Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Analisten Stephen Hendriks, 30 aug 2020 08:59

Bernstein | Vraagtekens bij overnames chemie

0 0 Leestijd ongeveer

Grote overnames in de chemiesector creëren weinig waarde voor aandeelhouders, stelt Bernstein.

Ongeveer eens in de tien jaar is er een piek in de fusies en overnames in chemiesector, concludeert Bernstein. De broker evalueerde de honderden transacties in de sector die vanaf 1995 zijn gedaan door het totaalrendement – koerswinst plus herbelegd dividend – vijf jaar na aankondiging te berekenen.

Weinig goeds

De uitkomst is dat grote overnames aandeelhouders in de chemiesector weinig goeds brengen. Het totaalrendement van bedrijven die geen overnames deden, lag over perioden van vijf jaar op +150%. Bedrijven die grote overnames aankondigden, behaalden over deze perioden een rendement van slechts +21%. Daartussen ligt het rendement van bedrijven die middelgrote (+34%) of kleine (+57%) overnames deden. Bij grote overnames ligt de gemiddelde overnamesom op $5 mrd en bij middelgrote op $200 mln, terwijl kleine overnames een gemiddelde waarde van $9 mln hadden.

Trackrecord

Overnames in cash presteren beter dan overnames gefinancierd in aandelen, maar beide laten per subsector opvallende verschillen zien. Zo pakten grote overnames in Industriële Gassen goed, maar in Agrochemie gemiddeld slecht uit. Dat laatste komt vooral door de vooralsnog weinig succesvolle overname van Monsanto door Bayer. Inmiddels heeft de koers van Bayer – die een glyfosaat-schikking van $20 mrd heeft ingeprijsd – het ergste wel achter de rug, meent Bernstein.

De broker heeft gemengde gevoelens over het overname-trackrecord van DSM. Nog voorzichtiger is Bernstein over BASF, dat via overnames de activiteiten wil spreiden. Maar spreiding kan BASF beter aan portefeuillemanagers overlaten. In plaats van overnames te doen, kan BASF op de huidige koers beter eigen aandelen inkopen, meent Bernstein.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.