UBS | Waarom cryptovaluta’s geen veilige havens zijn
Drie jaar geleden stonden de cryptovaluta’s door hun spectaculaire stijging volop in de belangstelling van beleggers. Daarna daalden de koersen hard en kondigden verschillende commentatoren het einde van de cryptovaluta’s aan. Maar, zo stelt UBS Global Wealth Management, de cryptomunten zijn zeker niet helemaal van de radar verdwenen.
Opmerkelijk genoeg hebben digitale munten recent geprofiteerd van zowel de vraag naar risicovolle beleggingen als die naar veilige havens. Beide trends zijn het gevolg van het extreem expansieve beleid van de centrale banken. Daardoor is de reële rente – de rente verminderd met de inflatie – negatief geworden, en dit heeft geleid tot stijgende prijzen van aandelen, goud, zilver en veilige-havenvaluta’s als de Zwitserse frank.
Dit jaar presteert de bitcoin echter beter dan deze beleggingen. Daarom onderzocht UBS of cryptovaluta’s de rol van veilige havens in de portefeuille kunnen overnemen.
Zegen of vloek
Een van de karakteristieken van een veilige haven is dat de koers anders beweegt dan die van andere vermogenscategorieën. Dat was tot voor kort zeker het geval, aldus UBS. Maar sinds de start van de coronacrisis is dat veranderd. Volgens de vermogensbeheerder zijn de koersbewegingen van de bitcoin en goud steeds meer in lijn met elkaar. Ook is de correlatie tussen de koers van de bitcoin en wereldwijde aandelen en obligaties toegenomen.
Cryptovaluta’s zijn bovendien berucht om hun hoge volatiliteit. Die beweeglijkheid kan en zegen of vloek zijn, afhankelijk van het moment van aankoop, stelt UBS. Verschillende cryptomunten begonnen dit jaar sterk, vielen daarna terug en herstelden vervolgens weer. Per saldo hebben ze over heel 2020 een hoger rendement laten zien dan andere vermogenscategorieën.
Geschikte kandidaat
Dit jaar lag de drawdown – het verlies van top tot bodem – van de cryptovaluta’s op 50-65%. Dat is hoog, zelfs in vergelijking met de meest volatiele aandelensectoren. Ook kan de daling lang duren: de litecoin noteert bijvoorbeeld nog steeds onder de hoogste koers van dit jaar. Het selecteren van de juiste cryptomunt is dan ook cruciaal, waarschuwt UBS.
Over de afgelopen vijf jaar heeft de bitcoin met een jaarlijks gemiddeld rendement van 70% veel beter gepresteerd dan aandelen, obligaties en goud. Andere cryptovaluta’s – met een kortere koershistorie – staan over de afgelopen 2,5 jaar echter op verliezen van 36-77%. De vermogensbeheerder ziet cryptomunten dan ook als speculatieve beleggingen en niet als veilige havens. Voor de rol van veilige haven is goud nog steeds een meer geschikte kandidaat, sluit UBS af.