Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Opinie Martijn Kleinbussink, 13 nov 2020 10:00

Betrokken aandeelhouderschap: actief, maar niet activistisch

0 0 Leestijd ongeveer

De actiefste aandeelhouders zijn vaak het meest gericht op de korte termijn. Een focus op duurzaamheid vereist echter een andere aanpak. Hoe gaat dat in de praktijk?

Ze zijn een plaag voor het bestuur van menige beursgenoteerde onderneming: activistische aandeelhouders. Ontevreden met de strategie of structuur van de onderneming, willen ze veranderingen forceren waar ze – meestal op korte termijn – profijt van hebben. Zo probeerde Elliott Advisors, de grootste aandeelhouder van AkzoNobel, een aantal jaren geleden via de rechter een verkoop van de onderneming aan PPG af te dwingen. Tevergeefs.

Activistische aandeelhouders als Elliott zijn vrijwel altijd op zoek naar het snelle geld. Ze proberen de controle binnen een bedrijf over te nemen, om vervolgens agressief de strategie te veranderen door bijvoorbeeld het bestuur te vervangen, divisies te verkopen of te snijden in de kosten.

Betrokken aandeelhouderschap

Bij al deze focus op de korte termijn en gebrekkige samenwerking met het bestuur, laten activistische aandeelhouders echter belangrijke kansen onbenut. Het betreft in de eerste plaats de transitie naar een duurzame economie, een ontwikkeling die elke dag aan kracht wint. Ook hebben aandeelhouders als Elliott vaak te weinig oog voor het feit dat de meeste waarde binnen een bedrijf wordt gecreëerd op lange termijn, en dat dit het beste kan gebeuren door te groeien via investeringen en innovatie.

Voor ons bij Kempen Capital Management zijn deze punten van groot belang. Als belegger richten wij ons nadrukkelijk op de langetermijnstrategie van een bedrijf, en kijken we scherp naar de visie op duurzaamheid die daarin is vervat. We beleggen voor tien jaar of meer en staan daarbij nauw in verbinding met de bestuurders van de desbetreffende ondernemingen. Ook laten we onze stem horen op aandeelhoudersvergaderingen. Zo werken wij samen met het management van bedrijven aan een transitie naar een duurzame economie. Voor deze aanpak gebruiken wij de term ‘betrokken aandeelhouderschap’. Het doel is om leiders te identificeren én ondersteunen die werk maken van duurzaamheid.

Impact en inzicht

Twee zaken zijn daarbij van belang: impact en inzicht. Impact om management te beïnvloeden en ondersteunen en inzicht om de mogelijkheden van het bedrijf op lange termijn te begrijpen.

Zo bespreken wij momenteel met twee bedrijven, Croda en Novozymes, het belang van biodiversiteit in hun bedrijfsmodellen. Beide leveren ze natuurlijke ingrediënten voor duizenden producten die wij dagelijks gebruiken, zoals voedsel, cosmetica en wasmiddel. Het vervangen van petrochemische ingrediënten in hun productaanbod is een belangrijk middel om CO2-uitstoot en vervuiling sterk te verminderen, maar dit moet dan wel op een verantwoorde manier gebeuren. Goede biodiversiteit verruimt de keuzes voor natuurlijke oplossingen. Zo werkt het kappen van bossen bijvoorbeeld tegen je als je voor de lange termijn belegt, omdat dit kan zorgen voor monocultuur met aanzienlijke waardevermindering tot gevolg. Dialogen met het bestuur helpen om over dit soort kwesties een gemeenschappelijk doel te formuleren.

Gezondheid voor winst

In urgente situaties helpt het daarom enorm als je een goede relatie met het bestuur hebt opgebouwd. Een recent voorbeeld deed zich voor met de Zwitserse farmaceut Roche. Dit bedrijf kwam negatief in het nieuws door te weigeren een journalist een duidelijk antwoord te geven toen deze vroeg naar de samenstelling van een corona-test. We zijn meteen met Roche in gesprek gegaan, waarbij we ons op het standpunt hebben gesteld dat gezondheid hier voor winst gaat. Roche liet weten volledige medewerking te zullen verlenen aan het testbeleid van de Nederlandse overheid.

Conclusie

Activistische aandeelhouders weten Nederland steeds vaker te vinden. Wij zien meer waarde in betrokken aandeelhouderschap – actief, maar niet activistisch – waarin een langetermijnrelatie, duurzaamheid en samenwerking centraal staan. Zo kunnen we op lange termijn de meeste waarde creëren voor alle betrokken partijen.

Martijn Kleinbussink is fondsbeheerder bij Kempen Capital Management.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!