Updates

Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
houden
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DPA

Advies
aanmelden
Aandelen Nederland

WDP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Tesla | 688% rendement biedt ruimte voor alternatieven

0 0 Leestijd ongeveer

Een jaar geleden tipte ik het aandeel Tesla. Begin dit jaar is de positie gesloten op een koerswinst van 688%. Beleggers die nog willen inspelen op duurzame mobiliteit lijken nu beter af met andere aandelen. 

Op de beurs zijn altijd kansen, zo bewijst mijn tip van vorig jaar om het aandeel Tesla op te pikken. Tegen de consensus van analisten in voorzag ik het aandeel op 25 maart 2020 van een koopadvies en daarbij was ik zo positief over het bedrijf dat ik van het aandeel de Tip van de Week maakte.

Meer dan een autofabrikant

Een van de redenen om destijds af te wijken van de meerderheidsopvatting waren de vele interviews die ik had gelezen met (oud-)medewerkers van Tesla en Solar City. Daaruit maakte ik op dat het senior management het bedrijf al jarenlang niet in de eerste plaats beschouwt als een fabrikant van elektrische auto’s, maar als een energie- en technologiebedrijf dat dezelfde rol zou moeten gaan spelen als General Electric in haar hoogtijdagen. Vroeg of laat, zo was mijn inschatting, zou de markt inzien dat Tesla meer is dan enkel een autofabrikant. Bij die visie paste een hogere waardering.

Daarnaast dacht ik dat klimaatverandering een belangrijk thema zou worden op de beurs en vond ik dat het bedrijf een sterk concurrentievoordeel had. Ook vandaag de dag ligt Tesla naar mijn inschatting nog altijd ver voor op de concurrentie op het gebied van batterijtechnologie, hardware, software en dataverzameling voor zelfrijdende elektrische auto’s.

Aandeel Tesla naar verkopen

Hoewel het bedrijf de afgelopen zes jaar het aantal afgeleverde auto’s per jaar wist op te schroeven van 35.000 naar 500.000 en de groei er nog lang niet uit is, besloot ik begin dit jaar toch om een verkoopadvies te geven voor het aandeel Tesla. De voornaamste reden daarbij was dat de koers/winstverhouding 2021 inmiddels 200 bedroeg en ik op de korte termijn weinig nieuwe triggers zag om de waardering nóg hoger te krijgen. Eind 2020 waren die er nog wel, bijvoorbeeld toen bekend werd dat Tesla zou worden opgenomen in de S&P500 nadat het bedrijf vier kwartalen op rij onder de streep een winst had weten te boeken.

Het verkoopadvies pakt op korte termijn vooralsnog goed uit, want de beurskoers van het aandeel Tesla is sindsdien met 27% gedaald. Ik blijf de ontwikkelingen bij het aandeel op de voet volgen en kijk daarbij met name naar de ontwikkeling van het marktaandeel, de mogelijke uitrol van een (robot-)taxinetwerk en de stappen die het bedrijf neemt op de energiemarkt.

Alternatieve beleggingen

Beleggers die willen inspelen op de trend van duurzame mobiliteit kunnen naar mijn mening op dit moment beter kiezen voor Volkswagen (k/w 2021 van 10) en Daimler (k/w 2021 van 11), die de achtervolging op Tesla inzetten. Beide autofabrikanten zijn aantrekkelijk gewaardeerd en willen de komende twee jaar een flink aantal nieuwe elektrische modellen in de markt zetten. Dit zal naar verwachting de resultaten te goede komen, omdat historisch gezien verkoopvolumes toenemen bij de lancering van nieuwe voertuigen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.