Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Pharming

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 2 mei 2021 16:00

De mythe van de lange termijn

0 0 Leestijd ongeveer

Buy-and-hold is de metafoor voor beleggen op de lange termijn. Het betekent niet wegleggen en vergeten, en ook niet laag kopen en hoog verkopen. Beleggen op de lange termijn is gemakkelijker dan de markt te timen. De lange termijn is voor veel beleggers dan ook de heilige graal.

Laag kopen en hoog verkopen is de gemakkelijkste manier om met aandelen geld te verdienen. Het kan ook andersom, maar dan speculeert u op de korte termijn én op koersdalingen. De regelgeving voor short selling wordt echter steeds meer aan banden gelegd. Dat maakt voor particuliere beleggers het speculeren op koersdalingen almaar lastiger.

Het is geen mythe: wie aandelen laag koopt en hoog verkoopt, wordt rijk. Helaas weet niemand wanneer de beurs echt hoog of laag staat. Was dat maar zo, dan kon u de markt timen. Volgens onderzoek van Nobelprijswinnaar William Sharpe moet u als u de markt wilt timen een succesratio van 82% hebben om het rendement van buy-and-hold te evenaren.

De lange termijn

Beleggen op de lange termijn is wat dat betreft gemakkelijker. Meer nog, de geschiedenis leert dat tijd in de markt belangrijker is dan markttiming. Onderstaande grafiek toont op basis van de S&P 500 het gemiddelde jaarrendement van de beste en slechtste periodes als u precies in de juiste of in de verkeerde maand was ingestapt.

Rendement beleggen op lange termijn en korte termijn | S&P 500

Het samengestelde jaarrendement van de S&P 500 sinds de officiële start in maart 1957 bedraagt 10,6%, inclusief dividend. Over langere periodes wisselen goede en slechte jaren elkaar af. Hierdoor kruipt het rendement over de gehele beleggingsperiode richting het historisch gemiddelde. Over een jaar varieert het rendement tussen de -43,3 en +61,2% en bij periodes van tien jaar tussen de -3,4 en +19,5%. Bij een termijn van twintig jaar is de kans op verlies erg onwaarschijnlijk. Het slechtste resultaat bij deze periode was een rendement van +4,8 en+18,2% het beste. Naarmate u langer belegt, wordt de kans op een positief resultaat groter.

Omdat u niet rechtstreeks in de S&P 500 kan beleggen, beveelt Warren Buffett iedereen de tracker op de index aan. Wie over de middelen beschikt, kan echter ook alle aandelen kopen en de index nabootsen. Als u de S&P 500 reproduceert en de aandelen stoïcijns in bezit houdt, harkt u zelden een rendement bijeen dat hoger is dan de index. Dat komt omdat de indexsamenstelling van twintig jaar geleden niet dezelfde is als die van nu. Ook de AEX van 2021 verschilt met die van 2000. Een aantal bedrijven is gebleven, maar de telt nu ook andere, als gevolg van fusies en overnames én faillissementen.

Mythe versus realiteit

Hoeveel beleggers houden hun aandelen echt tientallen jaren aan? Volgens een onderzoek van dataleverancier Reuters worden op Wall Street de posities na negen maanden al geliquideerd. Op de Europese effectenbeurzen doet men dit zelfs na amper vijf maanden. Wie in 2000 de S&P 500 met aandelen kopieerde en volhardde, zit nu op een winst van 0,4% versus 4,8% voor de index. Met dividend erbij wordt dat 2,6 respectievelijk 6,8%. Op de lange termijn beleggen met aandelen doet u niet aan de hand van een index, wel met hoogwaardige kwaliteitsaandelen die men tegen een aantrekkelijke prijs koopt.

Rendementen lange termijn-beleggen met buy-and-hold

Zelfs de aandelen van de beste bedrijven ter wereld dalen weleens met 50%. Wie in dit soort dalingen zijn emoties de baas is of op de dips koopt, participeert ook in de herstelrally’s die daarop volgen. Als u de kennis niet in huis heeft of het ontbreekt u aan tijd, dan kunt u beter beleggen in een toonaangevende index. Dat heet passief beleggen. De gedachte achter index- of passief beleggen is dat u de markt toch niet kan kloppen, maar met een uitgelezen keur aan trackers of indexfondsen wel een hoger rendement kan bewerkstelligen dan de referentiegraadmeter.

Elke vorm van passief beleggen heeft stiekem toch wat weg van actief beheer. Actieve beleggers streven naar een hoger rendement dan de markt of index. Het is dan wel van groot belang om van tevoren te weten wat u in bepaalde situaties zult gaan doen. De ervaring leert dat emoties vaak tot slechte keuzes leiden. Alleen al om die reden mag u nooit keuzes maken die u niet kunt onderbouwen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.