Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 9 sep 2021 16:00

Zilver met gouden randje

0 0 Leestijd ongeveer

Keith Neumeyer is een van de meest uitgesproken ceo’s van het beursgenoteerde bedrijfsleven. Toen de zilverprijs vorig jaar naar $13 per ounce crashte, schreeuwde de topman van First Majestic Silver van de daken dat iedereen onbeperkt zilver bij hem kon inleveren en hij meteen $15 aan cash zou betalen.

Gratis geld! Neumeyer gelooft namelijk dat de futurehandel, die ook plaatsvindt in contracten die niet gedekt zijn door fysiek zilver, voor verkeerde prijzen heeft gezorgd. En het feit dat niemand fysiek zilver bij hem inleverde, mag als bewijs gelden dat de futurehandel inderdaad niet gelijk loopt met de werkelijke prijs van zilver.  

Daarnaast vertelt Neumeyer regelmatig dat de zilvermarkt in de afgelopen tien jaar een tekort heeft opgebouwd van 500 miljoen ounces. En volgens hem zal dit tekort in de toekomst alleen maar oplopen omdat zilver een van de beste geleiders is van elektriciteit. En elektriciteit heeft de toekomst – denk aan elektrisch rijden. Ergo: hoe groener de toekomst moet zijn, hoe meer zilver er nodig is. 

First Majestic Silver en de gouden hedge

Op 16 augustus presenteerde First Majestic Silver tweedekwartaalcijfers. Het meest opvallende detail in het kwartaalrapport is dat de onderneming in het tweede kwartaal de goudwinning met 85% heeft opgevoerd. De verhouding tussen zilver en goud is daarmee uitgekomen op 55% om 45%. Op lange termijn heeft First Majestic nog altijd  het doel om ’s werelds grootste zilverproducent te worden, maar het goud is een goede hedge tegen de extreem volatiele zilverprijzen. Overigens ben ik ook enthousiast over goud.

Wat mij extra geruststelt over First Majestic is dat het bedrijf enkele belangrijke beleggers tot zijn aandeelhouders mag rekenen. Een daarvan is de beroemde edelmetalenbelegger Eric Sprott. Hij bezit 11,3% van de aandelen en ceo Neumeyer heeft zelf 1,5%. Dit laatste belang is $50,3 mln waard, de ceo heeft dus hetzelfde belang als de overige aandeelhouders.

Het aandeel First Majestic Silver in beweging

De hoogste koers van het aandeel First Majestic Silver van het afgelopen jaar was $24,01. De huidige koers is $13,13. Dit verlies van 45% volgde echter op een stijging van 150% binnen tien handelsdagen in februari omdat het bedrijf in het vizier was gekomen van Wall Street Bets. En het feit dat de Mexicaanse overheid zich al jaren beklaagt over te lage belastingdruk voor First Majestic is, denk ik, inmiddels wel ingeprijsd in de koers. 

Ik denk dat er voldoende redenen zijn om enthousiast te zijn over First Majestic Silver. De zilverprijs is weliswaar de afgelopen drie jaar sterk gestegen (gemiddeld $16,18  in 2019, $20,66 in 2020 en $26,04 tot nu toe dit jaar), maar ligt nog ruim onder de $49,82 uit 2011. Het aandeel First Majestic Silver blijft dan ook deel uitmaken van mijn persoonlijke redactietips.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!