Updates

Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
houden
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Coca-Cola EurPartners

Advies
houden
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Volkswagen

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

JDE Peet's

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Altice Europe

Advies
kopen
Aandelen Nederland

WDP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Pfizer

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accell

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Sanofi

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vopak

Advies
houden

Actueel advies

Prosus | Jaarcijfers bevestigen positief beeld

0 0 Leestijd ongeveer

De jaarcijfers van Prosus bevestigen dat het bedrijf er uitstekend voor staat. De onderwaardering ten opzichte van de belangrijkste deelneming Tencent neemt bovendien toe.

De jaarcijfers van investeringsmaatschappij Prosus over het gebroken boekjaar 2020 laten andermaal zien dat het bedrijf uitstekend draait. De omzet ging met 23% omhoog naar $21,5 mrd en de winst groeide met 13% naar $3,4 mrd.

Prosus richt zich volledig op de online wereld, waar de ontwikkelingen door de coronacrisis in een stroomversnelling zijn terechtgekomen. De investering van $1,3 mrd in bestaande en nieuwe onderdelen van de business, die de organisatie over het laatste jaar heeft gedaan, lijkt dan ook op het goede moment te zijn gekomen.

Prosus zet vooral sterk in op maaltijdbezorging. In dat opzicht was de verloren overnamestrijd met Takeaway.com om Just Eat een tegenvaller. Toch voerde Prosus het aantal bestellingen in 2020 met ruim 100% op. De balans van het bedrijf is bovendien ijzersterk, met $4,5 mrd aan cash en een bankkrediet van $2,5 mrd waarvan nog niets is opgenomen. Het ligt dan ook voor de hand dat er in het komende jaar weer grote investeringen worden gedaan waardoor het groeipotentieel op peil blijft.

Prosus en Tencent

Prosus heeft inmiddels meer dan 1,5 miljard klanten wereldwijd, maar het belangrijkste wapenfeit van het in Amsterdam genoteerde bedrijf is nog altijd het belang van of 31% (2.961.223.600 stukken) in Tencent, het grootste internetbedrijf van China. Deze stukken vertegenwoordigen een waarde van $170,3 mrd, terwijl de beurswaarde van Prosus niet meer is dan $134 mrd. In 2020 steeg de aandelenkoers van Prosus met 24%, en die van Tencent met 34%. Het verschil wordt dus alleen maar groter.

Wie een aandeel Prosus koopt, belegt echter niet alleen met korting in het snelgroeiende Tencent, maar ook in tientallen andere bedrijven, die bovendien vaak marktleider in hun sector zijn. En aangezien Prosus per saldo geen schulden heeft, is deze korting niet kunstmatig.

Solide groeiaandeel

De korting op aandelen Tencent voor Prosus-beleggers komt waarschijnlijk voort uit een praktisch probleem bij de enorme deelname in Tencent: het is niet mogelijk om in één keer $170,3 mrd in aandelen te gelde te maken zonder dat dit de beurskoers van Tencent zou doen crashen. Dat is echter niet de bedoeling van Prosus, dat Tencent beschouwt als een solide groeiaandeel. Die visie deel ik. Ik handhaaf, gezien de grote korting, dan ook het koopadvies voor Prosus.

KERNCIJFERS
In € mln20202019
Omzet21.44518.340
Winst33573090
Vrije kasstroom338102

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!