Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Novartis

Advies
houden
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Opinie Michiel Pekelharing, 29 okt 2021 10:00

Groei van kapitaalinvesteringen biedt weer een beleggingskans

0 0 Leestijd ongeveer

Behalve aan de inkoop van eigen aandelen, geven Amerikaanse bedrijven ook steeds meer uit aan kapitaalinvesteringen. Voor beleggers is dat om verschillende redenen een gunstige ontwikkeling.

De kritiek op het Amerikaanse plan om aandeleninkoop te belasten, zwelt snel aan. Om zijn infrastructuurplannen te financieren, heeft president Joe Biden in september het idee geopperd om een heffing van 2% in te voeren voor beursgenoteerde bedrijven die hun eigen aandelen inkopen. Sinds 2004 hebben Amerikaanse ondernemingen hieraan $11 bln uitgegeven. Alleen al in het lopende jaar stijgen deze uitgaven volgens zakenbank Wells Fargo met ruim een derde naar $1 bln.

De maatregel zou de schatkist het komende decennium ongeveer $100 mrd aan extra inkomsten opleveren. Tenminste, als de groei van de aandeleninkoop doorzet. Uit een enquête van financiële nieuwsdienst CNBC komt naar voren dat dit geen uitgemaakte zaak is. Meer dan de helft van de ondervraagde financiële topmannen zegt minder eigen aandelen te kopen als er een terugkoopbelasting komt.

$3 bln in kas

Er is de afgelopen maanden al veel geschreven over de rol die de inkoop van eigen aandelen speelt bij de recordjacht van Amerikaanse beursindices. Vanzelfsprekend vragen veel beleggers zich af wat er gebeurt als die rugwind wegvalt. Een veel betere vraag is echter hoe bedrijven hun financiële reserves gaan inzetten als ze minder eigen aandelen kopen. De bedrijven uit de S&P500 Index hebben gezamenlijk bijna $3 bln in kas, en ondernemingen zijn steeds minder terughoudend bij het inzetten van die kasvoorraad.

Winkelketen Walmart (WMT) geeft dit jaar ongeveer $14 mrd uit aan automatisering en het stroomlijnen van toeleveringsketens. Vorig jaar was dat nog iets meer dan $10 mrd. Daarin staat het bedrijf bepaald niet alleen. In de eerste helft van het jaar lagen de Amerikaanse investeringen in nieuwe apparatuur, software en productiefaciliteiten 13,4% hoger dan een jaar eerder. Dat is de snelste toename sinds 1984.

Meer dan alleen een inhaalslag

De flinke stijging wordt deels veroorzaakt door de coronapandemie. Die zorgde er vorig jaar voor dat bedrijven terughoudend waren met grote uitgaven. Maar er komen steeds meer aanwijzingen dat de investeringsgolf zich ook in het nieuwe jaar doorzet. Afgelopen dinsdag liet Facebook (FB) bijvoorbeeld weten dat de kapitaalinvesteringen in 2022 uitkomen op $29 mrd à $34 mrd. Dat is veel meer dan de circa $19 mrd van dit jaar. Het internetbedrijf investeert volop in de bouw van nieuwe datacenters, servers en netwerkinfrastructuur. Ook veel energiebedrijven schroeven de investeringen flink op, in reactie op de krapte op de olie- en aardgasmarkt. Hierdoor zijn de energieprijzen opgelopen tot het hoogste niveau in meer dan vijf jaar.

Winnaars van de investeringsgolf

Voor beleggers is de investeringsgolf om verschillende redenen een gunstige ontwikkeling. In de eerste plaats dragen deze uitgaven eraan bij dat de economische groei op langere termijn wat hoger uitpakt. Veel investeringen zijn namelijk gericht op het aanpakken van bottlenecks die een rem zetten op het economisch herstel. Voorbeelden zijn de chipkrapte, de hoge olieprijs en onvoorspelbare toeleveringsketens.

Wat gunstigere economische vooruitzichten zijn een stevigere rugwind achter de huidige beursrally dan de inkoop van eigen aandelen. Dat geldt helemaal als de centrale banken straks doorpakken met het terugdraaien van het stimulerende beleid. Een bijkomend voordeel is dat het door de grote kracht en lengte van de huidige investeringsgolf nog niet te laat is om aandelen te kopen van bedrijven die hiervan profiteren. Goede voorbeelden zijn ABB, Schneider Electric en Siemens.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!