Updates

Aandelen Nederland

DSM

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AFC Ajax

Advies
houden
Aandelen Nederland

Fagron

Advies
houden
Aandelen Nederland

Basic-Fit

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
houden
Aandelen Nederland

Unilever

Advies
kopen
Aandelen Nederland

IMCD

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ForFarmers

Advies
houden
Aandelen Nederland

Kiadis Pharma

Advies
houden
Aandelen Nederland

Value8

Advies
kopen
Aandelen Nederland

AkzoNobel

Advies
houden
Aandelen Internationaal

L'Oréal

Advies
houden
Aandelen Nederland

Marel

Advies
verkopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Intertrust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Philips

Advies
houden
Aandelen Nederland

HAL Trust

Advies
kopen
Aandelen Nederland

OCI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Vivoryon Therapeutics

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

SIF

Advies
houden
Aandelen Internationaal

Netflix

Advies
kopen

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 30 jul 09:10

Pfizer | Omzetdaling geeft vertekend beeld

0 0 Leestijd ongeveer

Dankzij een groeiende omzet bij de belangrijke biofarmadivisie weet Pfizer de omzetdaling beperkt te houden. Het farmabedrijf legt de lat voor heel 2020 iets hoger.

Pfizer heeft een aanzienlijk beter kwartaal achter de rug dan de omzetdaling van 11% naar €11,8 mrd doet vermoeden. De onderneming kampte onder meer met valutategenwind en de impact van het vormen van een joint-venture met GSK. Op operationele basis daalde de vergelijkbare omzet met slechts 3%. Die terugval wordt veroorzaakt doordat mensen minder vaak langs de dokter gingen voor andere klachten dan corona.

Op divisiebasis sprong de omzetdaling van 31% naar $2,0 mrd bij Upjohn eruit. De onderneming staat op het punt om deze divisie in generieke middelen en medicijnen waarvan het patent verlopen is, te fuseren met Mylan en af te splitsen. De transactie heeft door de coronapandemie enige vertraging opgelopen en wordt naar verwachting in het vierde kwartaal afgerond. Bij de biofarmadivisie, die het hart vormt van de onderneming, nam de vergelijkbare omzet met 6% toe naar $9,8 mrd.

Prognose iets omhoog

De groei bij biofarma werd onder meer aangewakkerd door een afzetgroei van 140% naar $277 mln van de middelen Vyndaqel en Vyndamax tegen zeldzame aandoeningen. De onderneming maakte bovendien bekend dat onderzoeksprogramma’s die door de corona-uitbraak zijn uitgesteld of stopgezet, in april veelal weer op gang zijn gekomen. Een andere meevaller is dat de prognose voor 2020 iets werd opgetrokken. Pfizer verhoogde de omzetverwachting met $100 mln, tot $40,8 mrd à $42,4 mrd. De prognose voor de winst per aandeel werd met 3 dollarcent opgeschroefd naar een bandbreedte van $2,28 tot $2,38.

Koerssprong voor Pfizer

De meevallende resultaten en optimistische vooruitblik leverden het aandeel dinsdag een koersstijging op van 4%. Daarmee is Pfizer terug op het niveau van eind januari, na de publicatie van teleurstellende jaarcijfers over 2019. Indertijd werd het advies verhoogd naar ‘kopen’, op basis van de aantrekkelijke waardering van de biofarma-activiteiten na de afsplitsing van Upjohn. Die transactie heeft weliswaar enige vertraging opgelopen, maar de goede groeivooruitzichten blijven intact. Het koopadvies voor Pfizer wordt dan ook herhaald.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!