Updates

Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Acomo

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Beter Bed

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Abbott Laboratories

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
houden
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

RELX

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
kopen

Actueel advies

Beter Bed | Knappe turnaround blijft kansen bieden

0 0 Leestijd ongeveer

De slaapkamerdetaillist schrijft weer zwarte cijfers. De markt had daar, gegeven de enorme stijging van het aandeel Beter Bed, al rekening mee gehouden. Van dividend is echter geen sprake en ook durft het bedrijf geen uitspraken te doen over 2021.

De herstelfase van Beter Bed mag als een succes worden bestempeld. Uit de jaarcijfers blijkt dat de omzet autonoom met een fraaie 21,2% is gestegen tot €222,1 mln en er weer zwarte cijfers worden geschreven. Met een dergelijke groei wint het bedrijf weer verloren marktaandeel terug. Vergeleken met vijf jaar terug is het bedrijf twee keer zo klein, maar de winstmarges gaan weer richting de oude niveaus.

Zo steeg het bedrijfsresultaat (ebit) van 400.000 verlies in 2019 naar een plus van €12,6 mln 2020, goed voor een marge van 5,7%. Vijf jaar geleden werd nog een ebit-marge van 6,3% behaald. Onder de streep prijkt over 2020 een nettowinst van €7,9 mln, tegen een verlies van €4,2 mln over 2019. Omgeslagen per aandeel praten we over een winst van €0,31, vrijwel gelijk aan onze raming van €0,30. Het orderboek groeide autonoom met 24,8% tot een recordniveau van €24,8 mln.

Voorlopig geen dividend

Beter Bed lijkt daarmee serieus op de weg terug, maar maar net zo min als over 2019 krijgen beleggers ook over 2020 geen dividend. Dat lijkt onlogisch, omdat het bedrijf de operationele kasstroom afgelopen jaar opvoerde van €3,2 mln naar €43,1 mln. Beter Bed sloot zodoende het jaar af met een netto kasposititie van €19,3 mln, tegen een nettoschuld van €7,9 mln eind 2019.

De solvabiliteit is echter niet hoger dan 13,1%. Dat is weliswaar fors beter dan de 3,1% van een jaar terug, maar nog altijd uiterst mager. Het dividendbeleid zegt dat er geen dividend wordt uitgekeerd als daardoor de solvabiliteit onder de 30% zakt. Ook over dit jaar lijkt dividend dus nog een stap te ver.

Aandeel Beter Bed blijft koopwaardig

De koers van het aandeel Beter Bed daalde flink door de jaarcijfers, die toch zeker niet slecht waren. Daarbij speelt zeker mee dat de beddenmarkt afgelopen jaar baat heeft gehad bij de coronapandemie. Mensen gingen niet op vakantie, maar knapten hun eigen huis op en kochten een nieuw bed of matras. Inmiddels kunnen de winkels weer op afspraak bezocht worden, en dat is uiteraard prima voor een beddenzaak als Beter Bed.

Het bedrijf geeft geen winstprognose, maar een wat hoger resultaat lijkt aannemelijk. Onze taxatie ligt op €0,40. De koers van het aandeel Beter Bed €5,40 geeft een k/w van 13,5. Dat is zeker niet te hoog voor een bedrijf dat marktaandeel wint. Het koopadvies voor het aandeel Beter Bed blijft dan ook van kracht.

De auteur heeft een positie in Beter Bed.

Omnichannel groeit fors
Een van de speerpunten van de nieuwe strategie van Beter Bed is een verdere uitrol van een omnichannel-benadering, die zich ook richt op verkopen buiten de fysieke winkels. Deze aanpak werpt vruchten af. Over 2020 stegen de online verkopen autonoom met maar liefst 86,5%. Daarmee is online al goed voor 14,8% van de totale omzet. En dat terwijl Beter Bed vroeger nooit geloofde in online – een nieuw matras moeten mensen toch eerst fysiek ervaren? – en mede daardoor de slag in Duitsland verloor.

Gelukkig had Beter Bed ditmaal de online-strategie nu wel op orde en was deze al ruim voor de pandemie ingezet. Daar kon het bedrijf in het afgelopen jaar flink van profiteren en dus zal het ook in de laatste lockdown niet geheel zonder omzet hebben gezeten. De slaapkamerdetaillist zal de komende tijd zeker nog meer in deze richting investeren.

Jaarcijfers
in € mln 2020 2019
Omzet 222,1 185,8
Ebitda* 33,4 21,2
Nettowinst 7,9 -4,2
Winst per aandeel 0,31 -0,19
*inclusief IFRS 16

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!