Updates

Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nedap

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
kopen

Rente VS | HSBC erkent misser maar corrigeert weinig

0 0 Leestijd ongeveer

HSBC erkent dat zijn Amerikaanse rentevisie een misser was maar past zijn verwachtingen slechts mondjesmaat aan.

‘Een lesje in nederigheid’, noemde HSBC de recente stijging van de Amerikaanse tienjarige rente. Afgelopen november verlaagde de bank immers nog zijn verwachting voor de tienjaarsrente voor zowel eind 2021 als eind 2022 tot 0,75%. Sinds november is de lange rente juist opgelopen van 0,95% tot inmiddels 1,41%. De wereld is echter flink veranderd, stelt de bank. Zo zijn inmiddels coronavaccins op de markt die de hoop op een vervroegd einde aan de lockdowns en aan een sneller herstel van de economie aanwakkeren.

Ook rekende HSBC niet op een pakket stimuleringsmaatregelen van de regering Biden van maar liefst $1,9 bln. Dat steunpakket is gelijk aan 9% van het Amerikaanse bbp en dat heeft geleid tot opwaartse aanpassingen voor de verwachte groei van de Amerikaanse economie in 2021.

Schuldenberg

Hogere overheidsuitgaven leiden ook tot meer schuld en meer uitgifte van staatsleningen. Dat leidt volgens HSBC niet automatisch tot een hogere rente. De ervaringen in Japan hebben geleerd dat hogere overheidsgaven niet altijd tot hogere economische groei, inflatie en rente leiden. HSBC ziet hooguit een tijdelijke stijging van de inflatie en de lange rente, die eind tweede kwartaal op 1,5% kan liggen. Voor eind 2021 en 2022 houdt de bank onverminderd vast aan zijn lage-rentevisie.

De enorme schuldenberg is negatief voor de economische groei en ook technologische en demografische ontwikkelingen leiden tot lagere rente en inflatie. HSBC heeft zijn prognose voor de Amerikaanse tienjaarsrente voor eind 2021 en eind 2022 dan ook met slechts 25 basispunten opwaarts bijgesteld tot 1%. De dertigjarige rente zal volgens de bank van de huidige 2,2% dalen tot 1,7% eind dit jaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.