Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 27 aug 2021 11:22

Wat gebeurt er met goud?

0 0 Leestijd ongeveer

Goud heeft de laatste drie maanden slecht gepresteerd. Stond de goudprijs op 1 juni nog op $1916 per troy ounce, op 9 augustus was dit nog maar $1690. Wat is er aan de hand? Tijd voor een fundamentele analyse.

Vermogensbeheerder Pimco analyseert de goudprijs door te kijken naar de enige andere belegging zonder wanbetalingsrisico: Amerikaanse staatsobligaties. Een belegger die een veilige haven opzoekt, heeft de keuze tussen deze twee, en Pimco beredeneert dat de reële rente in de Verenigde Staten uiteindelijk bepaalt welke het wordt. De reële rente drukt het verschil uit tussen de rente en de inflatie. Is dit verschil positief, aldus Pimco, dan kiest de belegger voor staatsobligaties. Is het verschil negatief, dan krijgt goud de voorkeur.

Op dit moment is dit verschil negatief. Zeer negatief zelfs, als we uitgaan van de kerninflatie, waarbij de prijzen worden gemeten exclusief de volatiele factoren voedsel en energie. Op basis van de huidige kerninflatie staat de reële rente in de Verenigde Staten momenteel op -3,1%. Dat is in ruim veertig jaar niet vertoond, sinds de reële-rentestand van -4,1% in 1980. Destijds zette de negatieve reële rente de goudprijs in vuur en vlam: een stijging van 300% binnen een jaar.

Drie oorzaken voor achterblijven goudprijs

Uitgaande van deze analyse zou de goudprijs momenteel (veel) beter moeten presteren dan hij doet. Ik denk dat er drie mogelijke oorzaken zijn waarom het edelmetaal achterblijft. De eerste is dat de hoge inflatie in de Verenigde Staten van tijdelijke aard is. Tekorten bij bedrijven zorgen nu voor hogere prijzen – zo schroeft Toyota de autoproductie in september noodgedwongen met 40% terug door een gebrek aan computerchips – maar dat is iets tijdelijks.

Een tweede mogelijke oorzaak is de opkomst van de bitcoin. Zoals het internet de invloed van kranten en tijdschriften ernstig heeft gedecimeerd, zo heeft de bitcoin ervoor gezorgd dat er een beter alternatief is voor goud. De prijs van de crypromunt is de afgelopen maand als een raket van $30.000 naar $50.000 gegaan.

Een derde mogelijkheid is dat goudbeleggers teveel naar de ontwikkelingen van de afgelopen weken en maanden hebben zitten kijken. Kijk ik echter naar de gemiddelde goudprijs van de afgelopen jaren, dan is er een duidelijke bullmarkt zichtbaar: $1160 (2015), $1249 (2016), $1263 (2017), $1330 (2018), $1580 (2019), $1783 (2020) en $1803 (2021).

Fundamenten

Ik acht de derde verklaring het meest waarschijnlijk. Fundamenten en koersen kunnen elkaar voor langere tijd elkaar niet volgen, maar uiteindelijk blijven de fundamenten altijd bepalend. Bovendien zie ik de rente de komende jaren niet boven de inflatie uitstijgen, wat betekent dat de fundamenten voor een opwaartse beweging voor beleggingen gekoppeld aan de goudprijs nog lang intact zullen blijven.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.