Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen

Beleggen en volatiliteit | Vier aandelen voor gefaseerde aankoop

0 0 Leestijd ongeveer

Een van de opties in een nerveus beursklimaat is het (bij)kopen van zwaar afgestrafte aandelen. In dit artikel behandelen we twee van onze favorieten uit de AEX en twee zwaar afgestrafte Amerikaanse topaandelen.

De nervositeit op de financiële markten die half november de kop opstak als gevolg van de ontdekking van de omikron-variant van het coronavirus, is na een rustige periode rond de jaarwisseling de laatste weken weer helemaal terug. Winstnemingen, de spanningen om Oekraïne en vooral de mededelingen vanuit de Fed over toekomstige renteverhogingen zorgden ervoor dat de AEX vorige week in een correctie terecht kwam. Het koersverlies sinds de piek op 17 november bedroeg vorige week vrijdag 10,1%.

Toch weer tech

Vanwege hun rentegevoeligheid zijn het vooral de technologiefondsen die het de laatste tweeënhalve maand hard te verduren hebben gehad. In de tabel hieronder staan negen fondsen vermeld die op het Beursplein worden verhandeld, stuk voor stuk aandelen waarop wij nu een koopadvies hanteren, met hun koersrendement tussen 17 november en afgelopen vrijdag.

De meest koopadviezen golden deze gehele periode, maar het advies op bijvoorbeeld ASML verhoogden wij vorige week van ‘houden’ naar ‘kopen’.

Grootste koopwaardige verliezers uit koerswijzer Nederland | 17-11-21 tot 28-01-22
Aandeel Rendement
ASMI -33,6%
Adyen -33,5%
Just Eat Takeaway -31,0%
CM.com -28,6%
ASML -26,1%
DSM -16,2%
Besi -16,1%
TKH -11,5%
B&S Group -10,6%

Bij grote volatiliteit kunt u vier dingen doen met beleggingen waarover u enthousiast bent. Een: verkopen, maar dat raden wij af. Twee: niets doen, en dat blijkt achteraf vaak best verstandig. Drie: instrumenten kopen die juist goed renderen in het heersende klimaat, zoals nu de financiële instellingen, oliebedrijven of grondstoffen. Dat is, als u nog cash hebt liggen, zeker een interessante oplossing. En vier: (bij)kopen van koopwaardige aandelen die hard zijn afgestraft.

Vier aandelen voor een gefaseerde aankoop


Voor de vierde optie lichten wij deze week vier aandelen uit. Wij behandelen hierin ASML, waarop we het advies vorige week juist vanwege de flinke koersdaling weer verhoogden naar ‘kopen’, en Adyen, dat van de koopwaardige aandelen op het Beursplein samen met ASMI het hardst is afgestraft. Zulke aandelen zijn er natuurlijk ook buiten Nederland. Daarom behandelen we in dit artikel ook twee Amerikaanse aandelen Amerikaanse topaandelen die recent zware klappen hebben gekregen.

Conclusie

De strategie om (bij) te kopen na forse dalingen heeft één groot risico: niemand weet wanneer er een kentering komt in de marktomstandigheden die de dalingen hebben veroorzaakt zodat de nervositeit weer terugkeert naar gemiddelde niveaus. In een artikel vorig jaar berekenden we dat dalingen van 5% of meer van de AEX gemiddeld vier weken duren en dat de gemiddelde daling dan zo’n 10% is. Dat is te overzien, maar de kans is er natuurlijk ook dat deze daling overgaat in een langdurige bearmarkt.

Wij raden u daarom zeker niet aan al uw geld in één keer op de behandelde aandelen in te zetten, een waarschuwing die overigens voor al onze adviezen geldt. Juist in een nerveuze markt is het verstandig gefaseerd in te stappen, zodat u wel profiteert van de lagere koersen, maar niet het risico loopt voor het volle pond nog een koersdaling met dubbele cijfers voor de kiezen te krijgen. Niettemin achten wij alle vier de fondsen nu koopwaardig met een horizon van twaalf maanden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!