Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

InPost

Advies
houden
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Opinie Karel Mercx, 30 nov 2021 17:31

Waarom je nu (weer) in grondstoffen moet stappen

0 0 Leestijd ongeveer

Vorige week maandag heeft de Amerikaanse president Biden olie op de markt gebracht uit de strategische olievoorraden van de Verenigde Staten, met als doel de stijging van de brandstofprijzen aan de pomp te dempen.

Het is een bijzondere stap, want de enige twee redenen dat het land deze olievoorraden heeft is om de energielevering op gang te houden na een natuurramp of in geval van oorlog. Het was de eerste keer in de geschiedenis dat een deel van de strategische olievoorraden werd vrijgegeven in een tijd waarin de aanvoer van olie niet verstoord is. De enige reden hiervoor is, zo denk ik, de almaar dalende populariteit van Biden.

Sterke bullmarkt

De olieprijs steeg een paar procent toen bekend werd dat de strategische voorraden werden aangebroken. Dit laat zien hoe sterk de huidige bullmarkt in olie is – meer aanbod leidt immers niet tot een prijsdaling – en dat maakt mij alleen maar nog enthousiaster over grondstoffen. Dat komt ook omdat ditmaal de stijgende olieprijs, anders dan in het verleden, niet samenvalt met een dalende dollar.

Integendeel: de euro is de laatste maanden tegenover de dollar gedaald van 1,22 naar 1,12, terwijl de olieprijs van $65 naar $80 per vat is gegaan. Dat belooft nog wat voor als de dollar weer een keertje verzwakt.

Buffers

Maar natuurlijk is de olieprijs niet ongevoelig voor schokken. Zo joeg de nieuwe coronavariant omicron de prijs van WTI-olie afgelopen vrijdag maar liefst 13,1% omlaag, en welke gevolgen deze variant op langere termijn zal hebben is op dit moment nog onduidelijk. Op dit moment kampt de wereld met een tekort aan productiecapaciteit en alles wijst erop dat dit de komende maanden zal verergeren nu er de afgelopen dagen in meerdere landen nieuwe maatregelen zijn aangekondigd om het coronavirus in te dammen – maatregelen die waarschijnlijk op korte termijn gevolgd zullen worden door nieuwe beperkingen in het openbare en economische leven.

Het afgelopen jaar heeft ons geleerd dat de prijzen de pan uit rijzen als een economie na een stevige lockdown weer wordt geopend. Vorig jaar was er nog een buffer waardoor de inflatie laag bleef. Nu is de inflatie overal hoog. In Nederland ligt deze met 5,6% zelfs op het hoogste niveau van deze eeuw en het valt zeker niet uit te sluiten dat hij door nieuwe lockdowns nog verder oploopt. Dan wordt het al snel echt vervelend.

Mooi moment voor grondstoffen

Beleggen betekent uitvogelen wat de koersen gaan doen voordat dit iedereen duidelijk is, op basis van incomplete informatie. Zo ook met grondstoffen. Ik denk zelf dat de huidige prijsdalingen veel minder fors zullen zijn dan in maart 2020 en dat grondstoffen voordat we het weten weer sterk zullen stijgen. Ik denk daarom dat dit een mooi moment is om grondstoffenbeleggingen op te pakken.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!