Updates

Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Jeff Thijssen, 25 mrt 2020 10:00

Tesla | Recente koersval biedt mooi instapmoment

0 0 Leestijd ongeveer

Tesla ligt op het gebied van elektrisch en autonoom rijden jaren voor op de concurrentie. Het bedrijf beschikt daarnaast over voldoende middelen om op korte termijn aan haar verplichtingen te voldoen. De recente koersval biedt een mooi instapmoment.

Autofabrikanten zijn hard geraakt door de coronacrisis. Tesla is daarop geen uitzondering. Het bedrijf maakte afgelopen week bekend dat de productieactiviteiten in de Amerikaanse staat Californië en Nevada door de crisis tijdelijk zijn stilgelegd. Het mag duidelijk zijn dat de omzet en de winstgevendheid op de korte termijn hierdoor onder druk komen te staan. Een lichtpuntje is dat de fabriek in Shanghai inmiddels weer op volle toeren draait.

Herstel is aannemelijk zodra Tesla de coronacrisis achter zich kan laten. De vraag naar elektrische auto’s zal de komende jaren namelijk alleen maar toenemen. Het bedrijf zal naar verwachting profiteren van het stimuleringsbeleid van overheden die de CO2-uitstoot willen terugbrengen. Daarnaast zal Tesla door haar toenemende schaalgrootte steeds beter in staat zijn om met haar elektrische auto’s op aanschafwaarde te concurreren met benzine- en dieselauto’s.

Drie jaar voor op concurrenten

De kans dat het bedrijf een aanzienlijk deel van zijn marktaandeel kan behouden is groot. Het bedrijf ligt namelijk drie jaar voor op de concurrentie op het gebied van batterijtechnologie, hardware, software en dataverzameling op het gebied van zelfrijdende auto’s.

Tesla werkt momenteel ook aan de invoering van robottaxi’s, waarmee de autofabrikant de strijd wil aangaan met Uber. Binnen twee jaar wil Tesla deze zelfrijdende taxidienstverlening op de markt brengen. De eigenaar van een Tesla kan zijn auto dan via een app uitlenen als hij hem zelf niet gebruikt en zou zo vele duizenden dollars per jaar kunnen verdienen. Voor het gebruik van het platform vraagt Tesla zo’n 25 à 30% van de inkomsten. Als Tesla dit concept tot een succes weet te maken, zijn beleggers spekkoper.

Tesla beschikt over voldoende liquide middelen om op de korte termijn aan haar verplichtingen te voldoen. Eind 2019 had het bedrijf $6,3 mrd in kas. Daar kwam begin dit jaar nog $2,3 mrd bij dankzij de uitgifte van nieuwe aandelen.  De recente koersval biedt beleggers een mooi instapmoment. Ik verhoog het advies van ‘houden’ naar ‘kopen’.

De auteur heeft een positie in Tesla.

KERNGEGEVENS
Fondscode (ticker) TSLA
Beurs Nasdaq
Hoogste koers 12 mnd $968,85
Laagste koers 12 mnd $177,00
Beurswaarde $79,9 mrd
Koers-winstverhouding 2020 (t) 54
Dividendrendement

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!