Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Intel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Nederland

Wereldhave

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unibail-Rodamco Westfield

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Home Depot

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aegon

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Heijmans

Advies
houden
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Walt Disney

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
houden
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Allianz

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
houden
Aandelen Nederland

CTP

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AMG

Advies
kopen

Beleggen in de energietransitie | Vijf aandelen die profiteren

0 0 Leestijd ongeveer

Door nieuwe regelgeving en slimme innovatie blijft beleggen in de energietransitie een kansrijke onderneming. Voor dit artikel bekijken we het thema vanuit een breder perspectief en behandelen we vijf aandelen die profiteren van de energietransitie.

Het Nederlandse landschap ziet er anders uit dan enkele jaren geleden. Op steeds meer plaatsen verschijnen windmolens of zonneparken. Die verandering komt de komende jaren in een stroomversnelling, en niet alleen in ons land. De Europese Unie zet in op een zogeheten Green Deal. Dat is een routekaart met allemaal maatregelen om het continent in 2050 klimaatneutraal te maken.

Ook in andere delen van de wereld komen er nieuwe regels om via de energietransitie het verbruik van fossiele brandstoffen in te perken. Zo streeft Nieuw-Zeeland ernaar om het marktaandeel van groene energie op te schroeven tot minstens 90% in 2025. En zelfs de Amerikaanse staat Pennsylvania – bekend om zijn enorme kolen- en staalindustrie – wil binnen dertig jaar volledig overschakelen naar duurzame energiebronnen. De regels die de afgelopen jaren zijn doorgevoerd om de groei van groene energie aan te jagen, zijn met het oog op al deze ambities nog maar het topje van de ijsberg.

Groene innovatie

Strengere klimaatregels zijn echter niet eens de voornaamste aanjager van de energietransitie. Met name bij wind- en zonne-energie wordt de omschakeling in de eerste plaats veroorzaakt door de sterk dalende prijzen. In het afgelopen decennium is de prijs van deze energievormen met meer dan twee derde omlaag gedoken, berekende brancheorganisatie IRENA. Ruim de helft van de nieuwe duurzame capaciteit die er vorig jaar bijkwam, heeft lagere productiekosten dan de modernste kolencentrales. En dankzij technologische vooruitgang gaat de kostprijs van energie uit nieuwe windmolens en zonnepanelen in de periode tot 2025 naar schatting met nog eens 20 tot 25% omlaag.

Een interessant gevolg voor een belegging in de energietransitie is dat energiebedrijven veel meer investeren in groene energie dan in nieuwe fossiele capaciteit. Vorig jaar lag die verhouding ongeveer op 70/30%. Dankzij het groeiende relatieve prijsvoordeel en strengere milieuregels beweegt dat de komende decennia richting 100/0%.

Energiewinnaars op het Beursplein
De aanbevolen aandelen in dit artikel zijn buitenlandse bedrijven, maar ook op het Beursplein valt te beleggen in de energietransitie. Arcadis en Boskalis zijn voorbeelden van aandelen die bouwen aan een duurzame infrastructuur, bijvoorbeeld voor de aanleg van offshore windmolenparken. Sif Group is een prominente fabrikant van de funderingen voor deze windmolens, maar is daarnaast nog wel sterk afhankelijk van de fossiele-energiesector. Dat geldt ook voor Fugro, waar het bodemonderzoek voor offshore windenergie de afgelopen kwartalen een lichtpuntje vormde.

Daarnaast is er TKH, dat net als branchegenoot Nexans profiteert van een groeiende vraag naar kabels om het stroomnetwerk klaar te maken voor de omslag naar duurzame energie. Die elektriciteit komt onder meer terecht bij de laadpalen van Alfen. De groei van die onderneming wordt aangejaagd door de groeiende populariteit van elektrisch rijden. Verder is verlichtingsbedrijf Signify een van de winnaars binnen het thema via de verkoop van energiezuinige lampen. Bovengenoemde aandelen verdienen met uitzondering van Sif Group (‘houden’) en Alfen (‘verkopen’) een koopaanbeveling.

Beleggen in de energietransitie

Op de beurs is de energietransitie even goed zichtbaar als aan de windmolens en zonneparken die overal verschijnen. In een artikel over duurzaam beleggen werd net iets meer dan een jaar geleden windmolenfabrikant Vestas aangeraden. Na een koersstijging van bijna 100% heeft het aandeel echter weinig opwaarts potentieel meer. Dat geldt ook voor SolarEdge, een fabrikant van omvormers voor zonnepanelen waarvan de koers bijna is verdrievoudigd.

In andere segmenten die profiteren van de omschakeling naar duurzame energie liggen de rendementen soms nog veel hoger. Het beste voorbeeld is Tesla, waarvan de koers binnen twaalf maanden met ruim 500% omhoog is geschoten. Veel fabrikanten van batterijen voor elektrische wagens doen daar nauwelijks voor onder, hoewel ze nog geen winst maken. Toch liggen er nog wel degelijk mooie kansen voor beleggers. Die zijn het beste te vinden door het thema vanuit een breder perspectief te bekijken. Hieronder een aantal veelbelovende aandelen die profiteren van de energietransitie.

1. TPI Composites

In het verleden werd er tijdens periodes van goudkoorts bijna altijd veel meer verdiend door de winkeliers die schepjes, emmertjes en andere hulpmiddelen verkochten dan door de goudzoekers zelf. Bij de huidige waarderingsniveaus geldt dat nu mogelijk ook in het segment duurzame energie.

TPI Composites (TPIC) is een goed voorbeeld van een dergelijke belegging in de energietransitie. Het Amerikaanse bedrijf maakt windmolenbladen voor de drie grootste fabrikanten buiten China: Vestas, Siemens Gamesa en General Electric. Dit trio is goed voor meer dan de helft van de wereldmarkt. TPI Composites kan hierdoor groeien in ongeveer hetzelfde tempo waarin nieuwe windmolenparken worden aangelegd.

Er zijn echter enkele grote verschillen met de windmolenbouwers. Die partijen zetten sterk in op onderhoud, zodat voorspelbare service-inkomsten een steeds groter deel van de omzet vormen. De omzet van TPI Composites is bijna volledig afkomstig uit de verkoop van bladen en zal daarom sterker schommelen. De onderneming hoeft daarentegen niet de concurrentie aan te gaan met andere grote partijen voor de aanleg van een windpark. Het grootste gevaar is dat General Electric ervoor kiest om de bladfabricage volledig in eigen hand te nemen. De kapitaalpositie van dat concern maakt die zet voorlopig echter niet heel waarschijnlijk.

De waardering van TPI Composites is aantrekkelijker dan hij lijkt. De cijfers over boekjaar 2020 – waarvan de derdekwartaalcijfers op 5 november naar buiten komen – worden namelijk vertekend door vertragingen als gevolg van de coronacrisis. Volgend jaar kan de omzet echter met circa 20% groeien naar $1,8 mrd, terwijl de winst per aandeel dan op ongeveer $1,60 uitkomt. Een k/w van 20 is een aantrekkelijke waardering voor een bedrijf waarvan de winst dankzij de energietransitie snel groeit.

2. Nexans

Het eerder getipte Nexans is een ander voorbeeld van een veelbelovend aandeel voor wie wil beleggen in de energietransitie. De Franse onderneming is een van de grootste kabelfabrikanten ter wereld. Net als bij TPI Composites worden de resultaten op korte termijn sterk beïnvloed door het coronavirus, dat belangrijke afzetmarkten als de auto-industrie en de bouwsector zwaar heeft getroffen. Op lange termijn kan de energietransitie er echter toe leiden dat de omzetgroei beduidend hoger ligt dan beleggers nu inprijzen.

De divisie High Voltage Projects levert bijvoorbeeld kabels om stroom van offshore windmolenparken aan land te brengen. De activiteiten zijn goed voor bijna 15% van de winst. Maar dankzij een relatief hoge marge neemt High Voltage een kwart van de totale ebitda voor zijn rekening. Een hoeveelheid onderhanden werk van circa tweemaal de jaaromzet wijst op goede groeivooruitzichten van de divisie.

Ook op andere manieren profiteert Nexans van de veranderingen die zich aftekenen. Zo moet er flink geïnvesteerd worden om het bestaande stroomnet geschikt te maken voor het inpassen van nieuwe zonnevelden en voor het opvangen van pieken in het opwekken van zonne- en windenergie. Daar liggen mooie kansen.

Voorlopig wordt de impact van de energietransitie echter nauwelijks weerspiegeld in de waardering van Nexans. Het aandeel wordt verhandeld voor 13 maal de verwachte winst voor 2021. Omdat een groot deel van de inkomsten afkomstig is uit volwassen sectoren, zal de omzet de komende jaren naar verwachting niet heel snel stijgen. Echter, dankzij de hoge marge van de snelgroeiende activiteiten met een link naar onder meer wind- en zonne-energie ligt de winstgroei beduidend hoger: op ruim 10 tot 15%. In combinatie met een sterke financiële positie maakt dat Nexans tot een interessante belegging.

3. Umicore

Het Belgische Umicore verdient geen geld met het verplaatsen van energie, zoals Nexans, maar juist met het opslaan ervan. De onderneming maakt katalysatoren voor auto’s en industrie, fabriceert materialen voor herlaadbare batterijen in elektrische auto’s en recyclet batterijen.

Net als bij bovenstaande aandelen staan de resultaten momenteel onder druk, met name door de afhankelijkheid van de autosector. De vooruitzichten voor de komende jaren zijn echter behoorlijk goed. Dat geldt zowel voor de nieuwsstroom als voor de financiële resultaten. Zo is het bedrijf samen met het Franse nutsbedrijf Engie een proef gestart om batterijen uit elektrische auto’s te recyclen. Dit soort initiatieven kan een oplossing vormen voor het opvangen van de fluctuaties van wind- en zonne-stroom. In financieel opzicht kan zich na 2020 een herstel aftekenen na een verloren jaar. De k/w van 20 op basis van de geschatte winst voor 2021, biedt een mooi instappunt met het oog op de verwachte winstgroei van circa 15% in de daaropvolgende jaren.

4. Johnson Controls

Twee jaar geleden zou Johnson Controls (JCI) een voor de hand liggende keuze zijn geweest om te beleggen in de energietransitie. Indertijd had het Amerikaanse bedrijf een speciale divisie voor de productie van batterijen voor de auto-industrie. Die activiteiten zijn echter in het voorjaar van 2019 verkocht. Tegenwoordig richt Johnson Controls zich voornamelijk op het ontwikkelen van allemaal slimme oplossingen voor het efficiënt beheren van gebouwen: van ventilatie tot verlichting en van beveiliging tot verwarming.

Gebouwen zijn goed voor circa een vijfde van de wereldwijde CO2-uitstoot, zodat er volop groeikansen liggen voor dit soort diensten. Dat wordt weerspiegeld in een groei van de winst per aandeel van 10 tot 15% voor de komende jaren. Een vrije kasstroom die beduidend hoger ligt dan deze winst geeft Johnson Controls volop ruimte om niet alleen een groeiend dividend uit te keren, maar ook weer eigen aandelen in te kopen.

5. Atlantica

De energietransitie biedt overigens ook kansen voor wie voornamelijk op zoek is naar inkomsten uit zijn beleggingen. Atlantica Sustainable Infrastructure (AY) koopt en exploiteert zonnevelden, waterkrachtcentrales en andere projecten voor groene stroom. Het bedrijf staat genoteerd aan de Amerikaanse Nasdaq, maar boekt de helft van de inkomsten in Europa. Atlantica heeft een hele serie zonnevelden in Spanje.

De contracten voor energielevering hebben gewoonlijk een looptijd van vijftien tot twintig jaar. Hierdoor laat de inkomstenstroom zich goed voorspellen. Het overgrote deel van de inkomsten wordt als dividend doorgeschoven naar de aandeelhouders, wat een rendement oplevert van bijna 6%. Met de overige inkomsten – en eventueel met vreemd vermogen – financiert Atlantica de aankoop van nieuwe projecten. Hoewel de omzetgroei minder tot de verbeelding spreekt dan bij de andere energietransitie-aandelen, maakt het hoge en groeiende dividend veel goed.

Fondsen en ETF’s
Er zijn al tientallen fondsen en ETF -aanbieders die beleggen in de energietransitie. Dat aantal groeit gestaag, zodat er volop keuzemogelijkheden zijn voor wie liever niet via individuele aandelen in het thema belegt. Bij die keuze moet wat minder waarde worden gehecht aan het trackrecord dan gebruikelijk is bij het selecteren van beleggingsinstrumenten. Dat komt in de eerste plaats omdat het thema pas enkele jaren op de radar staat bij beleggers. Het heeft daarom weinig zin om op zoek te gaan naar fondsen of ETF’s die de afgelopen vijf of tien jaar goed presteerden: veel instrumenten bestaan nog niet zo lang.

Daarnaast lijkt in sommige marktsegmenten een bubbel af te tekenen door de enorme beleggersinstroom. Een gevolg is dat goed presterende ETF’s vaak niet de beste energietransitie-beleggingen zijn voor de toekomst. Een groot deel van de ETF-portefeuille bestaat vaak uit sterk gestegen aandelen uit populaire segmenten – batterijen, zonne- en windenergie – waarvan de waardering te ver lijkt te zijn doorgeslagen. Een fonds waarvan de beheerder veel vrijheid heeft om positie te kiezen in de verschillende onderstromen van het thema verdient dan ook de voorkeur. Schroders Global Energy Transition en Pictet Clean Energy zijn twee fondsen die aan deze criteria voldoen.

Beleggen in de energietransitie biedt volop kansen

De energietransitie is niet een trend die over een paar jaar weer voorbij is. Het is een enorme verschuiving, die decennialang veel aandacht gaat krijgen in de bredere nieuwsstroom en op financiële markten. De koersen van sommige aandelen zijn al flink gestegen, maar het thema biedt nog volop kansen.  TPI Composites, Nexans, Umicore, Johnson Controls en Atlantica Sustainable Infrustructure zijn koopwaardig.

Fondscode Beurs Beurswaarde k/w 2021 Dividendrendement
Atlantica Sustainable Infrastructure AY NasdaqGS $3,0 mrd 19,2 5,6%
Johnson Controls JCI NYSE $30,6 mrd 16,4 2,5%
Nexans FR0000044448 Euronext Parijs €1,8 mrd 13,2
TPI Composites TPIC NasdaqGM $1,1 mrd 20
Umicore BE0974320526 Euronext Brussel €8,2 mrd 20,2 0,5%

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €11,17 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!