Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BS Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
houden
Aandelen Internationaal

PayPal

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden

Grondstoffenhandelaar begonnen aan grote inhaalslag

0 0 Leestijd ongeveer

De prijs van industriële grondstoffen schiet de lucht in. Dat is goed nieuws voor mijnbouwbedrijven, maar ook voor sommige handelsondernemingen. In vergelijking met branchegenoten kan dit Zwitserse bedrijf nog een flinke inhaalslag maken.

Grote mijnbouwbedrijven zoals BHP Billiton, Vale en Rio Tinto stelen de show in de eerste maanden van 2021. Dat is vooral te danken aan een enorme opleving op de markt voor industriële metalen. Veel partijen sorteren er al op voor dat de grondstofvraag een enorme boost krijgt op het moment dat de coronapandemie onder controle raakt.

Maar terwijl de koers van de eerder genoemde bedrijven rond het hoogste punt in ruim vijf jaar schommelt, staat Glencore daar nog ruim onder. Het is een kwestie van tijd voordat het handelsbedrijf met hoofdkantoor in Zwitserland en beursnotering in Londen een flinke inhaalslag gaat maken.

Duurzame omslag

Glencore haalt als grondstofhandels- en productiebedrijf zo ongeveer alles uit de grond waar iets mee te verdienen valt: van kolen tot kobalt en van ijzererts tot olie. Daarmee heeft Glencore op duurzaam gebied de wind wel behoorlijk tegen. Met name op de kolenmarkt staat de prijs op langere termijn behoorlijk onder druk, want het wordt steeds lastiger om op prijs te concurreren met zonne- en windenergie.

De onderneming gooit het roer dan ook om. Topman en grootaandeelhouder Ivan Glasenberg heeft onlangs plaatsgemaakt voor Gary Nagle, die veel meer oog heeft voor duurzame ontwikkelingen. Nagle wil inkomsten uit de verkoop van fossiele brandstoffen gebruiken om te groeien op de markt voor onder meer koper en kobalt. Die grondstoffen zijn hard nodig voor de omschakeling naar elektrisch rijden.

Voorlopig wordt de beurskoers vooral gedreven door financiële resultaten. En ook in dat opzicht maakt het concern een positieve ontwikkeling door. Glencore sloot rampjaar 2020 af met een verlies van $1,9 mrd op een omzet van $142,3 mrd (-34%). Desondanks slaagde de onderneming er wel in om de nettoschuldpositie met 10% te verkleinen tot $15,8 mrd.

Aandeel Glencore verdient koopadvies

In het lopende jaar kan de nettowinst uitkomen op  ruim $4 mrd door het herstel op de grondstofmarkt. Met een vrije kasstroom van meer dan $6 mrd is er bovendien ruimte om het dividend (2,8% over 2020) verder op te schroeven. Glencore verdient een koopadvies op basis van de duurzame omschakeling en de stevige prijsstijging van industriële grondstoffen.

KERNGEGEVENS
Fondscode (ISIN) JE00B4T3BW64
Beurs Londen
Hoogste koers 12 mnd 304,35p
Laagste koers 12 mnd 109,67p
Beurswaarde £40,5 mrd
Jaaromzet 2020 £142,3 mrd
Jaarverlies 2020 £1,9 mrd
Koers-winstverhouding 2020(t)
Dividendrendement 2020(t) 3,8%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!