Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Vier wijzigingen in Dividendportefeuille

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille bleef per saldo prima liggen op weekbasis, met enkele forse uitschieters die de daling binnen de techsector compenseerden.

Ook was er herstel voor de dollar. Dat weegt zwaar mee bij de Dividendportefeuille, die voor ruim 60% in Amerikaanse aandelen is belegd. Deze week werden enkele wijzigingen doorgevoerd waarbij zwaarwegende uitblinkers deels werden verkocht. De opbrengst ging naar één nieuwe aankoop en ook werd de positie in een achterblijver verder uitgebreid.

Per 4 mei, kort na opening van Wall Street, werden de onderstaande transacties doorgevoerd:

  • Verkoop 1,5 procentpunt van de 5% weging in Microsoft tegen een koers van $249,70.
  • Verkoop 1,5 procentpunt van de 4,1% weging in CSX tegen een koers van $101,00.

Na deze transacties is Microsoft goed voor een weging van 3,5% in de Dividendportefeuille. De verkooptransactie werd uitgevoerd tegen een totaalrendement van 1128,7%. Spoorvervoerder CSX, net als Microsoft iets te zwaar wegend na de sterke koerssprong de afgelopen jaren, weegt nu nog 2,6%, wat meer in lijn is met sectorgenoot Union Pacific (2,3% weging). Voor zowel Microsoft als CSX, waarop een rendement van 449,2% bij de verkoop werd gerealiseerd, geldt dat de waardering hard is opgelopen en het dividendrendement rond 1% flink is gezakt. De nieuwe wegingen zijn meer in lijn met de rest van de aandelen in portefeuille.

De opbrengst van totaal $14.148 gaat naar twee aandelen, waarvan er één al in de Dividendportefeuille zit: Bristol-Myers Squibb. Ook wordt een nieuwe positie genomen in de sector Agribusiness via de aankoop van tractorfabrikant Agco een aandeel dat in 2011 en 2014 al eens eerder door mij werd getipt op respectievelijk $38 en $48. Ik koop Agco nu tegen een drie keer zo hoge koers voor de Dividendportefeuille en daar heb ik een goede reden voor.

  • Aankoop voor weging 2% nieuwe positie in Agco op $149,70 ($9431)
  • Bijkoop voor weging van 1 procentpunt extra aandelen Bristol-Myers op $63,55 ($4717)

Na deze transacties, die gisteren kort na opening van Wall Street werden uitgevoerd, heeft Bristol-Myers een weging van 2,6%, wat meer in lijn is met sectorgenoten. Bristol-Myers combineert een hoog dividend met een sterke jaarlijkse dividendgroei en had met slechts 1,6% van de totale Dividendportefeuille een te kleine weging. Dat de beurskoers sinds de eerste aankoop op $64,13 in januari 2020 per saldo nog niets heeft gedaan is pure mazzel, want nu koop ik nog meer van deze fraaie aandelen tegen een nog iets lagere koers van $63,55. Bristol-Myers is goed voor een dividendrendement van 3,1%. Ter illustratie: Microsoft en CSX doen gemiddeld zo’n 1%, wat betekent dat het dividendinkomen van de portefeuille een flinke extra impuls krijgt door deze wijziging.

Dat laatste geldt ook voor Agco, dat op het oog een laag dividendrendement van 0,6% biedt. Het bedrijf achter Fendt en Massey Ferguson kwam echter vorige week met zeer goed nieuws omtrent het dividend, wat voor mij aanleiding was om het aandeel deze week dan toch toe te voegen, ondanks de enorme koersstijging  de laatste jaren.

Agco stond al lang op mijn watchlist, maar wist niet te overtuigen qua dividendbeleid. Tot en met 2019 ging het dividend jaarlijks wel omhoog, maar steeds met kleinere stapjes. In 2020 werd het dividend zelfs helemaal niet verhoogd. Daar is vorige week echter verandering in gekomen, want Agco deed twee dingen waar ik heel erg blij van word. Het dividend gaat met 25% omhoog en belangrijker nog, Agco liet weten een speciaal dividend van $4,00 te betalen. Bovendien liet Agco, dat ruim de helft van zijn omzet in Europa behaalt en naast de verkoop van tractoren ook aanverwante producten en reserveonderdelen levert aan boeren, weten dat het jaarlijks een variabel speciaal dividend wil uitkeren.

Dividendrendement van 3,2 procent

Samengevat betekent het bovenstaande dat ik nu voor de dividendportefeuille met het aandeel Agco per kwartaal $0,20 dividend ontvang. Een dividendrendement van krap 0,6% op dit dividend oogt mager en dat is het natuurlijk ook. Als we echter de $4,00 per aandeel speciaal dividend hierbij optellen, komt het dividendrendement ineens uit op 3,2% bij de huidige koers van ongeveer $150. Tel daarbij op een jaarlijkse dividendverhoging en zeer waarschijnlijk een jaarlijkse extra dividenduitkering en de keuze voor Agco is voor mij zeer logisch, zelfs na de koerssprong van 50% in 2021. Daarbij wordt Agco niet eens zo overdreven gewaardeerd, met een k/w van 18 voor 2021.

De vooruitzichten voor agribusiness/landbouw zijn goed op lange termijn, ondanks het cyclische karakter waarbij de inkomensontwikkeling van boeren wereldwijd bepalend is voor de vraag naar nieuwe landbouwmachines. De omzet van Agco zal in 2021 naar verwachting met bijna 17% groeien tot een recordniveau van $10,7 mrd en ook voor de navolgende jaren ziet het er prima uit. Een nagenoeg schuldvrije balans en zeer sterke vrije kasstroom, die het reguliere en speciale dividend ook de komende jaren ruimschoots dekt, maken het verhaal compleet.

Positie in aandeel LVMH

Volgende week wil ik ook in Europa nog enkele kleine wijzigingen doorvoeren. Daarbij wil ik in ieder geval de positie in LVMH, nu goed voor een gewicht van 6% en daarmee verreweg het zwaarstwegende Dividendportefeuille-aandeel, terugbrengen naar 4% of 3,5%. De komende week zal ik benutten om research te doen voor een nieuwe aankoop in Europa als vervanger van het stukje LVMH. Mogelijk kan ik dan volgende week weer een nieuwkomer voor de Dividendportefeuille aankondigen.

Het rendement in 2021 staat nu op +11,3% en het totaalrendement is +297,7%. Dankzij de nieuwe aankopen/wijzigingen krijgt het dividendrendement weer een impuls. Volgende week zal ik hier dieper op ingaan als alle berekeningen hieromtrent zijn verwerkt.

De auteur heeft een kleine positie in nieuwe aankoop Agco.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!