Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden
Opinie Karel Mercx, 4 aug 2020 14:16

Zwakke dollar | Voor mij geen probleem

0 0 Leestijd ongeveer

Wordt het geen tijd om mijn positie in Treasuries te sluiten? Die vraag werd mij de afgelopen week door meerdere mensen gesteld.

Tussen 3 januari 2017 en 1 februari 2018 ging de dollarindex (DXY) van 103,21 naar 88,67. Deze daling van 14% betekende de grootste val van de munt in 25 jaar tijd. Tegelijk was 2017 een fantastisch jaar voor de aandelenmarkt. Wereldwijd groeiden de economieën synchroon en er was werkelijk niets dat verkeerd ging. Je kunt een dalende dollar dan ook zien als een teken van vertrouwen en een stijgende dollar als teken van onrust.

Zwakke dollar

Dit jaar is de dollarindex sinds 20 maart gedaald van 102,81 naar 93,76. Ook deze aanzienlijke daling (van 8,8%) valt samen met goede prestaties van de financiële markten. Zo staat de Nasdaq, met de honderd grootste Amerikaanse technologie-aandelen, nu 56,4% hoger dan op 20 maart en de bitcoin zelfs 109%. Ik denk daarom niet dat de dollar aan kracht verliest omdat het in de VS zo slecht gaat, maar omdat het in de rest van de wereld zo goed gaat.

Maar de situatie in de VS geeft wel een vertekend beeld. Inmiddels hebben zo’n 32 miljoen inwoners van het land de afgelopen maanden een werkloosheidsuitkering gekregen die hoger is dan het loon dat ze verdienden toen ze nog werkten. Aangezien 70% van de Amerikaanse economie bestaat uit consumentenbestedingen, zal het derde kwartaal waarschijnlijk de hoogste economische groei ooit laten zien.

Vragenuurtje

Onder dergelijke extreme omstandigheden kan het de komende tijd alle kanten uitgaan op de financiële markten. De vraag is dan ook hoe ik het beste met deze onzekerheid kan omgaan. De positie in Amerikaanse staatsobligaties die deel uitmaakt van mijn persoonlijke redactietips stond kort geleden nog op een jaarwinst van 7,1%, maar die is inmiddels verdampt door de dalende dollar.

Deze positie heeft een weging van 17% in mijn persoonlijke mini-portefeuille, met 50% in edelmetalen en 33% in aandelen. Wordt het geen tijd om mijn positie in Treasuries te sluiten? Die vraag werd mij de afgelopen week door meerdere mensen gesteld.

Het antwoord is nee, want het gaat om het geheel. Als centrale banken meer waarde de financiële markten hebben ingepompt dan het coronavirus heeft vernietigd, dan zullen edelmetalen en aandelen – 83% van de portefeuille – het goed doen; aandelen omdat zij goed presteren bij economische groei en edelmetalen omdat zij goed presteren als de economie aantrekt na ingrijpen door grote centrale banken.

Angst

Richt het coronavirus echter meer schade aan dan gedacht, dan zal de terugkerende angst de dollar flink doen stijgen en zal mijn positie in Amerikaanse staatsobligaties aantrekken. Het valt bovendien te verwachten dat ook edelmetalen dan weer goed zullen presteren, aangezien extra steunacties door centrale banken in dat scenario voor de hand liggen.

Met deze strategie heb ik alle vertrouwen in de tweede helft van het jaar.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!