Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

Flow Traders

Advies
houden
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Randstad

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Internationaal

LVMH

Advies
kopen
Aandelen Nederland

RoodMicrotec

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TomTom

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Goldman Sachs

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Internationaal

JPMorgan Chase

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

KPN

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Euronext

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Walmart

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden

Europese aandelen blijven hopeloos achter bij bedrijfsobligaties

0 0 Leestijd ongeveer

Bedrijfsobligaties hebben de coronacrisis aanmerkelijk makkelijker doorstaan dan Europese aandelen. Dat is niet verrassend. Maar dat bedrijfsobligaties al twintig jaar beter presteren dan aandelen is dan weer wel opmerkelijk.

In crisisjaren is het niet vreemd dat solide bedrijfsobligaties beter – of minder slecht – presteren dan aandelen. Dat is dit jaar tijdens de coronacrisis niet anders. Want ondanks het herstel van aandelenmarkten sinds medio maart staat de Stoxx Europe 600 Index over heel 2020 nog wel op een verlies van 11,6%. Dat is inclusief herbelegd dividend. Solide bedrijfsobligaties presteerden aanmerkelijk beter. De iBoxx Euro Corporates Index verloor tussen medio februari en medio maart weliswaar ruim 9%, maar staat over heel 2020 inclusief herbelegde coupon bijna 1% in de plus.

Volgens Barclays liep het herstel van de Europese aandelen- en bedrijfsobligatiemarkten aanvankelijk synchroon, maar is er sinds kort sprake van enige ‘ontkoppeling’. Terwijl de Stoxx Europe 600 Index zich weer op het niveau van eind mei bevindt, ligt de risico-opslag op de iBoxx Euro Corporates Index bijna 35% lager. De risico-opslag is het extra rendement dat beleggers eisen om bedrijfsobligaties in plaats van veilige staatsobligaties in portefeuille te nemen. Een daling van de risico-opslag geeft aan dat beleggers meer vertrouwen hebben in de kredietwaardigheid van bedrijven.

Banken

Barclays meent dat de ontkoppeling van de aandelen- en bedrijfsobligatiemarkten vooral voor rekening komt van de sectoren Banken en Energie. De index van Europese bankaandelen staat bijvoorbeeld nipt boven de laagste stand van dit jaar. Met een verlies van meer dan 43% zijn de Europese banken de slechtst presterende sector in de Europese aandelenindex. Solide bankobligaties – waar achtergestelde leningen met een lage kredietwaardigheid, zoals veel ‘coco’s, niet onder vallen – doen het daarentegen helemaal niet slecht. De iBoxx Euro Banks Index staat over heel 2020 op een rendement van 0,8%. Dat is redelijk in lijn met het rendement van de brede index van euro-bedrijfsobligaties.

Ook is de risico-opslag op solide bankobligaties enorm gedaald. Op de top van de coronapaniek rond medio maart lag de risico-opslag op de iBoxx Euro Banks Index op meer dan 300 basispunten (drie procentpunt). In de maanden daarna is deze risico-opslag met meer dan 60% gedaald tot 117 basispunten. Een deel van de ontkoppeling tussen aandelen en bedrijfsobligaties heeft natuurlijk te maken met de veranderde prioriteit van bedrijven. Deze verschuift in crisistijden traditioneel van aandeelhouders naar obligatiehouders. Daardoor wordt de coupon op bedrijfsleningen netjes voldaan, maar wordt het dividend – al dan niet op last van de toezichthouders – soms verlaagd of zelfs helemaal geschrapt.

Geen excuus

Zo bezien is het natuurlijk niet vreemd dat aandelen achterblijven bij solide bedrijfsobligaties, en al helemaal niet in zwaar getroffen sectoren als Banken en Reizen & Vrije Tijd. Opmerkelijker is echter dat de rendementen op de Europese aandelenmarkt zelfs over de afgelopen twintig jaar flink zijn achtergebleven bij die van solide euro-bedrijfsobligaties (zie grafiek). Sinds september 2000 is het jaarlijks gemiddeld rendement van de Stoxx Europe 600 aandelenindex een belabberde 2,5%. De iBoxx Euro Corporates Index behaalde over die periode een jaarlijks gemiddeld rendement van 4,5%.

In de afgelopen twintig jaar zijn er natuurlijk meerdere crises geweest. De implosie van de technologiebubbel in 2000-2003, de kredietcrisis in 2007-2009 en nu de coronacrisis. Wat ook in het voordeel van bedrijfsobligaties was, is het startpunt. Het effectief rendement in september 2000 lag namelijk op maar liefst 6,3%, terwijl het op dit moment nog geen 0,7% bedraagt. Europese aandelen hebben dus eigenlijk geen ‘excuus’ meer om het ook de komende twintig jaar slechter te doen dan solide bedrijfsobligaties.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!