM. Koersdalingen roepen nu eenmaal grote emoties op, van overtrokken angst tot irrationele hebzucht.

Waarde-fondsen

Toch is het gevaar van al deze aandacht dat een andere categorie aandelen onderbelicht raakt, namelijk de fondsen die de afgelopen periode ‘gewoon’ wél goed rendeerden. Alleen op het Beursplein waren er dat de afgelopen maanden nogal wat, en bepaald niet de minsten. Over de periode tussen half november vorig jaar, toen de AEX een flinke daling inzette, en afgelopen dinsdag, heb ik voor u de rendementen van een aantal aandelen – grotendeels waarde-fondsen – opgezocht waarop wij nu een koopadvies hebben, en die wij veelal ook in november al op ‘kopen’ hadden staan.

In de AEX – die als geheel -7,5% rendeerde – hebben in deze periode onder meer Shell (+16,2%), Aegon (+15,5%), KPN (+9,4%), Unibail-Rodamco-Westfield (+6,5%) en NN Group (+5,0%) beleggers blij gemaakt. Datzelfde was het geval in de AMX (-0,6%) met Galapagos (+37,1%), Aperam (+12,5%) en Eurocommercial Properties (+12,5%).

En in de AScX – die al geheel in de afgelopen tweeënhalve maand tegen de stroom in 4,9% winst boekte – waren onder meer Lucas Bols (+14,6%), Accsys (+7,5%), Wereldhave (+4,6%) en NSI (+4,5%) de koopwaardige winnaars.

Spreiden en geduld

Eens te meer is dus de afgelopen periode gebleken dat beleggers onder iedere omstandigheid geld kunnen verdienen – hoeveel sectorrotaties, sentimentswisselingen of paniekaanvallen er ook plaatsvinden – met een goed gespreide portefeuille én het nodige geduld. Met de aandelen uit de vorige alinea, aangevuld met wat verliezers van de afgelopen maanden zoals Adyen, ASML en DSM, komt u al een heel eind.

Eventueel kunt u ze aanvullen met een handjevol koopwaardige internationale fondsen en een paar ETF’s om de terreinen te bestrijken waarop u beter niet in individuele fondsen kunt handelen. Zeker na een rally van nu al bijna twee jaar op de internationale aandelenmarkten, kan het belang van spreiding tussen groei- en waarde-aandelen niet vaak genoeg benadrukt worden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!