Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden

Actueel advies

Prosus | Jaarcijfers bevestigen positief beeld

0 0 Leestijd ongeveer

De jaarcijfers van Prosus bevestigen dat het bedrijf er uitstekend voor staat. De onderwaardering ten opzichte van de belangrijkste deelneming Tencent neemt bovendien toe.

De jaarcijfers van investeringsmaatschappij Prosus over het gebroken boekjaar 2020 laten andermaal zien dat het bedrijf uitstekend draait. De omzet ging met 23% omhoog naar $21,5 mrd en de winst groeide met 13% naar $3,4 mrd.

Prosus richt zich volledig op de online wereld, waar de ontwikkelingen door de coronacrisis in een stroomversnelling zijn terechtgekomen. De investering van $1,3 mrd in bestaande en nieuwe onderdelen van de business, die de organisatie over het laatste jaar heeft gedaan, lijkt dan ook op het goede moment te zijn gekomen.

Prosus zet vooral sterk in op maaltijdbezorging. In dat opzicht was de verloren overnamestrijd met Takeaway.com om Just Eat een tegenvaller. Toch voerde Prosus het aantal bestellingen in 2020 met ruim 100% op. De balans van het bedrijf is bovendien ijzersterk, met $4,5 mrd aan cash en een bankkrediet van $2,5 mrd waarvan nog niets is opgenomen. Het ligt dan ook voor de hand dat er in het komende jaar weer grote investeringen worden gedaan waardoor het groeipotentieel op peil blijft.

Prosus en Tencent

Prosus heeft inmiddels meer dan 1,5 miljard klanten wereldwijd, maar het belangrijkste wapenfeit van het in Amsterdam genoteerde bedrijf is nog altijd het belang van of 31% (2.961.223.600 stukken) in Tencent, het grootste internetbedrijf van China. Deze stukken vertegenwoordigen een waarde van $170,3 mrd, terwijl de beurswaarde van Prosus niet meer is dan $134 mrd. In 2020 steeg de aandelenkoers van Prosus met 24%, en die van Tencent met 34%. Het verschil wordt dus alleen maar groter.

Wie een aandeel Prosus koopt, belegt echter niet alleen met korting in het snelgroeiende Tencent, maar ook in tientallen andere bedrijven, die bovendien vaak marktleider in hun sector zijn. En aangezien Prosus per saldo geen schulden heeft, is deze korting niet kunstmatig.

Solide groeiaandeel

De korting op aandelen Tencent voor Prosus-beleggers komt waarschijnlijk voort uit een praktisch probleem bij de enorme deelname in Tencent: het is niet mogelijk om in één keer $170,3 mrd in aandelen te gelde te maken zonder dat dit de beurskoers van Tencent zou doen crashen. Dat is echter niet de bedoeling van Prosus, dat Tencent beschouwt als een solide groeiaandeel. Die visie deel ik. Ik handhaaf, gezien de grote korting, dan ook het koopadvies voor Prosus.

KERNCIJFERS
In € mln 2020 2019
Omzet 21.445 18.340
Winst 3357 3090
Vrije kasstroom 338 102

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!