Jupiter | Eerder deflatie dan inflatie (in de VS)
De wereld is sinds de laatste grote financiële crisis onder toenemende deflatiedruk komen te staan. In de Verenigde Staten ligt de inflatie momenteel dichtbij 1%, terwijl in de opkomende markten de inflatie aanzienlijk onder het historische niveau noteert. Ondertussen komt de inflatie in het Verenigd Koninkrijk en Japan nauwelijks boven nul uit en kampt de eurozone zelfs met deflatie.
De oorzaak hiervan ligt volgens Jupiter in een combinatie van structurele factoren: te veel schulden, vergrijzing van de bevolking en ontwrichting door globalisering, technologie en goedkope arbeid. De Jupiter-analisten denken dat de coronacrisis een aantal van deze trends heeft versneld, met name door de enorme opeenstapeling van improductieve schuld.
Jupiter denkt dat corona het inflatiebeeld heeft vertroebeld. Het hamsteren van voedsel en essentiële consumentenartikelen leidde in sommige sectoren tot inflatie. Ook stegen de prijzen van tweedehands auto’s in de VS doordat steeds meer mensen besloten het openbaar vervoer te mijden. Verder merkt Jupiter op dat mensen steeds vaker uit de stad en naar de buitenwijken of het platteland vertrekken, wat verklaart waarom de prijzen van hout in de VS een groot deel van dit jaar zo sterk zijn geweest.
Deflatie of inflatie
De jarenlange lage inflatie is de centrale banken een doorn in het oog. Zo heeft de Federal Reserve aangegeven Average Inflation Targeting (AIT) na te streven, waarbij de inflatie enige tijd boven het officiële streefcijfer van 2% kan stijgen. De Fed pompt een ongekende hoeveelheid geld in het financiële systeem om de werkgelegenheid maximaal te ondersteunen. De economische theorie schrijft voor dat hierdoor een piek in de inflatie aanstaande is, maar Jupiter wijst erop dat tijdens de financiële crises wereldwijd soortgelijke maatregelen werden getroffen en toen de inflatie juist in tegenovergestelde richting ging.
De analisten zijn dan ook sceptisch over de impact van kwantitatieve versoepeling op de reële economie, omdat simpelweg activa wordt uitgewisseld waarbij liquide middelen bij de Federal Reserve worden geparkeerd. Daarbij gaan centrale banken er alles aan doen om de bedrijfsschuldmarkten te ondersteunen, hoewel de focus volgens Jupiter zou moeten liggen op bedrijven waarvan de inkomsten en winsten de gehele cyclus goed stand kunnen houden. Alleen als centrale banken serieuzer zouden worden over alternatieve instrumenten zoals ‘helikoptergeld’ zou het beleid een duidelijk impact hebben op de inflatie.