Updates

Aandelen Internationaal

Linde

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Galapagos

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ING

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
houden
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Eurocommercial Prop

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kendrion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Corbion

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Signify

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Amazon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Besi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Neways

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Total

Advies
kopen

Actueel advies

Advies van de dag Karel Mercx, 16 nov 2020 15:18

Prosus | Aantrekkelijker dan ooit

0 0 Leestijd ongeveer

Van alle tientallen belangen die investeringsmaatschappij Prosus erop nahoudt, steekt het grootaandeelhouderschap van het Chinese techbedrijf Tencent er met kop en schouders bovenuit. Dit belang wordt steeds belangrijker.

Voor een belegging in het aandeel Prosus is het essentieel om mening te hebben over het aandeel Tencent. Prosus bezit namelijk 2.961.223.600 aandelen in dit Chinese technologiebedrijf – 30,9% van het totaal – en is daarmee de grootste aandeelhouder. De totale marktwaarde van Tencent is €623 mrd.

Wat doet Tencent

Tencent is een fantastisch bedrijf. Het speelt in op de groeimarkten gaming, kunstmatige intelligentie, online betalingen en fintech. Dat doet het vooral in Azië, maar het bespeelt deze thema’s ook door middel van tientallen belangen in zowel beursgenoteerde als niet beursgenoteerde bedrijven over de hele wereld. Toch is het Aziatische zwaartepunt van de activiteiten van veel belang. Dat geldt met name dit jaar, omdat het coronavirus in Azië veel minder heeft huisgehouden dan in de Verenigde Staten en Europa.

De Aziatische economieën worden momenteel niet geremd door lockdowns, terwijl de westerse wereld alle zeilen moet bijzetten om de pandemie het hoofd te bieden – met grote economische schade tot gevolg. De groei in Azië was al relatief sterk ten opzichte van Europa en de VS, maar dit verschil zal nog flink toenemen. Dit zuigt kapitaal naar Azië toe en de aandelenkoers van Tencent zal hiervan profiteren.

Lage waarderingen

Daar komt nog bij dat de waarderingen van aandelen lager zijn in Azië dan in de westerse wereld. De CSI300, de index met de 300 grootste Chinese aandelen, staat momenteel lager dan in 2015 en 2007. In de Verenigde Staten en in Europa staan de koersen hoger dan in deze twee jaren. Dit ligt niet aan de Chinese koers-winstverhoudingen, want deze zijn gedaald van 49 in 2007 naar 18,6 nu. Europa zit op een k/w van 22 en de Verenigde Staten op een k/w van 26. Komen de waarderingen in China in lijn met die in de rest van de wereld, dan betekent dit een mooie koersstijging voor alle aandelen. Tencent zal daar ongetwijfeld van meeprofiteren.

Aandeel Prosus is beter dan Tencent

Ik heb echter geen koopadvies gegeven voor Tencent, maar voor Prosus. Dit is omdat de beurswaarde van Prosus €147 mrd is, terwijl het belang dat Prosus in Tencent heeft, een beurswaarde van €193 mrd vertegenwoordigt. In de grafiek is goed te zien dat sinds de beursnotering van Prosus in september 2019 de korting op het aandeel alleen maar is opgelopen. Een reden hiervoor zou kunnen zijn dat er wereldwijd minder geld beschikbaar is voor het beleggen in Europa en/of dat er steeds meer wordt belegd in ETF’s.

Bij deze laatste vorm van beleggen worden alle aandelen in een index gekocht, ongeacht of er onderwaardering is of niet. Hoe meer er wordt belegd in ETF’s, hoe verder de notering van aandelen van hun intrinsieke waarde verwijderd kan raken. Prosus belegt daarnaast nog eens in een stuk of tachtig marktleiders, en deze belangen krijgt de belegger er gratis bij. Mocht er één uitgroeien tot een nieuwe Tencent, dan is het kassa.

Prosus koopt eigen aandelen in 

Afgelopen week kwam Prosus met een trading update. Het bedrijf denkt bij de halfjaarcijfers eind deze maand te kunnen melden dat de winst per aandeel over het afgelopen halfjaar (eindigend op 30 september) is toegenomen met tussen de 23,8% en 30,5%. Dat komt met name door de sterke prestaties van Tencent en door e-commerce. Een paar weken eerder had Prosus al gemeld dat het meer cash dan ideeën heeft en daarom voor $5 mrd (€4,2 mrd) eigen aandelen gaat inkopen. Ook hierdoor zal de winst per aandeel stijgen.
Hoewel het dus nog wachten is op de halfjaarcijfers tot eind deze maand, is de korting met Tencent nu dusdanig groot dat het tijd is om het koopadvies met kracht te herhalen.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!