Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Updates

Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Fugro º

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

NN Group

Advies
kopen
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
houden
Aandelen Nederland

Accsys

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Prosus

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Avantium

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

Lucas Bols

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Aperam

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Ahold Delhaize

Advies
houden
Aandelen Nederland

Alfen

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

CTP

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Daimler

Advies
kopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Johnson & Johnson

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Royal Dutch Shellº

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Boskalis Westminster

Advies
kopen
Aandelen Nederland

SBM Offshore

Advies
kopen

Drie dividendtoppers voor extra inkomen

0 0 Leestijd ongeveer

De Dividendportefeuille beleeft zonder twijfel het lastigste jaar sinds de start in 2011. Deze aandelen moeten het dividendinkomen van een nieuwe impuls voorzien.

Op 6 september bestond de Dividendportefeuille van Beleggers Belangen alweer negen jaar. Sinds de start in 2011 werd er jaarlijks een positief rendement gerealiseerd en, minstens zo belangrijk, groeide het totale dividendinkomen, dat in 2019 vooralsnog piekte op €6895. Het jaar 2020 begon uitstekend met een nieuwe recordstand van €361.222 op 18 februari, waarbij ook het dividendinkomen goed op weg was om minimaal 5 tot 7% te groeien ten opzichte van 2019. De coronapandemie heeft dat scenario echter abrupt naar de prullenbak verwezen door de massaal aangekondigde dividendverlagingen en geannuleerde dividenden in Europa en de vaak minder grote verhogingen of uitgestelde verhogingen in de Verenigde Staten.

Min of meer noodgewongen moest afscheid worden genomen van hotelketens Accor en Marriott en vorige maand verkleinde ik ook de procentueel gezien te grote posities in zwaargewichten Microsoft en Intel. Na de aankoop van Teradyne in juni resteerde een kaspositie van ruim 5%, die inmiddels volledig is geïnvesteerd in drie nieuwe aankopen. Nu de coronastorm op de beurs weer wat is gaan liggen en er meer duidelijkheid is over het dividend(beleid) van de meeste beursgenoteerde bedrijven is het een mooi moment om de balans op te maken en uit te kijken naar (inmiddels uitgevoerde) nieuwe aankopen om het dividendinkomen voor de komende jaren weer op peil te krijgen.

Herbeleggen voor doelstelling

Doelstelling is daarbij nog altijd een jaarlijkse dividendgroei van gemiddeld 7% voor de gehele Dividendportefeuille. Dat wordt deels gerealiseerd door het consequent herbeleggen (aan het einde van elk kwartaal) en deels door de jaarlijkse dividendverhogingen van de aandelen in portefeuille. Mede dankzij de nieuwe aankopen moet dat de komende jaren zeker goed te realiseren zijn, waarbij valutabewegingen en onvoorziene omstandigheden zoals Covid-19 dit jaar wel onvoorspelbare factoren blijven op de kortere termijn.

Valuta drukt stempel op rendement en dividend
De Dividendportefeuille was op 1 september goed voor -4,1% in 2020. Met op dat moment 55,2% van de portefeuille belegd in de Verenigde Staten via aandelen en cash weegt de dollar, die op datzelfde moment bijna 6% inleverde ten opzichte van de euro in 2020, zeer zwaar door zowel op het rendement als het dividendinkomen. Een simpele rekensom leert ons dat het Dividendportefeuille-rendement bij een onveranderde euro/dollarkoers in 2020 niet -4,1% was maar -0,4%. Het dividendinkomen zou ruim €130 hoger liggen. Sinds 2011 pakte het valuta-effect per saldo wel gunstig uit met een ruim 13% hogere dollar.

Drie nieuwe aankopen

Op 2 september kocht ik drie nieuwe Amerikaanse aandelen van de kaspositie van omgerekend 5,1%. Daarvan stond 1,3% geparkeerd in euro’s (opbrengst Accor) en de resterende 4,1% in dollars, afkomstig uit de winstnemingen in augustus op de posities in Microsoft in Intel. Tegen een gunstige euro/dollarkoers van ruim $1,19 werden de euro’s ingeruild voor dollars, wat in totaal $21.021 aan cash geeft. Dat werd in drie gelijke plukken van ruim $7000 (+/- 1,8%) geïnvesteerd in achtereenvolgens Monolithic Power Systems (semiconductors), Broadcom (semiconductors en software) en Curtiss-Wright (industrie met focus of luchtvaart en defensie).

Dat laatste aandeel doet het in 2020 slecht met -25% vanwege de luchtvaartexposure, terwijl Broadcom en Monolithic Power in lijn met de uitblinkende halfgeleidersector juist rond hoogste koersen ooit noteren en veel hoger gewaardeerd worden door beleggers.

Broadcom

Broadcom, dat gekocht werd tegen een koers van $370,90, is met een beurswaarde van ruim $150 mrd met afstand de grootste van de drie nieuwkomers. Broadcom, vorig jaar reeds getipt in het Dividend E-Magazine, is een producent van halfgeleiders die zich de laatste jaren via acquisities daarnaast richt op de zakelijke softwaremarkt en it-services, wat het bedrijf minder cyclisch maakt dankzij periodieke prijsverhogingen en vooral terugkerende inkomsten. In het tot oktober lopende boekjaar 2020 groeit de omzet naar verwachting met ruim 4% tot $23,6 mrd.

Naast overnames en schuldreductie wordt de sterke vrije kasstroom de laatste jaren vooral gebruikt voor zeer forse dividendverhogingen. In 2019 ging het dividend met 23% omhoog, wat gelijk – u leest het goed – de kleinste dividendverhoging in acht jaar tijd was. Daarbij is het dividendrendement van 3,5% bovengemiddeld hoog. Met een k/w van 17 is Broadcom, dat donderdag 3 september nabeurs met meevallende cijfers kwam, nog altijd geen duur aandeel. Later dit jaar reken ik wederom op een dubbelcijferige dividendverhoging.

Monolithic Power Systems

Het veel kleinere semiconductorbedrijf Monolithic Power Systems (MPS) noteerde toen ik het kocht op $280,48 nabij de hoogste koers ooit. MPS, opgericht in 1997, maakt kleine, energie-efficiënte stroomoplossingen voor systemen die worden gebruikt in communicatieproducten, flatscreens, electronica, auto’s en medische apparatuur. MPS is sterk aanwezig in groeimarkten als cloud computing en profiteert naast de consumentenmarkt steeds meer van de groeiende industriële vraag naar toepassingen voor de automarkt en 5G. Met een k/w van 65 voor 2021 is de waardering van MPS aan de hoge kant, maar daar staat wel een zeer sterke groei tegenover.

Dit jaar groeit de omzet naar verwachting met 20% tot $754 mln en voor 2021 variëren de analistenschattingen van 15 tot 25% groei. Daarmee laat het concern de veelal grotere concurrenten ver achter zich. Een schuldvrije balans ($455 mln netto in kas eind 2019) en een zeer sterke dividendgroei maken het plaattje compleet voor mij. MPS verhoogde het dividend de laatste vijf jaar gemiddeld met 20,1% met als laatste wapenfeit een verhoging van 25% tot 50 cent per kwartaal in februari. Na de gedeeltelijke verkoop van Intel is MPS een prima aanvulling gezien de enorme potentie op langere termijn.

Curtiss-Wright

Last but not least kocht ik industrial Curtiss-Wright (CW) op $104. Deze achterblijver is van de drie nieuwkomers verreweg het aantrekkelijkst wat betreft waardering met een k/w van slechts 14. CW, ooit de grootste vliegtuigproducent in de VS, heeft een roemruchte historie als fabrikant van de P-40 War Hawk gevechtsvliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vandaag de dag maakt CW naast oplossingen voor de commerciële luchtvaart nog altijd onderdelen voor militaire vliegtuigen, waaronder de F35 Joint Strike Fighter. Daarnaast levert het bedrijf systemen, software en technologie voor onderzeeërs, vliegdekschepen, kerncentrales en de ruimtevaart. In 2019 was de Amerikaanse overheid indirect goed voor 38% van de omzet van CW, die met 3,2% groeide tot $2,48 mrd.

Na tussenjaar 2020, waarin het concern met name bij Aerospace hard geraakt wordt door de coronapandemie, zal er de komende jaren gewoon weer sprake zijn van groei voor CW, dat met een ijzersterke balans en dito cashflow met groot gemak naast aandeleninkoop ook veel meer dividend kan uitkeren. Het dividend wordt al tientallen jaren op rij stapsgewijs verder verhoogd. Vorig jaar kwam er 13% bij, volgend op dubbelcijferige dividendverhogingen in 2017, 2014, 2013 en 2012. Jaarlijks betaalt CW nu $28 mln dividend, bij een vrije kasstroom van zo’n $350 mln. Het dividend is zonder meer veilig en zal de komende jaren normaal gesproken nog veel verder omhoog gaan. Mede gezien de defensietak, goed voor 24% van de omzet, is dit aandeel een zeer fraaie aanvulling voor de Dividendportefeuille, die zich nadrukkelijk nog meer richt op industrie en technologie na de jongste wijzigingen.

Dividendherstel in 2021

Na recordjaar 2019, waarin een totaal dividendbedrag van €6895 werd geïncasseerd, valt het dividend in 2020 flink terug vanwege met name Covid-19 en de min of meer gewongen portefeuillewijzigingen eerder dit jaar. Accor en Marriott schrapten het dividend en konden niet gelijk vervangen worden vanwege de onzekere situatie omtrent het dividend bij potentiële nieuwe aankopen. Daarnaast verlaagden SEB, Assa Abloy, Arkema en LVMH vanwege het coronavirus het dividend in 2020, terwijl er begin dit jaar juist door alle aandelen een mooie verhoging was voorgesteld. L’Oréal verlaagde het dividend niet, maar trok wel de eerder voorgestelde verhoging van ruim 10% in en keerde net als vorig jaar ‘slechts’ €3,85 uit in plaats van €4,25. Tot slot hielden in Europa Bayer en Henkel het dividend onveranderd ten opzichte van 2019. Deze twee aandelen moeten de komende jaren echt gaan verbeteren, anders ruil ik ze in voor andere posities met een progressief dividend (zie kader op pag. 13). De Amerikaanse aandelen stelden afgezien van Marriott zeker niet teleur met geen enkele verlaging of annulering. Wel zie ik dat dividendverhogingen in sommige gevallen worden uitgesteld. De impact van Covid-19 is zodoende zeer duidelijk merkbaar binnen de Dividendportefeuille.

Per 1 september, voor de aankoop van Broadcom, Monolithic Power en Curtiss-Wright, bedroeg het geschatte dividendinkomen op jaarbasis €6383, wat een daling van 7,4% is ten opzichte 2019. Het gemiddelde dividendrendement voor de 38 aandelen was 1,9%. Na de drie nieuwkomers springt het dividendinkomen bij de slotkoersen van woensdag 2 september naar bijna €6730 en is het dividend-rendement bij een vol belegde portefeuille met 41 aandelen 2,1%. Vooral Broadcom (dividendrendement 3,5%) levert een belangrijke bijdrage met een jaarlijks dividend van €246 voor de Dividendportefeuille.

Bij de huidige portefeuillesamenstelling heb ik er alle vertrouwen in dat het dividendinkomen de komende jaren weer flink kan aantrekken na ‘tussenjaar’ 2020, waarin 18 van de huidige 41 aandelen gewoon het dividend verhoogden. De vier hierboven genoemde dividendverlagingen, vrijwel allemaal uit ‘solidariteit’, worden zonder twijfel weer gecompenseerd in 2021 waarbij ik verwacht dat SEB, LVMH, Assa Abloy, Arkema en L’Oréal minstens zullen terugkeren naar het dividendniveau van voor de coronapandemie. Pas begin volgend jaar zal ik weer goed in staat zijn een nieuwe inschatting te maken ten aanzien van de verwachte dividendgroei voor de gehele portefeuille, ervan uitgaande dat de situatie omtrent corona dan niet verder is verslechterd. Dat gezegd hebbende zijn het toch vooral de Amerikaanse aandelen waar je in deze crisistijden op kunt bouwen. CSX (+8,3%), Teradyne (+11,1%), Monolithic Power Systems (+25%), Intel (+4,8%), Johnson & Johnson (+6,3%), PPG Industries (+5,9%) en Medtronic (+7,4%) verhoogden in 2020 gewoon weer het dividend. Later dit jaar reken ik nog op flinke dividendverhogingen door onder meer Roper Technologies, Texas Instruments, Honeywell, Broadcom en Microsoft.

Last but not least ben ik ook zeer tevreden over de twee vastgoedfondsen in portefeuille, Realty Income en het Zweedse Castellum, die in tegenstelling tot veel sectorgenoten gewoon het dividend weer verhogen in 2020. Castellum verhoogde het dividend dit jaar met 6,5% tot SEK6,50 en Realty Income verhoogde het maandelijkse dividend dit jaar al drie keer met in totaal 2,6% en is met omgerekend €446 goed voor de belangrijkste bijdrage aan het jaarlijkse dividendinkomen. Normaal gesproken moet het totale dividend op jaarbasis in 2021 met gemak de grens van €7000 kunnen passeren, mede dankzij de in 2020 doorgevoerde portefeuillewijzigingen die stuk voor stuk goed zijn voor een bovengemiddelde groei van het dividend.

Dure watchlist
Ook voor de Dividendportefeuille staan veel aandelen op de watchlist als mogelijke nieuwe aankopen. Groot probleem van de laatste weken en maanden is natuurlijk de voortdurende stijging van beurskoersen, met name voor de betere kwaliteitsaandelen, zowel in Europa als de Verenigde Staten. Een aandeel dat ik graag had willen toevoegen is ASMI, dat zowel qua dividend als waardering gunstig afsteekt tegen het vele malen grotere ASML, dat op lagere koersen zeker ook een mooie toevoeging zou zijn voor de Dividendportefeuille. Met het oog op de relatief zware weging van de sector healthcare richt ik me toch vooral op technologie en industrials als het gaat om Dividendportefeuille-kandidaten. De drie nieuwe aankopen passen perfect in dat profiel en worden gekenmerkt door sterke groeivooruitzichten op lange termijn en een progressief dividend dat jaarlijks met bovengemiddelde cijfers wordt verhoogd. Nadeel vandaag de dag is wel dat je hier de hoofdprijs voor betalen moet. Naast ASMI heb ik ook heel serieus gekeken naar het Franse 3D softwarebedrijf Dassault Systemes, dat inmiddels goed is voor een beurswaarde van ruim €40 mrd. Beide aandelen zijn nog steeds koopkandidaat op lagere koersniveaus, mogelijk als vervanger voor Bayer en Henkel.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!