Updates

Aandelen Nederland

PostNL

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Intel

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASML

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Procter & Gamble

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Tesla

Advies
verkopen
Aandelen Nederland

ASMI

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Arcadis

Advies
houden
Aandelen Nederland

ArcelorMittal

Advies
houden
Aandelen Internationaal

BHP

Advies
kopen
Aandelen Internationaal

Rio Tinto

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Just Eat Takeaway

Advies
kopen
Aandelen Nederland

Hunter Douglas

Advies
houden

Actueel advies

Advies Michiel Pekelharing, 29 jul 2020 13:16

Sanofi | Sectorfavoriet verhoogt groeiprognose

0 0 Leestijd ongeveer

Na een sterke jaarstart valt de omzet van Sanofi in het tweede kwartaal iets terug als gevolg van de coronapandemie. Het is echter een kwestie van tijd voordat de aangescherpte focus zich uitbetaalt.

De omzet van Sanofi is in het tweede kwartaal met 4,9% gedaald naar €8,2 mrd. Een deel van die daling werd veroorzaakt door negatieve valutaeffecten, waarbij met name de terugval van Latijns-Amerikaanse munten pijn deed. Zonder valuta-tegenwind komt de omzetdaling uit op 3,4%.

Een belangrijke oorzaak van de omzetdaling is dat de reguliere gezondheidszorg de afgelopen maanden onder druk stond door de coronapandemie. De omzet van de medicijndivisie daalde op vergelijkbare basis met 12,7% naar €3,5 mrd. Ook speelt mee dat consumenten tijdens de eerste fase van de uitbraak veel middelen zoals pijnstillers hamsterden. Na een vergelijkbare groei van 4,2% in het eerste kwartaal, nam de omzet bij de consumententak in het tweede kwartaal door dit effect met 8% af naar €1,0 mrd.

Kosten besparen

Een vergelijkbare omzetstijging van 17,4% naar €2,7 mrd bij de divisie zeldzame zorg was onvoldoende om de terugval in andere segmenten te compenseren. De sterke groei in dit segment was grotendeels te danken aan stermedicijn Dupixent: +70% naar €858 mln. Dankzij kostenbesparingen van €990 mln die Sanofi in de eerste jaarhelft realiseerde, liep de nettowinst uit normale bedrijfsuitoefening met 3,6% op naar €1,6 mrd. Dat vertaalt zich naar €1,28 per aandeel. Van dit bedrag is €0,10 te danken aan een boekhoudkundige meevaller door de herwaardering van de resterende positie in Regeneron. Eerder in het kwartaal verkocht de onderneming het overgrote deel van het 20%-belang in deze Amerikaanse branchegenoot voor ruim $11 mrd.

Advies Sanofi

Voor heel 2020 verhoogt Sanofi de groeiprognose voor de winst uit normale bedrijfsuitoefening van 5% naar 6% à 7%. Als gevolg van negatieve valuta-effecten pakt de daadwerkelijke winstgroei naar verwachting 3% à 4% lager uit. Dat is een degelijk groeitempo, vooral in de wetenschap dat de investeringen in de pijplijn en de toegenomen focus op oncologie en zeldzame aandoeningen zich pas over enkele jaren echt uitbetalen. Het koopadvies voor sectorfavoriet Sanofi blijft dan ook van kracht.

Alert

Selecteer de onderwerpen waarover u een Beleggers Belangen alert wilt ontvangen. Uw selectie wordt direct bewaard en kunt u op ieder moment zelf aanpassen.

Verder lezen?

Blijf dagelijks op de hoogte van het laatste beleggingsnieuws. Ontdek Beleggers Belangen nu vanaf €14,50 per maand. Bent u nieuw en wilt u eerst meer informatie? Klik dan hier! 

 Bekijk onze abonnementen hier!