Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Ordina º

Advies
kopen

Hoop voor Europese thema’s

0 0 Leestijd ongeveer

De Europese aandelenmarkt is de afgelopen twintig jaar achtergebleven bij de wereldindex. Dat was een afspiegeling van de economische prestaties, die niet snel zullen verbeteren. Maar er is ook hoop – op sommige terreinen.

Verandering is een constante, zeker ook op de aandelenbeurs. Dat die verandering niet altijd positief is, daar kunnen Europese beleggers over meepraten. Over de afgelopen twintig jaar is de Europese aandelenbeurs namelijk hopeloos achtergebleven bij de wereldindex (zie grafiek). Hoop voor Europese thema'sHadden Europese aandelen in 2001 nog een weging van ruim 30% in de MSCI All Country Index, nu is dat nog slechts 17%. Dat blijkt uit een boeiend rapport over beleggingsthema’s voor de komende tien jaar van Bank of America Merrill Lynch (BofAML). De magere rendementen zijn vooral te wijten aan de achterblijvende winstgroei van Europa ten opzichte van de rest van de wereld.

Deze zwakke winstgroei komt niet uit de lucht vallen. In de afgelopen twintig jaar is de Europese economie met in totaal slechts 90% gegroeid, tegen 160% voor de wereldwijde economie, berekende de bank. Verder wordt de winstontwikkeling van de bedrijven in de Europese beursindex gehinderd door de sectorsamenstelling daarvan. Zo waren in de MSCI Europe Index de sectoren Banken en Energie oververtegenwoordigd in vergelijking tot andere regio’s. Juist die twee sectoren kenden de afgelopen twintig jaar een zwakke winstontwikkeling. De sector Technologie, waar de winsten juist sterk gestegen zijn, speelde (en speelt) een veel minder prominente rol in de Europese aandelenindex.

Bovendien heeft Europa een demografisch probleem. Europa is de eerste regio met meer 65-plussers dan inwoners onder de vijftien jaar, zo blijkt uit data van de VN. Dat zet een rem op de groei. Het aandeel van Europa in het wereldwijde bbp zal daarom alleen maar verder dalen, meent BofAML.

Kansen

Het is echter niet allemaal kommer en kwel. BofAML ziet meerdere trends waar Europa juist van kan profiteren en die door beleggers nog niet op waarde worden geschat. Zo signaleert de bank, niet ten onrechte, de komende tien jaar kansen voor Europese bedrijven in thema’s waarin Europa nu al een serieuze rol speelt. Denk daarbij aan duurzaame energie, ‘groene’ waterstof, fintech, gezondheidszorg, e-commerce en nieuwe media.

Het is niet zeker dat deze thema’s ook de komende tien jaar interessant blijven. Wel valt er iets op aan de lijst van kansrijke Europese aandelen voor de komende tien jaar die BofAML op basis van deze thema’s opstelde: op relatief jonge bedrijven als Adyen en Delivery Hero na, bestaat die vooral uit gevestigde namen. Zoals in het thema Gezondheidszorg, waar BofAML AstraZeneca en Sanofi naar voren schuift. Als gevolg van technologische vooruitgang neemt de productiviteit van de researchinspanningen van medicijnproducenten toe. De bank noemt de snelle ontwikkeling van verschillende coronavaccins – met behulp van de nieuwe mRNA-technologie – en doorbraken in gentherapie als voorbeeld. Daar zullen bedrijven als AstraZeneca en Sanofi ongetwijfeld ook van profiteren.

Onder de radar

De mRNA-vaccins zijn echter ontwikkeld door kleinere bedrijven als BioNTech en Moderna. BioNTech heeft pas sinds oktober 2019 een beursnotering. Een buitengewoon profijtelijke, want het aandeel heeft een rendement van net geen 600%. Moderna staat sinds december 2018 genoteerd en doet het met een rendement van 444% ook uitstekend. De belangrijkste bedrijven die aan de wieg staan van de revolutionaire crispr-cas9-gentechnologie – Crispr Therapeutics, Editas Medicine en Intellia Therapeutics, allemaal ook nog eens Amerikaans – zijn pas in 2016 naar de beurs gekomen. Met niet onverdienstelijke rendementen: bijna 350% voor Editas, ruim 365% voor Intellia en zelfs 1316% voor Crispr Therapeutics.

Er is dus een grote kans dat de aandelen die je de komende tien jaar écht moet hebben, niet in lijsten zoals die van BofAML terug te vinden zijn. Omdat ze nog niet bestonden, nog geen beursnotering hadden of simpelweg onder de radar van beleggers opereerden.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!