Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Bayer

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

BAM

Advies
houden
Aandelen Nederland

Brunel

Advies
houden
Aandelen Nederland

Sligro

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vastned Retail

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Facebook

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aalberts

Advies
houden
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BP

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Nieuwe Steen Investments

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Achtergrond Georgette Boele, 2 sep 2019 16:30

Goud niet langer de veilige haven voor beleggers

0 0 Leestijd ongeveer

Goud heeft bij veel beleggers van oudsher de status van ultieme veilige haven. Het is echter maar net hoe je het bekijkt. Relatief gezien kan goud juist heel goed een wat riskantere belegging zijn.

Mijn vorige column stond in het teken van goud als veilige haven. Ik betoogde dat goud feitelijk niet meer onder alle omstandigheden als veilige haven kan worden gezien omdat er meerdere factoren zijn die een rol spelen. De Amerikaanse dollar, bijvoorbeeld, en de Chinese yuan, maar ook het monetair beleid en obligatierentes. Hieronder zal ik verder uiteenzetten waarom ik denk dat goud niet langer de veilige haven is die het voor veel beleggers nog lijkt te zijn.

Renteverschillen

Goud betaalt geen coupon, rente of dividend en moet het als beleggingsinstrument vooral hebben van de koerswinst. Maar tegenwoordig is goud ook aantrekkelijk in verband met renteverschillen. Sommige beleggingen, zoals Duitse staatsobligaties, kennen op dit moment een negatieve rente. Dit betekent dat goud, dat geen rente of dividend betaalt, nu eigenlijk een hoger renderende belegging is. Een nulrente is immers nog altijd beter dan een negatieve rente.

Als beleggers om deze reden goud kopen, wordt het dus in feite gezien als een meer risicovolle belegging dan bijvoorbeeld Duits staatspapier. Dat is vloeken in de kerk voor beleggers die goud beschouwen als de ultieme veilige haven. Immers: een veilige haven kan toch niet tegelijkertijd een risicovollere belegging zijn? Of kan goud deze twee eigenschappen met elkaar verenigen, zodat ze op hetzelfde moment naast elkaar bestaan?

Waarom beleggers wel goud kopen

In de huidige financiële-marktomgeving zijn er verschillende redenen waarom beleggers goud kopen. Bijvoorbeeld omdat centrale banken al enige tijd geleden de weg zijn ingeslagen van monetaire verruiming en er steeds meer obligaties met een negatieve rente zijn. Dit laatste is voor een deel het gevolg van het monetair beleid, maar zeker ook van een verslechterd beleggerssentiment waarin beleggers voornamelijk Amerikaanse en Duitse staatsobligaties kopen. Verder heeft de Amerikaanse dollar het moeilijk omdat beleggers de dollar iets mijden door het handelsconflict tussen de VS en China. Tegelijk zorgt de grotere onzekerheid over de Chinese munt voor extra vraag naar goud. Tot slot kopen centrale banken goud, een proces dat al een tijdje aan de gang is. Vaak gebeurt dit omdat voor veel centrale banken het aandeel goud in de reserves te laag is (dus voor diversificatie), maar in sommige landen zijn er centrale banken die goud kopen van de lokale mijnbouwbedrijven om deze industrie te steunen.

Alles bij elkaar genomen kopen beleggers goud zodra de dollar en de Chinese yuan dalen en meer centrale banken het monetaire beleid verruimen. Maar we zien ook dat beleggers goud kopen als risicovollere belegging ten opzichte van obligaties omdat goud geen negatieve rente heeft.

Extreme marktpositionering

Houdt dit nu in dat de goudprijs alleen nog maar gaat stijgen? Nee, dat niet. Ik denk zelfs dat de goudprijs te sterk is gestegen. Goud geprijsd in Indiase rupee en in Chinese yuan is erg duur en dit remt de vraag naar goud voor sieraden af. De goudprijs is in een relatief korte periode al opgelopen van $1280 tot $1530 per troy ounce. Dit uit zich in een extreme marktpositionering. Speculanten hebben op dit moment heel grote net long goudposities. Winstneming op deze speculatieve posities kan op korte termijn zorgen voor een aanzienlijke daling van de prijs.

Er zijn diverse factoren die een tijdelijke correctie van de goudprijs in gang kunnen zetten. Ten eerste verruimen centrale banken mogelijk hun monetair beleid niet zo veel als de financiële markten verwachten. Bij ABN Amro gaan we ervan uit dat de Fed dit jaar nog op elk van de drie komende vergaderingen de rente met 25 basispunten zal verlagen en het daar volgend jaar bij zal laten. De financiële markten verwachten een verlaging van de rente in twee stapjes van 25 basispunten dit jaar en nog twee stapjes volgend jaar. Ze gaan dus uit van een totale verlaging met een vol procentpunt, terwijl wij verwachten dat de Fed niet verder gaat dan driekwart procentpunt.

Ten tweede zou een verdere verslechtering van het beleggerssentiment kunnen leiden tot meer vraag naar de dollar als meest liquide munt. Als gevolg hiervan zou zeer waarschijnlijk de goudprijs ten opzichte van de dollar dalen. Ook is het denkbaar dat de VS en China zich constructiever opstellen waardoor beleggers wat relaxter worden, maar dit is niet ons basisscenario.

Goud van veilige haven naar risicovollere belegging

Waar de correctie van de goudprijs dan ook uiteindelijk door veroorzaakt wordt, op lange termijn zijn de vooruitzichten voor de goudprijs positiever geworden. Dat komt vooral omdat goud aantrekkelijker is geworden als risicovollere belegging omdat het geen negatieve rente heeft.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!