Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ABN Amro

Advies
houden
Aandelen Nederland

ING

Advies
houden
Aandelen Nederland

Air France-KLM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ebusco

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
kopen
Opinie Jeff Thijssen, 26 dec 2020 12:00

Twee Chinese ETF’s voor 2021

0 0 Leestijd ongeveer

China behoorde in 2020 tot de best presterende aandelenmarkten ter wereld. Beleggers met de focus op de lange termijn doen er verstandig aan om ook in 2021 een gedeelte van hun vermogen te beleggen in China.

Nederlandse particuliere beleggers investeren bij voorkeur in Nederlandse bedrijven. Dat betekent dat ze de afgelopen tien jaar door de outperformance van de Amerikaanse aandelenmarkten waarschijnlijk behoorlijk wat rendement hebben laten liggen. Voor beleggers is het verstandig om over de grenzen heen te kijken, want Nederland maakt slechts 0,6% uit van de wereldeconomie.

Bekijk ook het dossier ETF-beleggen voor alle tips en artikelen

Beleggers die zich met name richten op Nederland, hadden waarschijnlijk aan het begin van het jaar ook geen positie in China en hebben dan dus niet kunnen profiteren van de outperformance van Chinese aandelen dit jaar. Ook de komende jaren blijft de Chinese beurs interessant. Om u te helpen in deze markt te stappen, reik ik u in dit artikel twee koopwaardige ETF’s aan waarmee u kunt beleggen in China.

China wordt steeds belangrijker

China heeft sinds de toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie in 2001 een enorme groei doorgemaakt. Het land ontwikkelde zich de afgelopen twintig jaar dermate snel dat het de Verenigde Staten naar de kroon steekt als grootste economie ter wereld. In 2000 paste de Chinese economie nog ruim acht keer in de Amerikaanse economie. Vandaag de dag is dat nog minder dan 1,5 keer en door de coronacrisis lijkt het gat tussen beide landen snel kleiner te worden. Het IMF verwacht dat de economie van China dit jaar zal groeien met 1,9% en voorziet voor 2021 zelfs een groei van 8,2%. Daarmee groeit de Chinese economie met meer dan 10% ten opzichte van 2019, terwijl het IMF voor de VS rekent op een krimp van 4,3% in 2020 en een groei van slechts 3,1% in 2021. Het lijkt dan ook slechts een kwestie van tijd alvorens China de onbetwiste nummer één wordt.

Beleggen in China


Kijken we naar de Chinese economie van vóór de coronacrisis, dan zien we dat de economische groei de afgelopen tien jaar is gedaald van circa 10% naar circa 6%. Als beleggers hoeven we dit echter niet per se negatief te interpreteren, want de kwaliteit van de groei is aanzienlijk verbeterd. Export en overheidsuitgaven zijn de laatste jaren afgenomen en consumentenuitgaven lopen op. Chinezen in zowel de steden als op het platteland hebben steeds meer te besteden en dat biedt verschillende bedrijven de gelegenheid om te groeien. De lage koers-winstverhoudingen in China ten opzichte van de VS doen naar mijn mening geen recht aan het groeipotentieel. Daarnaast biedt de vooralsnog lage weging van China in de MSCI AC World index van slechts 5,2% een mooie kans voor particuliere beleggers.

De lage weging ligt ten grondslag aan het feit dat Chinese aandelen in het verleden slecht toegankelijk waren voor buitenlandse investeerders, maar daar is de afgelopen jaren verandering in gekomen doordat de Chinese overheid de markt steeds meer openzet. Het is daardoor aannemelijk dat de weging van China in de wereldindex de komende jaren zal toenemen en daarmee worden institutionele beleggers gedwongen om meer Chinese aandelen te kopen. Dat is in het voordeel van particuliere beleggers die nu instappen.

China vormt enorm handelsblok
China wist dit jaar haar macht wederom uit te breiden. Na tien jaar onderhandelen zette het in november van dit jaar een handtekening onder een enorme handelsdeal, het Regional Comprehensive Economic Partnership (RCEP), een handelsakkoord tussen vijftien landen waarvan China, Japan, Australië en Zuid-Korea wellicht de belangrijkste zijn. Samen vertegenwoordigen de landen circa 30% van de wereldeconomie en 2,2 miljard mensen.

Met de deal komt er meer samenwerking tussen de betrokken landen en daarmee wordt de regio belangrijker voor beleggers. De samenwerking zorgt namelijk voor hogere economische groei en stabiliteit in de regio. Hoewel India en de Verenigde Staten geen onderdeel zijn van het akkoord, heeft de deal een grote impact op de wereldeconomie en de deelnemende landen. De Johns Hopkins Universiteit verwacht dat RCEP tegen 2030 jaarlijks $209 mrd aan het wereldinkomen en $500 mrd aan de wereldhandel zal toevoegen.

Via het vijfjarenplan beleggen in China

Bij het selecteren van aandelen en ETF’s doen beleggers er goed aan om bedrijven te selecteren die niet te veel in het vaarwater zitten van de Chinese overheid en die passen binnen de visie van China. Het land werkt met een duidelijk vijfjarenplan en deelde in dat verband onlangs in grote lijnen de plannen voor de komende vijf jaar.

Uit het nieuwe vijfjarenplan komt duidelijk naar voren dat China de komende jaren nog onafhankelijker wil worden van de rest van de wereld. Tegelijkertijd wil het land blijven groeien en de focus leggen op technologische ontwikkelingen. De toegevoegde waarde van China moet omhoog, vindt de regering, die daarnaast het leven van de middenklasse wil verbeteren. De Chinese consument dient rijker te worden en moet meer gaan uitgeven om bij te dragen aan de economische groei . China kwam daarnaast ook met een opvallende klimaatdoelstelling: tegen 2060 dient het land klimaatneutraal te zijn.

ETF 1 | CSI300 CHINA SWAP ETF

Wie wil beleggen in China heeft ook qua ETF’s veel te kiezen. Een van de keuzes is bijvoorbeeld die tussen ETF’s bestaande uit A-aandelen met een notering aan de beurs van Shenzhen en Shanghai en ETF’s bestaande uit H-aandelen aan de beurs van Hongkong. Een belegging in enkel A-aandelen is naar mijn mening het interessantst, omdat deze een betere blootstelling geven aan de zich sterk ontwikkelende en groeiende middenklasse in China. Daarnaast zijn verschillende internationale aandelenindices nog sterk onderwogen in A-aandelen en dat verbetert de kansen op een mooi rendement.

Een aantrekkelijke ETF om blootstelling mee te krijgen aan Chinese A-aandelen is de X CSI300 China Swap ETF (ISIN: LU0779800910). Deze volgt de CSI300 Index, waarin 300 bedrijven zijn opgenomen die voldoen aan strenge criteria. Zo mogen ze in het verleden geen problemen hebben gehad met hun financiële positie of de toezichthouders. Ook dient er voldoende handel in plaats te vinden.

De CSI300 is met een koers-winstverhouding van 19 aantrekkelijk gewaardeerd vergeleken met de S&P500 (k/w 28). De grootste posities in de X CSI300 China Swap ETF zijn verzekeraar Ping An (5,1%) en likeurfabrikant Kweichow Mutai (5,1%). Het betreft een synthetische ETF, een in China vaak gebruikte vorm. De kosten bedragen 0,5%. Het dividendrendement is 1,8% en de uitkeringen worden herbelegd.

China loopt voorop met lancering eigen digitale munt
De Chinese overheid wil dat haar munt, de yuan, belangrijker wordt op het wereldtoneel en hoopt dat de lancering van een digitale munt dit jaar, de DCEP (Digital Currency Electronic Payments), daarbij gaat helpen. In China vindt al het overgrote gedeelte van de betalingen digitaal plaats, via de apps van AliPay en WeChat (Tencent). Met de komst van de digitale munt worden nu ook de grenzen op kapitaalgebied geopend, waar China eerst de kapitaalstromen met de rest van de wereld controleerde.

ETF 2 | HSBC Hang Seng Tech UCITS ETF

Wie interesse heeft in de Chinese tegenhangers van de Amerikaanse FAANG-aandelen (Facebook, Amazon, Apple, Netflix en Google) kan overwegen de in december gelanceerde HSBC Hang Seng Tech UCITS ETF (IE00BMWXKN31) aan te schaffen. Deze uit H-aandelen bestaande ETF volgt de ontwikkeling van de dit jaar gelanceerde Hang Seng Tech Index, de Chinese tegenhanger van de Nasdaq. In de top-7 van bedrijven met de grootste weging vinden we bekende namen als Tencent (8,0%) en Alibaba (7,1%), en ook Meituan Dian Ping (8,4%), dat een vergelijkbare dienstverlening aanbiedt als Just Eat Takeaway.

In totaal zitten er dertig bedrijven in de ETF. In tegenstelling tot de CSI300 China Swap ETF, worden de aandelen fysiek aangekocht. De kosten bedragen 0,50% per jaar en het dividendrendement ligt op circa 0,4% en wordt automatisch herbelegd. De 30 Chinese technologiebedrijven die samen de Hang Seng Tech index vormen zijn interessant, omdat ze met een k/w van 29 een lagere waardering hebben vergeleken met de tegenhanger in de VS, de Nasdaq, (k/w 39) en daarbij meer ruimte lijken te hebben om te groeien. In China heeft bijvoorbeeld slechts 61% van de mensen toegang tot het internet, terwijl dit in de VS op circa 90% ligt. Daarnaast zijn bedrijven als Tencent en Alibaba goed gepositioneerd om samen met de Chinese overheid de Chinese digitale munt tot een succes te maken.

Tags

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.