Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 7 sep 2020 16:40

Advieswijziging | Hoogtevrees bij Euronext

0 0 Leestijd ongeveer

Euronext profiteert van een consolidatieslag in beurzenland en voert de winst sneller op dan verwacht. Beleggers laten zich echter te ver meeslepen in hun enthousiasme.

Voor Euronext ontvouwt 2020 zich aanzienlijk gunstiger dan dat het zich in het voorjaar deed aanzien. Het scherpe herstel op de aandelenmarkten, heeft de resultaatontwikkeling een flinke duw in de rug gegeven. De handelsinkomsten zijn in het eerste halfjaar bijvoorbeeld met ruim 50% omhoog geschoten naar €201,2 mln. Behalve door de scherpe correctie in maart, is dat ook te danken aan het beweeglijke koersverloop tijdens de herstelperiode daarna.

Bij de divisie post-trade – die zich richt op de financiële afhandeling van effectentransacties – steeg de omzet zelfs met 85% naar €75,3 mln. Op concernniveau liep de omzet met 44% op naar €447,5 mln. Dat hoge tempo bereikte de onderneming niet volledig op eigen kracht. In de eerste helft van vorig jaar werd bijvoorbeeld de Noorse beursexploitant Oslo Børs ingelijfd. En eerder dit jaar kocht Euronext een meerderheidsbelang in energiehandelaar Nord Pool.

Overnamesucces voor Euronext?

Op het vlak van overnames tekent zich een tweede meevaller af. Een aankoop van een deel of de volledige beurs van Milaan komt namelijk snel dichterbij. De London Stock Exchange wordt namelijk door toezichthouders verplicht om enkele activiteiten af te stoten voordat er groen licht komt voor de acquisitie van dataleverancier Refinitiv. Borsa Italiana staat bovenaan de lijst van activiteiten die voor een verkoop in aanmerking komen. Euronext werkt zelfs al samen met de Italiaanse overheid om de aandelenmarkt in dat geval in te lijven. Hierdoor ontstaan meer schaal- en synergievoordelen.

Te veel, te snel

Het is echter twijfelachtig of het handelsvolume op de Europese beurzen op het huidige hoge niveau blijft. Bij een terugval wordt het lastig om de winst op peil te houden. De diversificatie naar minder cyclische marktsegmenten zoals datadiensten, groeide in het eerste halfjaar namelijk een stuk minder snel dan andere activiteiten. Daar komt bij dat de overname van Borsa Italiana nog geen uitgemaakt zaak is, zoals de koersrally doet vermoeden. Het aandeel is sinds half maart met 60% gestegen en wordt nu verhandeld voor ruim 23 maal de verwachte winst. Die hoge waardering maakt het aandeel kwetsbaar voor tegenvallers – en geeft de doorslag om het advies bij te stellen naar ‘verkopen‘.

Euronext in cijfers 2020 2019
Omzet €870 mln €679 mln
Ebitda €500 mln €399 mln
Nettowinst €300 mln €222 mln

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!