Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen

Updates

Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
houden
Aandelen Nederland

Adyen

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Nestlé

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Apple

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Enel

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
houden
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

TKH

Advies
kopen
Educatie Ivan SNURER, 13 sep 2020 17:00

Verkiezing VS | Welke aandelen gedijen bij welke uitslag?

0 0 Leestijd ongeveer

Op dinsdag 3 november kiest Amerika een nieuwe president. De uitkomst van de presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten kan een enorme impact hebben op de aandelenmarkten. De geschiedenis leert dat winst van de Democraten voor Wall Street het beste scenario is.

Amerikaanse aandelen gedijen beter onder een Democratische president dan onder een Republikein. Het jaarrendement van de S&P500 ligt in de naoorlogse periode 570 basispunten hoger. Dat is opmerkelijk. De Republikeinse Partij heeft namelijk een liberale insteek. De Republikeinen hechten meer belang aan maatregelen als belastingverlagingen voor bedrijven en investeerders en het terugdringen van de wet- en regelgeving, dan de regulering en herverdeling van inkomen. Niet dat de Democraten geen oog hebben voor de economie. Ook binnen de Democratische Partij staat een sterke economie voorop. De sociaaldemocraten faciliteren eerder overheidsinvesteringen in gezondheidszorg, infrastructuur, onderwijs en recentelijk klimaat, terwijl de Republikeinen via bedrijven en grote investeerders naar welvaart en werkgelegenheid streven.

Overheidsuitgaven VS

De omvang van overheidsinvesteringen en uitgaven vertegenwoordigt ongeveer 20% van het Amerikaanse bruto binnenlands product. Dat komt ook tot uiting in het beursrendement van de bedrijven die de overheid als klant hebben. De aandelen uit industrieën met een grote blootstelling aan de overheid halen onder een Democratische president jaarlijks een meeropbrengst van ruim 13% op de bedrijven waarvoor de overheid minder belangrijk is. Maar als de Republikeinen aan de macht zijn, draait die relatie om. Ze presteren dan op jaarbasis 5% ondermaats.

De peilingen

Momenteel voorspellen de polls dat de Democraat Joe Biden als winnaar uit de bus zal komen, maar het is nog geen gelopen race. Zijn voorsprong op Donald Trump slinkt. De zittende president presenteert zichzelf als een vriend van het bedrijfsleven en meet zijn succes af aan de beurs. Wall Street heeft echter ook een goede neus voor wie de volgende president van de Verenigde Staten wordt. Als in de maanden voor de verkiezingen de koersen dalen, dan verliest de zittende partij. Kijk maar naar vier jaar geleden. Bijna iedereen was ervan overtuigd dat Hillary Clinton, de partijgenote van Barack Obama en ega van Bill Clinton, de nieuwe president zou worden. Toch liet de daling van de S&P500 al vroeg doorschemeren dat Trump de stembusslag zou winnen.

Clinton vs Trump

Dat de Republikein Trump de presidentsverkiezingen in 2016 won, was in feite slecht nieuws voor de aandelenmarkten. Wall Street gedijt immers beter onder een Democratische president. Als u de performance van de zogenoemde Clinton-aandelen naast het mandje van Trump-aandelen legt, dan ziet u dat Trump duidelijk aan het kortste eind trekt. In de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 2016 publiceerden onder andere Deutsche Bank en het Amerikaanse beleggersblad Kiplinger op basis van de politieke agenda van de presidentskandidaten aandelen die baat zouden hebben bij de winst van de Democrate en de Republikein. Op 26 januari 2018 (de dag van zijn krasse uitspraak in Davos) bedroeg het totaalrendement van deze lijstjes 59% en 27% voor de Clinton en Trump-aandelen. Inmiddels is het totaal van ‘Clintons’ verder opgelopen tot 66% en is de winst van de Trump-aandelen gehalveerd.

Met een korreltje zout

Eigenlijk moet je dit soort lijstjes met een korreltje zout nemen. Trump was in 2016 fel gekant tegen Obamacare. Zijn presidentschap zou slecht zijn voor de gezondheidszorg. Maar met Covid-19 werd alles anders. Ook zou de verkiezing van Trump goed zijn voor de werkgelegenheid in de Amerikaanse autoindustrie. Ford en GM produceren nog steeds grotendeels buiten de VS. Op de motorkap van het automodel dat het meest Amerikaans is, siert het embleem van Toyota. De Japanse autofabrikant produceert driekwart van de onderdelen in het land van de onbegrensde mogelijkheden, terwijl de meest verkochte Amerikaanse auto voor ruim de helft van Mexicaanse makelij is.

Biden of Trump

Als Biden de verkiezingen wint, dan voorspelt Kiplinger dat de aandelen van Brookfield Renewable Partners (BEP), Canopy Growth (CGC), Energy Transfer (ET), Martin Marietta Materials (MLM), Nikola (NKLA), Tesla (TSLA), Realty Income (O) en UnitedHealth (UNH) bovengemiddeld goed zullen presteren.

Mocht echter Donald Trump herkozen worden, dan gaat hun voorkeur uit naar Amazon (AMZN), Bank of America (BAC), Exxon Mobil (XOM), Facebook (FB), Geo (GEO), Lockheed Martin (LMT), Twitter (TWTR) en Walmart (WMT).

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!