Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden

Aanstaande klimaattop kan voor beleggers grote gevolgen hebben

0 0 Leestijd ongeveer

De COP26-conferentie van november in Glasgow wordt de belangrijkste klimaattop in jaren. Maar wat is een COP eigenlijk? En waarom is juist deze editie zo belangrijk?

Sinds 1995 vinden de COP klimaattoppen plaats. In de loop der jaren steeds zijn ze steeds groter opgezet. Klimaat-ngo’s, regeringen en activisten gebruiken de bijeenkomsten als platform voor campagnes en media-aandacht, terwijl regeringsonderhandelaars ondertussen vaak hele nachten doorvergaderen en proberen consensus te bereiken.

COP | Evaluatie klimaatverandering

COP staat voor Conference of the Parties. Het is een conferentie waar afgevaardigden van bijna tweehonderd landen samenkomen om de voortgang op het gebied van klimaatverandering te evalueren en te beslissen over de beste manier om gezamenlijk verder te gaan. Het uiteindelijke doel is om aan het einde van de twee weken durende conferentie met een gezamenlijk plan van aanpak te komen ten aanzien van klimaatverandering.

De praktijk is echter vaak anders. De vorige editie, de COP25 in 2019, wordt gezien als een spectaculaire mislukking, die al zijn doelen heeft gemist. Sterk vervuilende landen probeerden zelfs actief om eerdere akkoorden te ondermijnen en open te breken. Het grootste succesverhaal speelde in 2015, toen COP-leden instemden met het klimaatakkoord van Parijs. Dit akkoord heeft als doel de opwarming van de aarde te beperken tot ruim onder de 2 graden Celsius vergeleken met het pre-industriële niveau (idealiter tot 1,5 graden). Maar om dat doel te bereiken, moeten landen voorafgaand aan de COP26 nieuwe klimaatverplichtingen aangaan en het Akkoord van Parijs echt in praktijk brengen.

Sommige landen en bedrijven hebben zich er al aan gecommitteerd hun CO2-uitstoot per 2030 te halveren en tegen 2050 volledig te elimineren. Deze doelstellingen voldoen aan de aanbevelingen van het klimaatakkoord van Parijs. Maar de meeste landen en bedrijven hebben dergelijke doelstellingen (nog) niet opgesteld.

Nog niet in de buurt

Wetenschappers zeggen al jaren dat het beste wapen tegen stijgende temperaturen het verminderen van de uitstoot van broeikasgassen is. Werken aan wettelijk bindende emissiereducties is daarom al sinds het midden van de jaren ’90 een prioriteit van COP-vergaderingen. Want de huidige klimaatbeloften komen nog lang niet in de buurt van een vermindering van de uitstoot. Sterker nog, ze bewegen zich in de tegenovergestelde richting. Een recent VN-rapport schatte dat tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen waarschijnlijk 16% hoger zal zijn dan in 2010.

Om dat scenario te vermijden en 1,5 procent opwarming binnen handbereik te houden, moeten de landen die het akkoord van Parijs hebben ondertekend, hun emissiedoelstellingen elke vijf jaar actualiseren. COP26 is de eerste officiële deadline voor landen sinds Parijs. De hoop en verwachting is dat de klimaatbeloftes van Parijs in Glasgow zullen worden omgezet in beleid en regelgeving.

COP-gevolgen voor beleggers

Voor bedrijven en beleggers kan dit grote gevolgen gaan hebben. De twee belangrijkste thema’s zijn energie en financiering. Algemeen ligt het gebruik van steenkool als energiebron onder vuur vanwege de grote vervuiling die ermee gepaard gaat. Het totaal uitbannen ervan ligt alleen betrekkelijk moeilijk, omdat er momenteel een tekort is aan energie en er juist weer kolencentrales worden aangezet. Er zal dus een goed plan moeten komen om het uitfaseren van steenkool te bewerkstelligen, en dat zal kansen bieden voor duurzame beleggingen.

Dan het tweede thema, financiering. Ontwikkelde landen worden geacht bij elkaar $100 mrd per jaar vrij te maken voor het financieren van klimaatbeleid. Tot op heden is dat echter nog nooit gelukt. De hoop is nu dat er een combinatie van privaat geld en belastinggeld zal worden gebruikt.

Er zal twee weken hard gewerkt en vergaderd gaan worden in Glasgow om een zo concreet mogelijk plan op tafel te krijgen. Mocht dit lukken, dan betekent het een nieuwe set regels en plannen voor de toekomst. Bedrijven en beleggers zullen hier dan voortaan rekening mee moeten houden in hun beslissingen.

Martijn Kleinbussink is fondsbeheerder bij Kempen Capital Management.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.