Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen

Updates

Aandelen Nederland

Aegon

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

AB Inbev

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Linde

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Alphabet

Advies
houden
Aandelen Nederland

Heineken

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Microsoft

Advies
verkopen
Educatie Ivan SNURER, 28 mrt 2021 17:00

Crashgevoelig én crashbestendig op Euronext

0 0 Leestijd ongeveer

Het is altijd beter om aandelen te kopen na een crash dan ervoor, maar de markt laat zich niet zo gemakkelijk voorspellen. Voor sommige beleggers zijn aandelen een afknapper omwille van het risico op korte termijn. Sommige aandelen zijn echter minder crashgevoelig dan andere.

Aandelen bewegen het hele jaar door op en neer. De beurs is nog maar net hersteld van de coronacrash of experts waarschuwen alweer voor de correctie die ons later dit jaar te wachten zou staan. En inderdaad: als de geschiedenis een leidraad is, komt vanzelf een keer de dag dat aandelen hard onderuit zullen gaan. Ook aandelenmarkten onttrekken zich niet voor eeuwig aan de wetten van de zwaartekracht, zeker niet als de beurs als geheel duur wordt.

De meeste beleggers haten woelige beurstijden. Niemand vindt het leuk als de waarde van de beleggingsportefeuille vermindert. Aandelen mogen dan wel op termijn een groot winstpotentieel hebben, voor veel beleggers is het risico op koersdalingen op de korte termijn een serieuze afknapper. Daarbij komt dat men nooit weet wanneer de volgende crash zich aandient, of u nu hoog of laag koopt.

Angst voor instapmoment

Voor veel onervaren beleggers is de angst voor het verkeerde instapmoment een te hoge drempel om met aandelen te beginnen. Door periodiek elke maand een vast bedrag te beleggen, verkleint u doordat u meerdere instapmomenten creëert het risico dat u net op het verkeerde moment koopt. Niettemin wijst onderzoek uit dat in één keer al je vermogen beleggen verstandiger is dan gespreid instappen, ook wel periodiek beleggen genoemd.

Wordt men niettemin toch overvallen door een crash, dan is het altijd goed om een shortlist te hebben. Welke aandelen staan er op uw kooplijstje? Als u op dat moment nog moet gaan nadenken, is de kans groot dat de crisis voorbij is en dat u pas koopt als het herstel ingezet is. Hoe crisisbestendig u zelf bent, hangt af van uw eigen persoon. Als u nog geld achter de hand hebt, belegt aan hand van een plan en uw emoties onder controle heeft, kunt u bij een crash uw slag slaan.

Even terug in de tijd

De meeste beleggers durven echter niet te kopen als de naald van het koerskompas op tilt slaat, maar ook niet als de beurs als geheel duur is. Wie ruim een jaar geleden besloot aandelen te kopen, werd getrakteerd op een coronacrash van -40%. Desalniettemin noteren aandelen nu vrijwel op hetzelfde niveau als pakweg een jaar geleden. Gaan we nog verder terug in de tijd, tot aan de zomer van 2017, dan blijkt dat de fusiebeurzen van Euronext sindsdien nagenoeg met 9% gestegen zijn.

Crashgevoelig

Wie medio 2017 besloot de meest crashbestendige aandelen van de Euronext-beurzen te kopen, dat wil zeggen de indexleden binnen het universum van de Euronext100 en de Next150, blikt nu inclusief dividend terug op een rendement van 34,1%. De hoofd- en midkapaandelen die destijds het meest crashgevoelig waren, staan nu op -15%. En dit in een klimaat waar Europese aandelen door de bank genomen een totaalrendement van 10,8% bijeensprokkelden.

Wel of niet crashgevoelig

Om te achterhalen welke aandelen nu het minst crashgevoelig zijn, onderwierpen we de huidige hoofd- en midkapaandelen van de fusiebeurs Euronext aan de crashtest van weleer. Net als toen, werd gekeken naar het rendement en de risico-aspecten van de indexleden. De crashtest wikt enerzijds de maat van het totaalrendement over drie en tien jaar en weegt anderzijds telkens het marktrisico, de volatiliteit en de tijdelijke koersverliezen over drie en tien jaar.

crashbestendig aandelen Nederland

De crashtest laat zien dat de aandelen van ASMI, Besi, Smurfit Kappa bij de eerstvolgende beurscrisis minder hard onderuit zullen gaan dan BIC, Vastned Retail en NOS. De toekomst zal uitwijzen hoe groot de crashgevoeligheid en crashbestendigheid werkelijk is.

Crashgevoelige aandelen Nederland

 

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €10,75 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!
Meer uitleg over inloggen? Lees de FAQ