Updates

Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies van de dag Jeroen Boogaard, 24 aug 2020 13:47

Boskalis | Verrassend sterke cijfers

0 0 Leestijd ongeveer

Een goed gevuld orderboek loodst Boskalis door de coronacrisis. Voor heel het jaar rekent het bedrijf op een stabiel operationeel resultaat, veel beter dan verwacht.

Boskalis klopte de analistenramingen over het eerste halfjaar ruimschoots. De omzet bleef vrijwel gelijk op €1,26 mrd, tegen de consensus van €1,18 mrd. De ebitda pakte zelfs 50% hoger uit dan een jaar eerder en kwam uit op €204,1 mln. Analisten waren gemiddeld uitgegaan van €156 mln. Netto boekte de maritiem dienstverlener een verlies van €96,4 mln.

Naar aanleiding van de coronapandemie en de sterke daling van de olieprijs heeft het bedrijf zijn activa nog eens goed onder de loep genomen. Dit leverde een non-cash afboeking op van €147,8 mln. In de afgelopen jaren moest Boskalis door de verslechterde marktomstandigheden al diverse malen de waarde van vooral de sleep- en zware ladingvloot en geactiveerde goodwill neerwaarts aanpassen.

Met een solvabiliteit van 51% en een netto kaspositie van €190 mln blijft de balans echter ijzersterk. Het aandeleninkoopprogramma wordt daarom weer hervat. Boskalis gaf ook een meevallende verwachting voor heel het jaar: het denkt de ebitda over 2019 (€376 mln) te kunnen evenaren. Die verwachting ligt fors boven de huidige consensus van €285 mln.

Koerssprong Boskalis na cijferpublicatie

De orderportefeuille bleef stabiel op een record van €4,7 mrd, waarmee de vloot is verzekerd van een goede bezetting. Ondanks de corona-uitbraak zijn er geen opdrachten geannuleerd. Wel had de pandemie een negatief effect op de operationele gang van zaken bij de baggerdivisie, die mede door aanhoudende prijsdruk de operationele winst met een kwart zag dalen. Daartegenover stond een herstel bij Offshore Energy en een sterk halfjaar voor de bergingstak.

Het aandeel maakte na de cijfers een sprong van 13%, maar bleef daarna wat hangen. Potentiële aanjager van de koers blijft een verder winstherstel bij de geplaagde offshoredivisie. Eerder ging Boskalis uit van een aantrekkende markt vanaf 2021, maar de gedaalde olieprijs brengt dit scenario in gevaar. Offshore wind weegt in deze divisie echter steeds zwaarder en biedt wel volop groeimogelijkheden. Boskalis noteert nipt boven de boekwaarde van €17,90 per aandeel en blijft volgens mij te goedkoop. Het koopadvies blijft van kracht.

HALFJAARCIJFERS
In € mln 2020 2019
Omzet 1261 1266
Ebitda 204,1 135,7
Nettowinst voor bijz.posten -96,4 1,3

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!