Bernstein | Vraagtekens bij overnames chemie
Ongeveer eens in de tien jaar is er een piek in de fusies en overnames in chemiesector, concludeert Bernstein. De broker evalueerde de honderden transacties in de sector die vanaf 1995 zijn gedaan door het totaalrendement – koerswinst plus herbelegd dividend – vijf jaar na aankondiging te berekenen.
Weinig goeds
De uitkomst is dat grote overnames aandeelhouders in de chemiesector weinig goeds brengen. Het totaalrendement van bedrijven die geen overnames deden, lag over perioden van vijf jaar op +150%. Bedrijven die grote overnames aankondigden, behaalden over deze perioden een rendement van slechts +21%. Daartussen ligt het rendement van bedrijven die middelgrote (+34%) of kleine (+57%) overnames deden. Bij grote overnames ligt de gemiddelde overnamesom op $5 mrd en bij middelgrote op $200 mln, terwijl kleine overnames een gemiddelde waarde van $9 mln hadden.
Trackrecord
Overnames in cash presteren beter dan overnames gefinancierd in aandelen, maar beide laten per subsector opvallende verschillen zien. Zo pakten grote overnames in Industriële Gassen goed, maar in Agrochemie gemiddeld slecht uit. Dat laatste komt vooral door de vooralsnog weinig succesvolle overname van Monsanto door Bayer. Inmiddels heeft de koers van Bayer – die een glyfosaat-schikking van $20 mrd heeft ingeprijsd – het ergste wel achter de rug, meent Bernstein.
De broker heeft gemengde gevoelens over het overname-trackrecord van DSM. Nog voorzichtiger is Bernstein over BASF, dat via overnames de activiteiten wil spreiden. Maar spreiding kan BASF beter aan portefeuillemanagers overlaten. In plaats van overnames te doen, kan BASF op de huidige koers beter eigen aandelen inkopen, meent Bernstein.