Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Randstad

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Tip Terugblik Karel Mercx, 12 apr 2021 14:27

Berkshire Hathaway | Letterlijk waardevol en dus koopwaardig

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden tipte ik het aandeel Berkshire Hathaway, omdat er goedkoop viel mee te liften met deze excellente belegger. Het investeringsvehikel van Warren Buffett zal blijven presteren, zij het op een veranderde manier.

De reden voor het koopadvies van het aandeel Berkshire Hathaway was eenvoudig. Warren Buffett houdt een strakke boekhouding bij. Wanneer de waarde in de boeken 120% bedraagt van de beurskoers, dan is zijn bedrijf ondergewaardeerd (zie ook Youtube-video onderaan artikel). Dit geeft Buffett al tientallen jaren aan en dat werkt al tientallen jaren. 

Deze waarde was tijdens de corona-crash onder de 1 gedoken. In 2000 en 2009 volgden na extreme onderwaardering rendementen van vele tientallen procenten. Afgelopen jaar zagen we met 43% ook weer een heel mooi rendement.

De huidige verhouding tussen boekwaarde en de koers van het aandeel Berkshire Hathaway is 137%. Het gemiddelde over de afgelopen vijf  jaar is ook 137%. Dit betekent dat het aandeel nu normaal gewaardeerd is, bezien over de afgelopen vijf jaar. Het gemiddelde rendement over de afgelopen vijf jaar is 13,3% per jaar, wat een totaalrendement is van 87,1%. Ik verwacht de komende vijf jaar minimaal een dergelijk rendement van Berkshire.

Berkshire Hathaway letterlijk waardevol

Het rendement zal wel op een andere manier tot stand komen. De aandelenportefeuille zal minder gaan presteren omdat er geen mooie aandelen zoals Apple meer te vinden zijn die flink ondergewaardeerd zijn. De beurswaarde van Berkshire is $605 mrd en de waarde van de aandelenportefeuille is $270 mrd. Het grootste gedeelte van Berkshire ($335 mrd) bestaat uit niet-beursgenoteerde bedrijven. Hiervan bestaat een groot gedeelte uit waardebedrijven. Daarnaast bestaat een groot gedeelte van de beursgenoteerde aandelen van Berkshire Hathaway ook uit waardebedrijven. Denk bijvoorbeeld aan de $30 mrd die Buffett aanhoudt in Bank of America.

Ik geloof dat waardebedrijven de komende jaren beter gaan presteren dan groeibedrijven. De reden hiervoor is dat er kans is op toenemende inflatie. Dit betekent dat een dollar van vandaag in waarde zal gaan toenemen ten opzichte van een dollar in de toekomst. Dit is slecht voor groeibedrijven, die het vooral van hun toekomstige verdiencapaciteit moeten hebben, en goed voor waardebedrijven, die het moeten hebben van hun huidige verdiencapaciteit.

Er is ook kans dat de rente gaat toenemen. Dit betekent dat groeibedrijven een lagere waardering krijgen. De waarde van een kasstroom uit bijvoorbeeld 2035, concurreert moeilijker met een obligatie die veertien jaar rente uitkeert.

Risico overlijden Buffett

Ik denk dat het risico van negatieve effecten na het overlijden van Buffett (nu 90 jaar oud) laag is. Dat er een waarschijnlijke opvolger voor Buffett bekend is, wil op zich overigens niet zeggen dat het aandeel Berkshire Hathaway niet te lijden zou hebben van het vertrek van de grote meester. Zeker niet als dit plotseling zou gebeuren, door zijn overlijden. Wat dat betreft kan het leerzaam zijn om te kijken wat er gebeurde bij Apple, toen dat bedrijf de leider verloor die het bedrijf evenzeer belichaamde als Buffett dat bij Berkshire Hathaway doet: Steve Jobs.

Toen Jobs in de herfst van 2011 overleed, daalde het aandeel Apple van $13,66 naar $12,65. Dit betekende een daling van 7,4% in iets minder dan twee dagen tijd. De S&P500 daalde over deze twee dagen gemeten echter met 5,6%. Dat technologie iets harder daalt dan de brede index is zeker niet ongewoon. Daarom kun je zeggen dat de dood van Steve Jobs hoegenaamd geen effect heeft gehad op de koers van het aandeel Apple.

In de 52 weken na de dood van Jobs steeg de S&P500 met 33,0%. Het aandeel Apple steeg over deze periode met 80%. Destijds meenden sommige analisten dat Apple nog altijd profiteerde van de uitvindingen van Jobs, maar op een gegeven moment gaat dat argument niet meer op. Apple heeft sinds het overlijden van Steve Jobs een rendement geboekt van 1067%. Het argument dat Apple Jobs nodig heeft, is daarmee inmiddels wel ontkracht.

Niettemin denk ik wel dat Jobs voor Apple belangrijker is geweest dan Buffett is voor Berkshire Hathaway. Jobs had de reputatie van een micromanager, en wilde overal bovenop zitten.

Aandeel Berkshire Hathaway nog altijd koopwaardig

Buffett is een ander type manager. Hij heefgt herhaaldelijk gezegd hoe belangrijk decentralisatie voor Berkshire Hathaway is. Komt er een crisis, dan wil Buffett niet degene moeten zijn die overal brandjes blust. Bedrijfsonderdelen moeten dat zelf kunnen. Mijn koopadvies voor het aandeel Berkshire Hathaway blijft derhalve ‘kopen’.


De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ