Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Internationaal

Siemens

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Commentaar Johan Brinkman, 10 sep 2020 10:18

Techcrash noopt tot nuchterheid

0 0 Leestijd ongeveer

De technologiecrash van afgelopen week op Wall Street en in zekere mate op het Beursplein noopt tot nuchterheid bij particuliere beleggers in het spel van hebzucht en angst op de internationale financiële markten.

Aan de door de corona-pandemie in gang gezette opmars van technologie-aandelen kwam vorige week zonder duidelijk aanwijsbare redenen een plotseling einde. In de drie handelsdagen van vorige week donderdag tot en met afgelopen dinsdag – de Amerikanen vierden maandag Labor Day – voltrok zich een stevige correctie met Tesla (zie ook pagina 17) als belangrijkste slachtoffer.

In de genoemde drie dagen verloor de Nasdaq100 10,7%, met Tesla (-26,2%) dus als een van de grootste dalers. De breed samengestelde S&P500 ging 7,0% onderuit, met chipbedrijf Nvidia (-17,0%) als grote verliezer. En Apple (-14,1%) en Microsoft (-12,5%) bezorgden ook de Dow Jones (-5,5%) een gevoelige tik. Zowel de Nasdaq100 als de S&P500 was vorige week woensdag nog op de hoogste stand ooit gesloten. Ondanks de technologiecrash stond over geheel 2020 de S&P500 dinsdag overigens nog 3,1% in de plus en de Nasdaq zelfs 26,7%.

Dichter bij huis zakte de AEX gedurende de vier handelsdagen van vorige week donderdag tot en met afgelopen dinsdag 3,7% weg. Het verlies was dus beduidend kleiner dan op Wall Street maar wel het grootste van alle Europese hoofdgraadmeters. Twee branchegenoten van Nvidia – ASMI (-15,4%) en  ASML (-10,7%) – kregen forse klappen. En ook twee andere aandelen met een sterke technologische component – Prosus (-7,7%) en Adyen (-7,6%) – behoorden tot de grootste verliezers. Die laatste twee aandelen worden overigens later deze maand opgenomen in de pan-Europese Stoxx50, hetgeen hun populariteit onder beleggers onderstreept.

Technologiecrash

De grote vraag is nu of we te maken hebben met alleen een forse correctie van technologie-aandelen, of dat de technologiecrash een algehele marktomslag markeert. Op deze plek schetste ik vorige week twee scenario’s voor de herfst, waarvan het volgende mij het meest waarschijnlijke leek: de grote uitslagen op Wall Street krijgen een vervolg, maar Europa blijft relatief rustig. Het is nu echter nog veel te vroeg om de juistheid van dat scenario te bevestigen. Net als met Tesla deze week nemen we ook de komende weken de zwaarst getroffen aandelen voor u onder de loep en passen we waar nodig – nuchter als altijd – ons advies aan.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!